Ξανά στο στόχαστρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών τα νησιά του Αιγαίου

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ερωτήθηκαν από την ΕΡΤ για την συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για τα σχόλιά του για την αποστρατικοποίηση και τα F-35 η απάντησή τους ήταν πως το γεγονός ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένα θέματα.

Αποδίδουμε έμφαση σε ζητήματα αμοιβαία επωφελή αλλά δεν αναιρούμε τις βασικές μας θέσεις. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στην Διακήρυξη των Αθηνών, κατέληξαν οι διπλωματικές πηγές.

Ο Χακάν Φιντάν σε συνέντευξή του επανέφερε το θέμα των νησιών του Αιγαίου.

«Υπάρχουν ζητήματα που χρονίζουν όπως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, η αποστρατιωτικοποίησαη και ο εναέριος χώρος» είπε και πρόσθεσε: «Με τον ομόλογό μου αναζητούμε τρόπους πώς μπορούμε να συζητήσουμε το πρόβλημα με μια νέα οπτική γωνία».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Μετά τη νίκη του προέδρου μας στις εκλογές  ελήφθη μια απόφαση με τον κ. Μητσοτάκη μα προχωρήσουμε τις σχέσεις μας με θετική ατζέντα. Yπάρχουν προβλήματα στο Αιγαίο τα οποία προέρχονται απο το παρελθόν. Ολα δεν είναι της δικής μας γενιάς τα παραλάβαμε αυτά. Εμείς ως υπεύθυνη γενιά πως μπορούμε να τα τρἐξουμε; Ως ώριμα κράτη αυτά τα προβλήματα  να βάλουμε σε παρένθεση και να δούμε σε ποια θέματα μπορούμε να προχωρήσουμε. Αυτό το είδαμε ως μια μέθοδο. Απο την άλλη πλευρά υπάρχουν τα μεταξύ μας ζητήματα που χρονίζουν. Κυρίως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, της αποστρατιωτικοποίησης και τoy εναέριου χώρου εδώ αναζητούμε  πως μπορεί να συζητηθεί το πρόβλημα  με μια νέα οπτική γωνία. Έχουμε αυτή την προσπάθεια  , αυτό μιλάμε συχνά μαζί με τον ομόλογο μου. Υπάρχει μια συμφωνία και των δυο πλευρών για τη μείωση της στρατιωτικής έντασης. H Κύπρος είναι ένα μεγάλο θέμα  προσπαθούμε να μην αντικατοπτρίζει το θέμα αυτό τις μεταξύ μας σχέσεις και κοιτάζουμε τα θέματα του Αιγαίου και της κατάστασης των ομογενών μας» ισχυρίστηκε.

«Εμείς αναπτύσσουμε αντιαεροπορικά συστήματα. Αν μας βάλουν όρους για τα F-35 θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε εναλλακτικές» είπε ο Φιντάν.

«Το θέμα της παραχώρησης των F-35 στην Ελλάδα, όπως ξέρετε επειδή η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ ήταν ήδη στις χώρες που βρισκόταν στη λίστα της παραχώρησης των F-35. Προβλέπεται η παράδοση των. F-35 στην Ελλάδα μετά το 2030. Πρέπει να παρακολουθήσουμε το τι μπορεί να συμβεί μέχρι τότε, πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες  Όμως εμείς πρέπει να δούμε πώς θα εξελίξουμε τις δυνατότητες μας στα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και στις δυνατότητες μας στα μαχητικά. Εδώ τώρα υπάρχει η ανάπτυξη του αντιαεροπορικού συστήματος Hisar. To χερσαίο αντιαεροπορικό σύστημα. Διότι μέχρι σήμερα η αντιαεροπορική μας άμυνα ήταν τα F-16 δηλαδή σε μια επίθεση η απάντηση ήταν τα F-16».