Τούρκοι αναλυτές και ΜΜΕ εκφράζουν την ενόχλησή τους για την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 για αγορά υπερσύγχρονων μαχητικών πέμπτης γενιάς από τις ΗΠΑ  σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι «οι ΗΠΑ αλλάζουν την ισορροπία δυνάμεων υπέρ της Ελλάδας».

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η αγορά F-35 της Ελλάδας από τις ΗΠΑ αποτελεί από τα βασικότερα θέματα στα τουρκικά μέσα με τον τουρκικό Τύπο να αφήνει αιχμές για την απόφαση των ΗΠΑ σχολιάζοντας ότι «δήθεν δεν αλλάζουν οι ισορροπίες στην περιοχή ενώ ενισχύουν την Ελλάδα με τα F-35».

«Κινητοποιήθηκαν οι ΗΠΑ, μετά την βίζα που ενέκρινε η Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Μετά την επίσημη παραλαβή του επίσημου εγγράφου της έγκρισης της ένταξης, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε την έγκριση του για την πώληση των. F-16 στην Τουρκία. Όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ξέχασε και την Ελλάδα, οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση 40 F-35 στην Ελλάδα» σχολιάζει η παρουσιάστρια του Fox HaberTV, Γκιουλμπίν Τοσούν και συνεχίζει: «Σε εμάς δίνουν 40 F-16 και στην Ελλάδα 40 F-35 και αυτό οι ΗΠΑ το παρουσιάζουν ως μια πρόταση πως δήθεν δεν θα αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή».

Παράλληλα, σε αναλυτικό ρεπορτάζ του στο δελτίο ειδήσεων ο τουρκικός σταθμός επισημαίνει: «Την ημέρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν άναψε το πράσινο φως για την πώληση των. F-16 στην Τουρκία, δεν παρέλειψε όμως και την Ελλάδα. Οι ΗΠΑ έδωσαν την έγκριση τους για την πώληση 40 F-35 στην Αθήνα αξίας 8.6 δισ δολαρίων. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην ενημέρωση που έστειλε στο Κογκρέσο υποστήριξε πως αυτές οι πωλήσεις δεν θα αλλάξουν τις ισορροπίες».

Παράλληλα, Τούρκοι αναλυτές σχολιάζουν πως «με τα F-16 και τους πυραύλους κερδίζουμε χρόνο μέχρι την παραγωγή των δικών μας μαχητικών» επισημαίνοντας πως η Τουρκία μαζί με τα F-16 αγοράζει 900 πυραύλους αέρος- αέρος, 800 βόμβες και 48 κινητήρες F-110. Αναφέρουν επίσης ότι «οι Έλληνες διαθέτουν και τα Rafale τα οποία υπερτερούν των F-16».

«Εδώ ζητήσαμε και εξελιγμένα ραντάρ, όπως και 48 κινητήρες F110. θα παραχωρηθούν πολλά. Άρα όπως βλέπετε το ζήτημα δεν είναι μόνο τα F-16.αλλά και τα κιτ εκσυγχρονισμού. Εδώ θα αγοραστούν όλα τα οπλικά συστήματα τα οποία χρειάζεται η Τουρκία για την Αεροπορία της μέχρι και το 2040. Πύραυλοι, βόμβες, κινητήρες μαχητικών» επισημαίνει το τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

«Ουσιαστικά κερδίζουμε χρόνο, αγοράζουμε χρόνο μέχρι να ολοκληρώσουμε τα δικά μας προγράμματα. Όπως και στα άρματα μάχης Altay έτσι κι εδώ αγοράζουμε και κινητήρες και χιλιάδες πυραύλους» τονίζει.

«Ένα ελληνικό F-35 αντιστοιχεί σε 20 F-16»
Ο πρώην πρέσβης Σαφάκ Γκιοκτουρκ σχολιάζει από την πλευρά του ότι «οι ΗΠΑ αλλάζουν την ισορροπία δυνάμεων υπέρ της Ελλάδας».

«Πριν από χρόνια σε πρώην αρχηγό της Αεροπορίας μας είχα ρωτήσει για το θέμα των F-35 και των F-16 και είχα ρωτήσει ποια είναι η διαφορά τους. Ίσως να εννοούσε βέβαια για τα F-16 τα οποία διαθέτουμε, και μου είχε δηλώσει πως ένα F-35 αντιστοιχεί σε 20 F-16» σχολιάζει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Οι ΗΠΑ δηλώνουν πως αυτές οι πωλήσεις θα διατηρήσουν την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή  Όμως στην πραγματικότητα την ισορροπία την αλλάζει υπέρ της Ελλάδος και έχουμε μπει σε αυτή την πορεία. Ο μόνος προμηθευτείς μαχητικών αεροσκαφών της Ελλάδας  δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ. Μην ξεχνάμε πως προμηθεύονται και μαχητικά 4.5 γενιάς από τη Γαλλία τα οποία υπερτερούν των F-16.. Επομένως αυτή η συμφωνία μπορεί να καταγραφεί ως  ένα πλεονέκτημα για την Ελλάδα» καταλήγει.