Με τη νέα περιφερειακή περίοδο να έχει μόλις ξεκινήσει και τις προκλήσεις για τον νέο περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά να είναι πολλές, άνοιξαν τα χαρτιά τους, μιλώντας στο «Π»,αντιπεριφερειάρχες και εντεταλμένη σύμβουλος, δηλαδή βασικά στελέχη της διοίκησης της Περιφέρειας, ή αλλιώς «μαχήτριες» και «μαχητές», όπως ήταν το προσωνύμιο που τους είχε αποδώσει ο περιφερειάρχης Αττικής.

Τα στελέχη της διοίκησης αναφέρθηκαν στους στόχους και τις προτεραιότητες που έχουν θέσει στον τομέα ευθύνης τους, δίνοντας παράλληλα το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν.

Κλεάνθης Βαρελάς, αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής

«Οι πολίτες της Αττικής με την ψήφο τους στις 8 Οκτωβρίου 2023 εξέλεξαν νέο περιφερειάρχη Αττικής τον Νίκο Χαρδαλιά, με τον συνδυασμό «Αττική Μπροστά». Η εκλογή του Νίκου Χαρδαλιά στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής δίνει νέα πνοή και νέες δυνατότητες ανάπτυξης στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας μας. Στην ίδια εκλογική διαδικασία, οι πολίτες της Δυτικής Αττικής με τίμησαν με την ψήφο τους και με τη θέση ευθύνης, του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, που μου εμπιστεύθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής, μου δίνεται η δυνατότητα να δώσω τον καθημερινό μου αγώνα για τους πολίτες του τόπου μας.

Προτεραιότητά μου αποτελεί η θωράκιση των περιοχών μας από τις φυσικές καταστροφές, που τόσο πολύ μας έχουν επηρεάσει τα τελευταία χρόνια. Η κλιματική αλλαγή απαιτεί την εγρήγορσή μας και την υλοποίηση έργων που θα προστατεύσουν τους πολίτες, αλλά και θα μετριάσουν τις συνέπειες από τα ακραία φυσικά φαινόμενα. Επίσης προτεραιότητά μου αποτελεί ο αγώνας ενάντια στην παραβατικότητα που υπάρχει στην περιοχή μας, και αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια και πρέπει να συμβάλλουμε τα μέγιστα σε συνεργασία με τους δήμους αλλά και με κρατικούς φορείς, ώστε ο πολίτης να αισθάνεται ασφάλεια.

Μία ακόμα προτεραιότητά μου είναι η ανάδειξη των δυνατών σημείων της Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα του πολιτισμού και του φυσικού κάλλους της. Βασικό μου μέλημα είναι η Δυτική Αττική να αποκτήσει ένα πολύ δυνατό brandname. Να αποκτήσει ένα τέτοιο όνομα, που όλοι θα θέλουν να επισκέπτονται την περιοχή ξανά και ξανά. Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι όλα αυτά είναι ζητήματα που καθημερινά συζητώ με τους κατοίκους όλων των περιοχών που επισκέπτομαι και που οι ίδιοι οι κάτοικοι τα επιζητούν.Στόχος μου, η επικοινωνία αυτή να είναι καθημερινή και να διατηρήσω την ειλικρινή σχέση που έχω σφυρηλατήσει με τους συμπολίτες μου όλα αυτά τα χρόνια, που συμμετέχω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Κωνσταντίνος Ζώμπος, αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών

«Η Περιφέρεια Αττικής, υπό την καθοδήγηση του Νίκου Χαρδαλιά, κάνει μια νέα αρχή σε όλα τα επίπεδα. Νέες πρακτικές, νέο οργανόγραμμα, νέος στρατηγικός σχεδιασμός. Καλούμαστε από τις συνθήκες να τα δούμε όλα από την αρχή, διότι αυτό ζητούν οι πολίτες. Καλύτερη ποιότητα ζωής στην πράξη. Ο Κεντρικός Τομέας, ως η καρδιά της Περιφέρειας, εξυπηρετεί όχι μόνο τους μόνιμους κατοίκους του, αλλά σχεδόν όλους τους πολίτες της Αττικής, που συχνότερα από κάθε άλλη περιοχή βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του.

Προτεραιότητά μας είναι αυτονόητα η βελτίωση των υποδομών, η θωράκιση της πόλης απέναντι σε φυσικές καταστροφές, αλλά και συνολικότερα η προώθηση μιας σειράς έργων ουσίας, ώστε η Αττική να αλλάξει πρόσωπο, να γίνει περισσότερο αξιοβίωτη και συμπεριληπτική. Η ευθύνη είναι μεγάλη, όμως η προοπτική του τόπου μας υπερβαίνει κάθε λογική πολιτικού κόστους. Αξίζουμε καλύτερα και οι πολίτες μας έδωσαν την ευκαιρία να το κάνουμε πράξη».

Σταυρούλα Αντωνάκου, αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς

«Αναλαμβάνοντας την ευθύνη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής,έχει καταστεί σαφές απ’ τον περιφερειάρχη ότι προτεραιότητά μας θα είναι οι πολίτες της Αττικής. Η διαφύλαξη της ζωής και των περιουσιών τους μέσω έργων θωράκισης των πόλεων. Η αναβάθμιση των γειτονιών και η συνεχής επικοινωνία μας με τις τοπικές κοινωνίες θα αποτελέσουν μέρος της καθημερινότητάς μας.

Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για έργα ουσίας,όπως αναβαθμίσεις και δημιουργία νέων σύγχρονων σχολικών μονάδων,ενίσχυση των κοινωνικών δομών αλλά και εμβληματικά έργα για όλη την Περιφέρεια,αποτελούν τον μεγάλο στόχο της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου για εμάς. Η εμπειρία μας στην Αυτοδιοίκηση και κυρίως η γνώση και η θέλησή μας θα μας δώσουν τη δυνατότητα να μη χάσουμε χρόνο,για να πάει η Αττική μπροστά! Για την «Ενότητα Πειραιά», οι στόχοι είναι οι ίδιοι, καθότι τα μητροπολιτικά χαρακτηριστικά αλλά και η ύπαρξη του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και της Μεσογείου καθιστούν κομβικούς τους δήμους μας για τη χώρα συνολικά».

Βασίλης Λώλος, αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών

«Προτεραιότητα και μοναδικό μέλημά μας είναι ο πολίτης της Δυτικής Αθήνας.Είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του με μεγαλύτερη ασφάλεια και στην πιο απομακρυσμένη γειτονιά. Με έργα και παρεμβάσεις ουσίας και ουχί εντυπωσιασμού. Θα δώσουμε έμφαση στην αντιμετώπιση της κλιματιστικής κρίσης και των συνεπειών της. Στα αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές υψηλού κινδύνου, σε συνδυασμό με τον καθαρισμό και τη διαρκή παρακολούθηση των ρεμάτων. Στα συστήματα αντιπυρικής προστασίας και πυρανίχνευσης, όπου είναι αναγκαίο. Στην υποστήριξη ευάλωτων ομάδων και ατόμων ΑμεΑ. Στη συνεργασία με όλους τους δήμους για την καταγραφή και αξιολόγηση των προβλημάτων, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανάπτυξη των υποδομών και η εξεύρεση πόρων που πρέπει να επενδύσουμε για τη θωράκιση και την ανάπτυξή τους.

Οι εντολές του περιφερειάρχη μας Νίκου Χαρδαλιά είναι άλλωστε ξεκάθαρες: “Επαφή με την κοινωνία, περισσότερη δουλειά και λιγότερα λόγια”. Θα πορευτούμε λοιπόν πάνωστις αρχές που εκείνος έχει χαράξει, μηδενίζοντας το κοντέρ και σηκώνοντας τα μανίκια ψηλά. Υπάρχουν απαιτήσεις και πρέπει να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των συμπολιτών μας. Έχουν γίνει μεγάλα βήματα προς τα εμπρός, αλλά είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η νέα πενταετία που έχουμε μπροστά μας θα είναι η “πενταετία της Περιφέρειας Αττικής και κατ’ επέκταση του Δυτικού Τομέα Αθηνών”».

Λευτέρης Κοσμόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού, Πολεοδομικών Θεμάτων και Εφαρμογών

«Χάρη στην εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, που με έφεραν πρώτο στη Δυτική Αττική με 11.500 ψήφους, έχω την τιμή να συνεχίζω να ασκώ τα καθήκοντά μου, με αυξημένες αρμοδιότητες, στην Περιφέρεια Αττικής.

Παρότι μόλις ανέλαβα τη νέα θέση με ευρύ αντικείμενο για όλη την Αττική, ως αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού, Πολεοδομικών Θεμάτων και Εφαρμογών, με απόφαση και την εμπιστοσύνη του περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά, μου είναι γνωστά τα θέματα και οι διαδικασίες που απαιτούνται λόγω της προηγούμενης επαγγελματικής μου πείρας, αλλά και από τη θητεία μου ως αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, όπου, από την πρώτη μέρα, έθεσα ως προτεραιότητα τον σχεδιασμό, την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση έργων, προς όφελος όλων των συμπολιτών μου και των επισκεπτών της Δυτικής Αττικής.

Με γνώμονα την προσήλωση στην παραγωγή έργου, προχωράμε με βασικές προτεραιότητες:

·       Την ασφάλεια, μέσα από την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών της κλιματικής αλλαγής, με αντιπλημμυρικά έργα.

·       Τη βιώσιμη ανάπτυξη, με σχεδιασμό που καθιστά τις πόλεις μας φιλικές στην καθημερινότητα.

·       Τις νέες υποδομές, που αυξάνουν την αξία της και προσελκύουν επενδύσεις.

Βρίσκομαι σε ανοιχτή επαφή με τους συμπολίτες μου, γιατί για αυτούς και τα παιδιά μας εργαζόμαστε κάθε μέρα, για να αφήσουμε στις επόμενες γενιές ένα καλύτερο αύριο».

Ρίτα Πικρού Μωραϊτάκη, εντεταλμένη σύμβουλος για τα άλση και την υγεία των ζώων

«Υπό την ηγεσία και την πολύτιμη καθοδήγηση του περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά, στόχος μας είναι η Αττική να γίνει μητροπολιτική περιφέρεια, που θα συμβάλει τα μέγιστα σε όλους τους πολίτες, αλλά και θα προφυλάξει τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου μας. Με σταθερή δέσμευση για την προώθηση μιας ακμάζουσας κοινότητας, αναλαμβάνω την αρμοδιότητα της εντεταλμένης συμβούλου, της ζωτικής ευθύνης, εποπτείας των αττικών αλσών και της διασφάλισης της υγείας των ζώων.

Οπλισμένη με πλούσιες γνώσεις, που έχω ανά τα χρόνια αποκτήσει από το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης στην Υγεία, θα συμβάλω μέσα από ένα μοναδικό μείγμα τεχνογνωσίας, τόσο ως προς την υγεία του ανθρώπου, όσο και ως προς την υγεία των έμβιων όντων. Οι δράσεις και οι στόχοι μας είναι συνυφασμένοι με τον ιστό της υποστήριξης κάθε πολίτη και έμβιου όντος. Η ποιότητα και η ασφάλεια βρίσκονται σταθερά ως πρώτη προτεραιότητα των προσπαθειών μας, με κεντρικό στόχο τη δημιουργία ενός φυσικού περιβάλλοντος, όπου όλοι –άνθρωποι και ζώα– αρμονικά θα μπορούν να ευημερούν.

H αγάπη για όλα τα ζωντανά πλάσματα είναι η πιο ευγενής ιδιότητα του ανθρώπου -CharlesDarwin».

Ξεκινώντας από τον Ασπρόπυργο… ποιοι άλλοι δήμοι θα φιλοξενήσουν Περιφερειακά Συμβούλια

Στην απόφαση «αποκέντρωσης» των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής προχώρησε το σώμα κατά τη συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου, μετά από εισήγηση του περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά.

Όπως είχε δεσμευτεί ο περιφερειάρχης Αττικής κατά την τελετή ορκωμοσίας, οι συνεδριάσεις των τακτικών Περιφερειακών Συμβουλίων θα πραγματοποιηθούν σε δήμους ανά περιφερειακή ενότητα, ξεκινώντας από τον Δήμο Ασπροπύργου, μία κίνηση που θεωρείται από πολλούς ως κίνηση υψηλού συμβολισμού, αλλά παράλληλα ουσιαστική.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, το πρόγραμμα των συνεδριάσεων είναι:

·       Στις 31/1 στον Δήμο Ασπροπύργου.

·       Στις 26/2 στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

·       Στις 26/3 στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας.

·       Στις 29/4 στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας.

·       Στις 27/5 στον Δήμο Κυθήρων.

·       Στις 26/6 στον Δήμο Αχαρνών.

 

του Γιώργου Λαιμού

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο