«Το τριήμερο στις Σπέτσες κατατέθηκαν προτάσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και προσδοκίες της κοινωνίας», δηλώνει στο «Π» ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού. Στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα εξειδικευτεί «Εθνικό Σχέδιο» για την «ανασύνταξη του κράτους» και «την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» εξηγεί ο κ. Παπαηλιού.

Θεωρεί «ζήτημα ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, αλλά «η υπερπροβολή λειτουργεί αποπροσανατολιστικά», με συνέπεια «να αποκρύπτονται ή να υποβαθμίζονται τα ζέοντα προβλήματα».

Τελικά, τι βγήκε από τις Σπέτσες και το τριήμερο εργασίας;

Το τριήμερο εργασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις Σπέτσες ήταν εξαιρετικά δημιουργικό.Συγκεκριμένα αναπτύχθηκαν οι άξονες της πολιτικής σε όλους τους τομείς, στο πλαίσιο των οποίων «θα ξεδιπλωθούν» και οιπολιτικές κινήσεις μας.Κατατέθηκαν οι προτάσεις μας, που θα εξειδικευτούν και θα οριστικοποιηθούν, ώστε να περιληφθούν σε ένα νέο Εθνικό Σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Στην πορεία προς τα Περιφερειακά Συνέδρια και το Συνέδριο, θα είναι συνεχής η παρουσία μας στην κοινωνία και οι επαφές μας με τους κοινωνικούς φορείς, ώστε το νέο Εθνικό Σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκονται:

·       Η ανασύνταξη του κράτους, ώστε να μπορεί να λειτουργεί θεσμικά και αποτελεσματικά, παρεμβαίνοντας για τη διασφάλιση της ευημερίας της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

·       Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε ευρύτερης περιοχής,μέσω των οποίων θα προσδιοριστούν οι τομείς της οικονομίας που μπορούν να αναπτυχθούν, ώστε σε αυτούς να επικεντρωθούν ο σχεδιασμός και η χρηματοδότηση.

Ενδεικτικά, προτεραιότητες αποτελούν η καταπολέμηση της ακρίβειας, η πάταξη της αισχροκέρδειας, η εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας της αγοράς, η δίκαιη φορολόγηση, η ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων, η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.

Είστε τομεάρχης αρμόδιος για την κτηνοτροφία.Τι προτείνετε σε μια περίοδο κατά την οποία τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα είναι περιζήτητα και ακριβοπληρωμένα; 

Ο κτηνοτροφικός τομέας αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Η καταβολή μειωμένων ενισχύσεων (και) προς τους κτηνοτρόφους,με το φιάσκο ΟΠΕΚΕΠΕ-ΥΠΑΑΤ, η αύξηση του κόστους εκτροφής των ζώων, η εκμετάλλευσή τους από τους «μεσάζοντες», η απουσία ισχυρών συλλογικών σχημάτων και η κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών τούς οδηγούν σε απόγνωση. Πολλοί απ’ αυτούς σφάζουν τα ζώα τους και άλλοι εγκαταλείπουν την κτηνοτροφική δραστηριότητα. Είναι επιτακτική ανάγκη να καταβληθούν αμέσως και εμπροσθοβαρώς όλες οι ενισχύσεις, ώστε οι κτηνοτρόφοι να μπορέσουν «να βγάλουν» τον χειμώνα.

Είναι αναγκαία η στήριξη και η ενίσχυση του κτηνοτροφικού τομέα,σε πρώτη φάση, με βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα,για την ανακούφιση των κτηνοτρόφων(ενδεικτικά, η κανονικοποίηση της πληρωμής των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η μείωση του κόστους εκτροφής των ζώων, με την επιδότηση στην αγορά ζωοτροφών, η μη καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό-κτηνοτροφικό πετρέλαιο, η ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, η αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων και της νοθείας, η ανάπτυξη δημόσιων αγροτικών υποδομών).

Παράλληλα πρέπει να ανασχεδιαστεί το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο» της νέας ΚΑΠ, αλλά και να συνδεθεί η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας με τη μεταποίηση και την τουριστική δραστηριότητα,με τον αναπροσανατολισμό των πολιτικών και την ανακατεύθυνση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των οικονομικών, κοινωνικών, περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και εντέλει στην ανασυγκρότηση της υπαίθρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανακάμψει και να διατηρήσει τη δεύτερη θέση στο πολιτικό σκηνικό και στις ευρωεκλογές;

Η διπλή ήττα των εκλογών του 2023, η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, τα «απόνερα» από την εσωκομματική αναμέτρηση για την εκλογή νέου προέδρου αποτέλεσαν γεγονότα που έχουν επηρεάσει την κατάσταση στο κόμμα.

Σήμερα βρίσκεται σε φάση προσυνεδριακής διαδικασίας ενόψει του έκτακτου Συνεδρίου ανασυγκρότησής του, που, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ανάκαμψη και την περαιτέρω πορεία του.Και βέβαια αυτό να γίνει στο πλαίσιο ανασύνταξης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, ο κατακερματισμός του οποίου ευνοεί την κυρίαρχη παρουσία της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη».

Υπάρχουν φωνές σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που στοχεύουν σε μια αναπόφευκτη συνεργασία, αν όχι και κοινή πορεία, απέναντι στην ΝΔ. Ποια είναι η άποψή σας;

Το ανέφερα προηγουμένως, η ανασύνταξη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, με όλες τις δυνάμεις του, είναι ζωτικός όρος για την αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που ασκούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη».

Στο θέμα των ημερών, που κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Ποια είναι η θέση σας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών;

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών είναι ζήτημα ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Όμως η υπερπροβολή του θέματος στον δημόσιο λόγο, ιδίως από τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης το τελευταίο χρονικό διάστημα, λειτουργεί αποπροσανατολιστικά. Αυτό έχει ως συνέπεια να αποκρύπτονται ή να υποβαθμίζονται τα ζέοντα προβλήματα του ελληνικού λαού, όπως είναι η ακρίβεια, οι ανισότητες, η ερήμωση της υπαίθρου, η θεσμική κρίση, η εξωτερική πολιτική, τα εθνικά θέματα κ.λπ.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο