Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τοποθετείται από το βήμα της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε αρχικά: «Πριν από μία συζήτηση κατά συνείδηση, απευθύνομαι σε όλους ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Δεν θέλω να αντιδικήσω με κανέναν. Μία παρατήρηση: Η κυβέρνηση δεν νοιώθει να απειλείται από την αντιπολίτευση. Δεν είναι καλό και δεν έχει και πάντα δίκιο. Προ ημερών υπέγραψε σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία. Ο Ερντογάν απείλησε να μας πετάξει στη θάλασσα και τώρα βγάζει ΝΟΤΑΜ. Είναι αυτό σύμφωνο φιλίας; Να προσέχει η κυβέρνηση, η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει σε λάθη».

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών κατοχυρώνονται πλήρως με το σύμφωνο συμβίωσης. «Ο γάμος προσφέρει το δικαίωμα της τεκνοθεσίας. Δεν μιλάμε μόνο για το δικαίωμα δύο ενηλίκων, αλλά και το δικαίωμα των ανηλίκων και στους δύο γονείς», είπε και ανέφερε περιπτώσεις που παιδιά δεν έχουν έναν από τους δύο γονείς. «Αυτές τις περιπτώσεις τις στερεί η μοίρα, όχι η Πολιτεία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα παιδιά που ζουν ήδη σε περιβάλλον από ομόφυλα ζευγάρια είπε: «Αυτό μπορεί να καλυφθεί με μία απλή συμβολαιογραφική πράξη, ή με μία προσθήκη στο σύμφωνο συμβίωσης δηλαδή στο υπάρχον νομικό πλαίσιο».

«Καταργούμε την πυρηνική οικογένεια. Μάνα και πατέρας είναι δύο διακριτά συναισθηματικά πρότυπα. Κανείς δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει. Το λέει και το Σύνταγμα. Πώς είναι δυνατόν η έννοια του γάμου να συνδέεται ούτε με τη μητρότητα.

Πράγματι αφορά ελάχιστους αλλά αλλάζει και τη ζωή των πάντων. Θα υπάρχουν ευρύτερες επιπτώσεις. Είναι βέβαιες.

Θα ζητήσουν να καταργηθεί από τα δημόσια έγγραφα ο τίτλος του πατέρα και της μάνας. Συνέβη στη Γαλλία, προσέφυγαν δικαστικά και πλέον καταργήθηκε.

Ας έχουμε στον νου μας τι ψηφίζεται.

Θα ζητήσουν να διδάσκεται μία οικογένεια στα σχολεία με κάτι πιο ουδέτερο.

Σήμερα με την ψήφο μας θα έχουμε εξισώσει ανόμοια πράγματα, την συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών με τον γάμο.

Μπορεί το νομοσχέδιο να προβλέπει ότι δεν θα μπει το γονέας 1 και 2. Αλλά δεν το εμποδίζει, ανοίγουμε κερκόπορτα», ανέφερε ακόμη μεταξύ άλλων.

«Το νομοσχέδιο απαγορεύει παρένθετη μητρότητα εδώ αλλά την επιτρέπει στο εξωτερικό, κάτι που θίγεται και από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Σήμερα επιτρέπεται για λόγους υγείας. Μετατρέπουμε την μητρότητα σε επάγγελμα και εμπόριο.

Μίλησα για αυτά που ΘΑ συμβούν.. Ακούστε τι έχει ήδη συμβεί.

Στις 14/12, ψηφίστηκε από την ευρωβουλή, σχέδιο κανονισμού που περιλαμβάνει συνολική ανατροπή του οικογενειακού δικαίου. Εδώ αυτό αποσιωπήθηκε πλήρως.

Απάλειψη σε κάθε αναφορά του πατέρα και της μητέρας και αναφορά σε γονέας 1 και γονέας 2. Θα πρέπει η Ελλάδα να αναγνωρίζει τις σχέσεις του παιδιού με διεμφυλικό γονέα, με πολλούς γονείς κ.α.

Τι λέει ο πρόλογος της έκθεσης. Είναι σημαντικό να επιτρέπει μη παραδοσιακούς γονικούς σχηματισμούς ακόμη και για περισσότερους από δύο γονείς. Θα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Ειδικά για τις χώρες που έχουν ήδη εξισώσει τη συμβίωση ομοφύλων με γάμο. Για να μην κληθούμε να αναγνωρίσουμε τέτοια τερατώδη σχήματα.

Πάμε στην παράταξή μας. Βουλευτές μας έκαναν αποχή. Είναι στην παράταξή μας ο γονέας 1 και γονέας 2; Και τι θα κάνει η παράταξή μας όταν έρθει στο Συμβούλιο η τελική έκθεση αυτού του Κανονισμού. Άκουσα να λένε πως ο γάμος των ομοφύλων είναι δέσμευση της παράταξης. Καμία δέσμευση δεν έχουμε λάβει, καμμία αντίρρηση να δεχθούμε τα δικαιώματα, έχουμε κάνει πολλά για τους ΛΟΑΤΚΙ. Σε καμμία κοινωνία κάποιο «θέλω» δεν μπορεί να γίνεται και δικαίωμα», πρόσθεσε ακόμη.