«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σέβεται και στηρίζει έμπρακτα τους αγρότες και το αποδεικνύει με τις αποφάσεις της», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», του ΟΡΕΝ με τον Παναγιώτη Στάθη, τον Μανώλη Αναγνωστάκη και τον Γιάννη Κολοκυθά. Ο ΥπΑΑΤ επανέλαβε ότι οι αγρότες είναι ευπρόσδεκτοι για διάλογο στο υπουργείο, για να γίνει συζήτηση για τα προβλήματά τους που έχουν ενταθεί λόγω κλιματικής και ενεργειακής κρίσης και για το λόγο αυτό βρίσκονται στους δρόμους.

Ο υπουργός κάλεσε τους αγρότες της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από τις θεομηνίες, να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και να προσθέσουν στους φακέλους τους τα στοιχεία που λείπουν ώστε να λάβουν την Κρατική Αρωγή που τους αναλογεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Υπενθυμίζεται ότι μόνο το 14% των πληγέντων έχει υποβάλει ολοκληρωμένους φακέλους στην Κρατική Αρωγή. Σε ό,τι αφορά την πρόσληψη προσωπικού για τους ελέγχους ο ΥπΑΑΤ είπε ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος είχε εκταμιεύσει πριν από δυόμιση μήνες το απαιτούμενο ποσό, αλλά ύστερα από παράκληση του νέου Περιφερειάρχη οι προσλήψεις έγιναν από τη νέα διοίκηση με την έναρξη της θητείας της.

Συνεχή μέτρα υπέρ των αγροτών

Για το ενεργειακό κόστος στην αγροτική παραγωγή ο Υπουργός είπε ότι την Παρασκευή στο πλαίσιο της Agrotica ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης θα ανακοινώσει το πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ και θύμισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επανέφερε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο επιστρέφοντας στους επαγγελματίες αγρότες το 2022 και το 2023 συνολικά 160 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2024 εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο, σε συνδυασμό πάντα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Υπενθύμισε ακόμη ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη μείωσε από το 24% στο 13% τον ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων και τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%. Μείωσε κατά 50% τη φορολογία στα κέρδη αγροτών που δραστηριοποιούνται μέσα από συνεργατικά σχήματα και κατήργησε τη φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον νόμο Κατρούγκαλου. Παράλληλα υπενθύμισε ότι οι Νέοι Αγρότες ενισχύονται με 40.000 ευρώ στο ξεκίνημα του επαγγελματικού τους βίου, ενώ η δική του πρώτη απόφαση ως υπουργός ήταν να εξασφαλισθούν επί πλέον 81 εκατ. για να ενταχθούν 2.100 επιλαχόντες στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σέβεται και στηρίζει έμπρακτα τους αγρότες και το αποδεικνύει με τις αποφάσεις της», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Διορθώσεις στην ΚΑΠ

Σχετικά με το αίτημα αγροτών για διορθώσεις στην ΚΑΠ ο υπουργός είπε ότι το ΥπΑΑΤ αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η ΕΕ έχει ήδη αποστείλει προς έγκριση διορθώσεις σε έξι σημεία.

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναγνώρισε ότι υπήρξε κακοδιοίκηση από τον προηγούμενο πρόεδρο του Οργανισμού για την οποία υπάρχει δικαστικός έλεγχος αλλά και με εντολή του και οικονομικός έλεγχος. Σήμερα, σημείωσε, συνεδριάζει το νέο ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να λάβει αποφάσεις τόσο για τα 16.000 ΑΦΜ που είναι δεσμευμένα όσο και για τις πληρωμές των περιπτώσεων που έχουν δικαιωθεί δικαστικά.

Σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλία ο ΥπΑΑΤ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έδωσε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ, μετά από άδεια της ΕΕ 260 εκατ. ευρώ. Αναφέρθηκε στις προκαταβολές που έχουν δοθεί και δεσμεύθηκε ότι η εξόφληση θα γίνει έως 30 Ιουνίου. Αναφέρθηκε επίσης στα ειδικά μέτρα που λαμβάνει το ΥΠΑΑΤ για τη Θεσσαλία, τονίζοντας ότι τόσο το μέτρο 5.2 ύψους 45 εκατ. ευρώ, όσο και το πρόγραμμα ενίσχυσης για τουλάχιστον δύο χρόνια, των παραγωγών των παρακάρλιων περιοχών, προέκυψαν μέσα από διάλογο με τους πληγέντες. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο 5.2 προβλέπει δωρεάν αντικατάσταση των ζώων που πνίγηκαν και δωρεάν ανακατασκευή των σταύλων που καταστράφηκαν από τον Daniel, ενώ σημείωσε ότι οι κτηνοτρόφοι λαμβάνουν χρήματα από ακόμα δύο πηγές, τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και την Κρατική Αρωγή.