Νόμος του κράτους είναι από απόψε ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών μετά από μία μακρά περίοδο διαβουλεύσεων, ενστάσεων και εντάσεων στην πολιτική σκηνή, και αναβρασμό στους κόλπους κομμάτων.

Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με διακομματική πλειοψηφία, και μετά από ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής ψήφισαν 176 βουλευτές «ναι» και 76 κατά σε σύνολο 254 ψηφισάντων βουλευτών, ενώ 2 τοποθετήθηκαν με το «παρών». Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες.

Το νομοσχέδιο από το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν 21 βουλευτές . Δεν καταψήφισε κανείς, αλλά επέλεξαν αποχή οι εξής:

Ευαγγελία Λιακούλη (Λάρισας, Γραμματέας ΚΟ ΠΑΣΟΚ)
Ανδρέας Πουλας (Αργολίδας),
Μανώλης Χνάρης (Ρεθύμνης),
Κατερίνα Καζάνη (Εύβοιας)
Στάυρος Μιχαηλίδης (Χίου)
Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (Λέσβου)
Χριστίνα Σταρακά (Αιτωλοακαρνανία),
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδίας)
Μπουρχάν Μπαραν (Ξάνθης)
Απόστολος Πάνας (Χαλκιδικής)
Τάσος Νικολαΐδης (Δράμας)
Της ψηφοφορίας προηγήθηκε διήμερη συζήτηση, σε υψηλούς τόνους.

Υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, κατά την ομιλία του το μεσημέρι, πως η προωθούμενη μεταρρύθμιση έρχεται να κάνει τη ζωή συμπολιτών μας καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από τους πολλούς. «Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί με ευθύνη μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα αίροντας με τόλμη μια σοβαρή για τη δημοκρατία μας ανισότητα. Για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου» είπε.