Το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, καθώς προσερχόταν στο άτυπο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες, ήταν πως η σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ «περνά» μέσα από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας έχουν το τελευταίο διάστημα βελτιωθεί. Είναι ένας αναγκαίος όρος για να μπορέσει να προχωρήσει η ευρωτουρκική σχέση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης

«Θα πρέπει διαρκώς να αποδεικνύεται ότι υπάρχει διάθεση και από την πλευρά της Τουρκίας για τη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, πάντοτε τηρώντας τα ορόσημα του ευρωπαϊκού κεκτημένου», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα τάσσεται πάντοτε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Είναι προς το συμφέρον, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ακόμη.

«Η Τουρκία βεβαίως, θα πρέπει να αναγνωρίσει τα ζητήματα, τα οποία είναι υψηλής ευαισθησίας για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο υπουργός.

Ειδική αναφορά έκανε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «θα πρέπει να υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι υπάρχει διάθεση για να συνεχιστεί ο διάλογος για το Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην πορεία αυτή».