Η ερώτηση απλή. Ποια θέση έχει το κόμμα σας για την έγκριση αγοράς των F-35 και για τη δωρεάν παραχώρηση των υπόλοιπων οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα; Απευθύνεται τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, κόμματα του δημοκρατικού τόξου, που κυβέρνησαν την Ελλάδα και έχουν, μεταξύ των άλλων, γνώση των εξ Ανατολής προερχόμενων (διαχρονικών) απειλών.

Εντάξει, το ΚΚΕ και τα μικρότερα κόμματα στον κόσμο τους, αλλά οι άλλοι, και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, που υπερψήφισε τις αμυντικές δαπάνες του Προϋπολογισμού, που ο αρχηγός του διαβεβαιώνει πως «θέλουμε να είμαστε παραγωγικοί» και στην ηγετική ομάδα υπάρχει ένας πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, να διακρίνονται για τις ασάφειες, για ένα υψίστης εθνικής ασφαλείας θέμα;

Η ανακοίνωσή της Κουμουνδούρου ξεκινά θέτοντας κριτήρια για τους εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Πρώτον, λέει,«να ικανοποιούν υπαρκτές επιχειρησιακές ανάγκες στη βάση ενός ολοκληρωμένου και μελετημένου σχεδιασμού, που να στηρίζεται στην προτεραιοποίηση, στις εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων, στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και στη διαφάνεια».

Δεύτερον, να συνδέονται με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και, τρίτον, να είναι μέσα στις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και στις ανάγκες για ανάπτυξη του κράτους πρόνοιας. Ένα κατεβατό λέξεων χωρίς ουσία. Τουναντίον, η ανακοίνωση έχει εκπληκτική σαφήνεια, όταν αναφέρεται στην αγορά των F-16 από την Τουρκία. Εκεί εγκαλείται ευθέως η ελληνική κυβέρνηση που οι Αμερικανοί δεν έβαλαν όρους στην Τουρκία. Αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το θεωρεί ελληνική αποτυχία. Όπερ, ελληνική αποτυχία η τουρκοαμερικανική συναλλαγή για αεροπλάνα τέταρτης γενιάς, αδιευκρίνιστο αν είναι επιτυχία ή αποτυχία η ελληνοαμερικανική συναλλαγή για αεροσκάφη πέμπτης γενιάς.

Αλλά μη νομίζετε πως και το ΠΑΣΟΚ είχε πιο μεγαλόψυχη συμπεριφορά. Η πρώτη αντίδραση του εκπροσώπου του, κ. Μάντζου, μόνο σε αμηχανία μπορεί να αποδοθεί. «Ο δικός μας προνομιακός χώρος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε, για να συνεχίσει ότι «δεν γίνεται να μαθαίνουμε για τους εξοπλισμούς από τα αποκόμματα των εφημερίδων». «Στρίβειν δια του αρραβώνος» και επί της ουσίας τίποτε. Δεν είναι υπεύθυνη πολιτική αυτή όμως. Και δη όταν πρόκειται για υψίστης ασφαλείας (του έθνους) θέματα.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο