Για την υπερψήφιση του ν/σ για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, την στάση των κοινοβουλευτικών κομμάτων στη ψηφοφορία αλλά και την αναβάθμιση της χώρας από τον Economist και το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, όπως και τα κυβερνητικά μέτρα υπέρ των αγροτών και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, μίλησε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο OPEN ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Είναι σημαντικό ότι ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο το οποίο δίνει δικαιώματα σε συμπολίτες μας. Είμαστε η 16η χώρα στην Ευρώπη που ψηφίζει ένα τέτοιο νομοθέτημα. Αφορά την ισότητα στον πολιτικό γάμο και προασπίζει τα δικαιώματα των παιδιών. Πλέον, δεν έχουμε παιδιά δύο ταχυτήτων, δύο κατηγοριών και πριν μπούμε στις πολιτικές επιμέρους προεκτάσεις, να πούμε κάτι το οποίο είναι σημαντικό, γιατί ζήσαμε σε μια κοινωνία και όσοι είναι και μεγαλύτεροι από εμάς, το έζησαν και πιο έντονα, όπου πολλοί συνάνθρωποί μας ντρέπονταν μόνο και μόνο γιατί είχαν έναν συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό. Μεγαλώσαμε και στα σχολεία όπου ήταν πάρα πολύ σκληρά τα παιδιά. Και όλοι μας, πολλές φορές, μπορεί να υπήρξαμε άδικοι. Υπήρχαν άνθρωποι που κρύφτηκαν», είπε αρχικά ο κ. Μαρινάκης.

Υπογράμμισε ότι «αξίζει να σταθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους, σε εκείνους οι οποίοι μπορεί να μην πρόλαβαν να το δουν αυτό, σε κάποια παιδιά που αγχώθηκαν ότι θα πάνε σε ίδρυμα. Και να πω, επειδή προέρχομαι και από μία παραδοσιακή οικογένεια και προσπαθώ να έχω και μια παραδοσιακή οικογένεια, εδώ και κάποιους μήνες: θα το δούμε στην πράξη ότι θα ενισχυθεί η παραδοσιακή οικογένεια, όχι από αυτό το νομοσχέδιο, γιατί αυτό αφορά κάποιους συγκεκριμένους συμπολίτες μας. Αλλά από όλες τις παρεμβάσεις που ήδη γίνονται και θα γίνουν. Να μην ανησυχεί κανένας συμπολίτης μας. Είμαι κι εγώ, από μικρός, στη Ν.Δ., αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες. Δεν υπάρχει κανένας φόβος. Ίσα – ίσα, τα παιδιά θέλουν αγάπη. Αυτό το νομοσχέδιο φέρνει κανόνες και εμάς, ήταν, είναι και παραμένει, πρώτιστο καθήκον η προάσπιση της οικογένειας, του πατέρα, της μητέρας και των παιδιών.

Το δεύτερο που θέλω να πω, γιατί ειδικά η νεότερη γενιά έχει περάσει πολλά από πολιτικούς που δεν είχαν το σθένος και το θάρρος στις κρίσιμες στιγμές να πάρουν δύσκολες αποφάσεις -ή, ενδεχομένως, αντιδημοφιλείς, αποφάσεις- είναι ότι το νομοσχέδιο πέρασε από τις ψήφους πολλών κομμάτων. Αυτό αξίζει να το πούμε, να το τονίσουμε. Και είναι μια καλή στιγμή για τη Δημοκρατία μας και είναι κάτι, το οποίο δεν πρέπει να το προσπεράσουμε. Δεν πέρασε μόνο από τις ψήφους μας, δεν θα μπορούσε κιόλας και το είχαμε πει από την αρχή, όμως, το εισήγαγε προς ψήφιση η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν έβαλε ούτε το πολιτικό κόστος -το όποιο πολιτικό κόστος που εγώ δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει αλλά αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες- ή τις όποιες εσωκομματικές ισορροπίες, πάνω από τα δικαιώματα των πολιτών. Και ακόμα και ένας πολίτης να έπρεπε να του αναγνωριστεί το δικαίωμα, είναι σημαντικό να υπάρχουν πολιτικοί σε μία εποχή που βλέπουμε πολύ μια φοβία για τα άκρα, για το πού θα οδηγηθεί ο κόσμος, να έχουν το σθένος να τηρούν τον λόγο τους, να τον πηγαίνουν μέχρι τέλους, που είναι η ψήφιση. Και το σημαντικό είναι, προφανώς, ότι δεν είναι η μόνη περίπτωση. Δεν ήταν η πρώτη τέτοια σημαντική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ούτε θα είναι η τελευταία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε στο σημείο αυτό ότι ουσιαστικά νομοθετήθηκε τώρα κάτι, που προϋπήρχε. «Παιδιά υιοθετούνταν από έναν άνδρα ή από μία γυναίκα, συζούσε ο άνδρας αυτός ή η γυναίκα, ή είχε σύμφωνο συμβίωσης με έναν άλλον ή μια άλλη γυναίκα αντίστοιχα και τα παιδιά αυτά ήταν «παιδιά ενός κατώτερου Θεού». Και να σας πω και κάτι, έχει και συντηρητικά χαρακτηριστικά το νομοσχέδιο αυτό, γιατί, πλέον, θα ελέγχονται για υιοθεσία και οι δύο, όπως και τα ετερόφυλα ζευγάρια, αν είναι κατάλληλοι για υιοθεσία. Το καθεστώς της υιοθεσίας είναι ένα αυστηρό και δίκαιο καθεστώς. Πρέπει να δίνει ελευθερίες σε ανθρώπους, αν πληρούν τις προδιαγραφές, πιο γρήγορα να πάρουν παιδιά, θέλουν να δώσουν αγάπη. Αλλά μέχρι τώρα ελεγχόταν ο ένας από τους δύο, αν είναι κατάλληλος για υιοθεσία, ενώ τα παιδιά μεγάλωναν με δύο. Γιατί, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι, αφού θέλουν να ελεγχθούν, να περάσουν τη διαδικασία να μην μπορούν;», διερωτήθηκε.

Ως προς την στάση που τήρησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην ψηφοφορία ο κ, Μαρινάκης είπε ότι «η ΝΔ πριν από -όχι πάρα πολλά- χρόνια, στο Σύμφωνο Συμβίωσης, είχε πολύ λίγους βουλευτές, οι οποίοι υπερψήφισαν. 19 υπερψήφισαν, τότε, σε σύνολο 75. Ένα ποσοστό, δηλαδή, πολύ μικρό τότε, στο Σύμφωνο Συμβίωσης. Που πολλοί, μάλιστα, μέχρι και σήμερα, που είναι κατά του γάμου και της υιοθεσίας. Φτάνουμε, λοιπόν, στο σημείο το 2024 να φέρνει προς ψήφιση τον γάμο και την υιοθεσία για υπάρχοντα παιδιά -όχι για αυτά τα οποία προτείνει η Αντιπολίτευση- να το υπερψηφίζουν 107 βουλευτές. Υπάρχουν κάποιοι βουλευτές οι οποίοι απείχαν, γιατί θεώρησαν ότι είναι αυτή καλύτερη στάση από το να καταψηφίσουν ή δεν ήταν σίγουροι ακόμη για να το υπερψηφίσουν. Και υπήρχαν και κάποιοι οι οποίοι το καταψήφισαν. Εκφράστηκαν οι απόψεις με κόσμιο τρόπο. Θεωρώ ότι η Ν.Δ. βγαίνει ενωμένη από αυτό, γιατί για άλλη μια φορά θωρακίζει τον εσωκομματικό διάλογο, καταφέρνει και πρωταγωνιστεί σε μια σημαντική μεταρρύθμιση και ακόμη και οι αρνητικές τοποθετήσεις, δεν είχαν ένα δείγμα αμφισβήτησης στην Κυβέρνηση. Και θα σας πω και κάτι: Φαίνεται και από τις προηγούμενες ψηφοφορίες και θα φανεί και στις επόμενες, το είπε και ο Πρωθυπουργός. Όποιος αμφισβητεί, ας κάνει πρόταση μομφής. Κανένας δεν την αμφισβητεί.

Επειδή το έζησα, βγήκαμε πολύ πιο ενωμένοι, ακόμα και με όσα ειπώθηκαν με αυτούς που διαφωνούσαν, απ’ ότι, όταν πήγαμε γι’ αυτό το θέμα».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «υπάρχουν κάποιες στάσεις, που αξίζει να σταθούμε, όπως του ΚΚΕ. Γιατί, ξέρετε, έχουμε μάθει σε αυτή τη χώρα να λέμε για την Ελληνική Λύση, για την ακροδεξιά, δικαίως πολλά πράγματα. Αλλά ας μιλήσει κάποια στιγμή κάποιος και για το ΚΚΕ, που άγεται και φέρεται ως ένα μεγάλο προοδευτικό κόμμα. Και σε μια τέτοια ιστορική στιγμή ήταν εκτός της υπερψήφισης. Εγώ αυτές τις συμπεριφορές τις έχω ζήσει στα πανεπιστήμια, δεν εκπλήσσομαι. Και όσοι έχουμε περάσει από δημόσια πανεπιστήμια καταλαβαίνουμε. Αλλά, ξέρετε, επειδή την ταμπέλα του προοδευτικού και του δημοκράτη και όλα τα σχετικά σε αυτή τη χώρα κάποιοι τα χρησιμοποιούν ως μονοπώλιο, δεν ανήκει σε κανένα. Στην πράξη κρίνεται η δημοκρατικότητα. Με την καθημερινή στάση του καθενός, με την καθημερινή του θέση.

Το ποσοστό υπερψήφισης των βουλευτών της Ν.Δ. ήταν μεγαλύτερο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί προσπαθεί το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει έναν ηγετικό ρόλο στο χώρο του κέντρου, στον μεταρρυθμιστικό χώρο, να πει ότι είναι μεγάλη προοδευτική παράταξη και δεν είναι αμελητέο ότι ένας στους τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισαν αυτό το νομοσχέδιο. Και σε λίγες εβδομάδες, από ό,τι φαίνεται, μάλλον είναι βέβαιο ότι θα καταψηφίσει μια πολύ σημαντική, εμβληματική μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, όταν θεωρείς ότι είσαι ο πρωταγωνιστής στη μεταρρύθμιση και στο κέντρο και έχεις το 1/3 των βουλευτών σου -δύο στους τρεις ψήφισαν, ένας στους τρεις δεν ψήφισε- να μην ψηφίζουν μια τέτοια μεταρρύθμιση, όταν είσαι το κόμμα, που δικαίως καμαρώνεις -όχι για όλες- για κάποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο παρελθόν».

Υπογράμμισε επίσης πως «η επίκληση ‘αντισυνταγματικότητας’ κατερρίφθη από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής και από το σύνολο, σχεδόν, των συνταγματολόγων και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνταγματικότητας και νομίζω είναι κάτι που συμφώνησε ο επιστημονικός κόσμος σχεδόν στο σύνολό του. Ο κ. Βορίδης είχε εκφράσει την αντίρρησή του για το συγκεκριμένο νομοθέτημα, πριν γίνει καν υπουργός Επικρατείας. Και επειδή ήθελε να βάλει πάνω από αυτό τη συνοχή της κυβέρνησης, αντί της καταψήφισης προτίμησε την αποχή. Από κει και πέρα, είπε ο πρωθυπουργός ότι όσοι συμμετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, έχουν μια αυξημένη θεσμική υποχρέωση. Ο καθένας ακολουθεί τη στάση που πιστεύει ότι είναι καλύτερη, κατά συνείδηση. Έχω πει εγώ πολλές φορές προσωπικά ότι θεωρείται ότι όταν συμμετέχεις σ’ ένα σύνολο έχεις υποχρέωση να εκφράζεις εντός των οργάνων τις απόψεις σου, να είσαι χρήσιμος και όχι ευχάριστος, αλλά στο τέλος της ημέρας, εγώ προσωπικά, υπερασπίζομαι τις συλλογικές αποφάσεις. Από κει και πέρα είναι απόφαση του καθενός. Δεν νομίζω, όμως, ότι υπάρχει πιο συμπαγής, πιο αρραγής κοινοβουλευτική ομάδα από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει πάρει και δύσκολες αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή μία κεντροδεξιά παράταξη, η οποία γι’ αυτό και είναι μεγάλη παράταξη, γιατί σέβεται όλες τις απόψεις μέσα στο κόμμα της -ξεκινάει από το κέντρο και κάποιες φορές από την κεντροαριστερά και φθάνει μέχρι την κεντροδεξιά και τη δεξιά, 50 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας με πρωταγωνιστή τον Πρωθυπουργό και τους εισηγητές υπουργούς, πέρασε ένα σημαντικό νομοσχέδιο. Επί Νέας Δημοκρατίας, με τις ψήφους και των υπόλοιπων κομμάτων, και το αναγνωρίζουμε. Είναι σημαντική στιγμή για τη Δημοκρατία, πέρασε μία σημαντική νομοθέτηση για τους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν είχαν ίσα δικαιώματα στον πολιτικό γάμο και κάποια παιδιά ήταν ενός κατώτερου θεού, πολύ αδίκως. Εξαιτίας αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ψήφου αυτών των βουλευτών η χώρα μας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα έχει γίνει θετική είδηση σε όλον τον κόσμο».

Κληθείς να σχολιάσει την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως δεν επιθυμεί να κάνει κάποιο σχόλιο για την ομιλία ενός πρώην πρωθυπουργού. «Τοποθετήθηκαν και όλοι οι βουλευτές, πολλοί βουλευτές και της ΝΔ τοποθετήθηκε και ο κ. Σαμαράς, είπε τις απόψεις του.

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, πραγματικά, γιατί είναι κάτι το οποίο, ουσιαστικά, το είχε προαναγγείλει και ο ίδιος και έχει εκφράσει πολλές φορές τις απόψεις του».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Μαρινάκης εκ νέου στην αναβάθμιση της χώρας από τον Economist και το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Υπογράμμισε πως «ο ‘Economist’, που δεν είναι αμελητέος, μας ανεβάζει πέντε θέσεις και μας χρήζει πλήρη Δημοκρατία. Δεν το λέει ένα ανυπόληπτο περιοδικό. Αλλά ούτε ο ‘Economist’ ούτε ένα ψήφισμα, ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως δεκάδες που κατατίθενται κάθε εβδομάδα, θα κρίνουν το Κράτος Δικαίου μιας χώρας. Το Κράτος Δικαίου μιας χώρας κρίνεται από την ετήσια έκθεση για το Κράτος Δικαίου, που συντάσσει για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό είναι το επίσημο.

Για το ψήφισμα του ΕΚ: Δεν είναι ούτε η πρώτη φορά που γίνεται αυτό κατά της χώρας ούτε η τελευταία επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη από συγκεκριμένα πολιτικά κέντρα της Ευρώπης που προσπαθούν να μειώσουν, να «κοντύνουν» την επιτυχία της Ελλάδας. Που, από ένα «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, «επαίτης» της Ευρώπης, πλέον πρωταγωνιστεί. Εγώ θα σας πω ότι αυτά που αποτυπώνονται στην ετήσια έκθεση για το Κράτος Δικαίου, είναι αυτά που γίνονται στην Ελλάδα. Τι γίνεται στην Ελλάδα; Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει τα περισσότερα Μέσα και καλώς τα έχει. Έχει και πρωτοσέλιδα, που καθυβρίζουν υπουργούς, τον πρωθυπουργό, με τον πιο χυδαίο τρόπο. Δεν υπάρχει κανένας συνάδελφός σας, κανένας δεν οδηγήθηκε ποτέ σε κρατητήριο, δεν απειλήστε από κάποιον υπουργό της κυβέρνησης ή πρώην υπουργό -από πρώην, απειλήστε, άλλης κυβέρνησης, με φωτογραφίες σας αναρτημένες στο διαδίκτυο. Δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, κυβέρνηση που προσπαθεί να χειραγωγήσει για τις άδειες των καναλιών ή έχει υπουργό καταδικασμένο 13 – 0 για παράβαση καθήκοντος. Έχουμε μία πολύ πιο θωρακισμένη Δημοκρατία. Γιατί; Έχουμε επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, γιατί οι απόδημοι, τα αδέλφια μας του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν. Έχουμε την Εθνική Αρχή Διαφάνειας που θεσπίστηκε το 2019, που εκκρεμείς υποθέσεις για μια δεκαετία τις εκδικάζει το πολύ σε 30 μέρες και τις έχει εκκαθαρίσει όλες, με την όποια έκβαση έχει η κάθε μία. Έχουμε μια νομοθέτηση καλή, χωρίς εκπρόθεσμες τροπολογίες. Αυτά όλα συμβαίνουν στην Ελλάδα, στην Ελλάδα που δεν υπάρχει ούτε Μόρια ούτε Ειδομένη.

Η επίσημη έκθεση για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα αναγνωρίζει πρόοδο στη χώρα και κάνει και επισημάνσεις. Αλλά η πρόοδος που αναγνωρίζεται στην Ελλάδα, είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Το ψήφισμα, λοιπόν, έχει τα εξής επιχειρήματα, γιατί εγώ δεν θα κρύψω τα λόγια μου

Το ένα έχει να κάνει με τις επισυνδέσεις. Ο πρωθυπουργός εκείνη την ημέρα ανέλαβε άμεσα ευθύνη, μεγαλύτερη από εκείνη που του αναλογούσε -όπως σε πολλά ζητήματα- γιατί είναι και θέμα θεσμού και ρόλου. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο ζήτημα αυτό ήταν οι πιο σκληρές και οι πιο δίκαιες από όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Προσοχή. Ψηφίσαμε και αυτό που είπατε για την πιο αυστηρή διαδικασία, εμείς νομοθετήσαμε την απαγόρευση και την εμπορία παράνομων λογισμικών. Από εκεί και πέρα, η εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης είναι μια ξεχωριστή διαδικασία. Αλίμονο αν η κυβέρνηση παρενέβαινε ή πίεζε τη Δικαιοσύνη να βγάλει πιο γρήγορα αποφάσεις», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης.

Είπε ακόμη ότι το δεύτερο έχει να κάνει με τη δολοφονία Καραϊβάζ. «Μακάρι αύριο το πρωί να εξιχνιαστεί και αυτή και όλες οι δολοφονίες. Αλίμονο. Και οι Αρχές έχουν καταφέρει να εξιχνιάσουν το 90% των δολοφονιών. Και για να είμαστε και δίκαιοι. Σε αυτή τη χώρα το 2019 είχαμε μία Κυβέρνηση που στην ανθρωποκτονία, εκτός από τα ισόβια, έβαλαν και εναλλακτική ποινή, μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Τα ξέρετε. Η κυβέρνηση αυτή και αυστηροποίησε τις ποινές. Μόνο ισόβια στην ανθρωποκτονία, ούτε έκανε πλημμέλημα τη δωροδοκία.

Για τη δολοφονία Καραϊβάζ, μακάρι να εξιχνιαστεί και αυτή και όλες οι δολοφονίες. Αλλά το γεγονός ότι από τις δολοφονίες το 10% δεν έχουν εξιχνιαστεί, δεν σημαίνει ότι αυτό κρύβει οποιαδήποτε σκοπιμότητα της κυβέρνησης. Ούτε έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο ούτε υπάρχει καν στοιχείο.

Για την Πύλο που αναφερθήκατε, αυτό το επιχείρημα, σε συνέχεια της νεκρής Μαρίας, είναι ο ορισμός της πολιτικής χυδαιότητας κατά της Ελλάδας . Διότι, οι Έλληνες λιμενικοί, γυναίκες και άνδρες του Λιμενικού Σώματος, υπερβάλλοντας εαυτούς, σώζουν ανθρώπινες ζωές. Είναι μία εν εξελίξει υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Ας μην κουνάμε το δάχτυλο στη Δικαιοσύνη.

Να σας πω και για την ελευθερία του Τύπου, τι έχουμε κάνει για τους δημοσιογράφους και τι προτιθέμεθα να κάνουμε για τους δημοσιογράφους και τι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Εγώ θεωρώ ότι κάθε πολίτης είναι δεδομένο ότι είναι εν δυνάμει ενάγων, αν θέλει βέβαια να κάνει αγωγή και κάθε πολίτης είναι εν δυνάμει εναγόμενος. Δεν μπορεί να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων. Δεν μπορώ εγώ να μην μπορώ να κάνω αγωγή σε οποιονδήποτε από εσάς και εσείς σε μένα, αν αύριο το πρωί σε μια εφημερίδα με γράψετε κλέφτη. Πρέπει να έχω τη δυνατότητα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Το αν η αγωγή μου ευσταθεί ή όχι θα το κρίνει η Δικαιοσύνη. Τι έχει κάνει η κυβέρνηση, όμως; Η κυβέρνηση στο τελευταίο νομοσχέδιο για τον Ποινικό Κώδικα αίρει το αξιόποινο για την απλή δυσφήμιση για τους δημοσιογράφους. ‘Αφησε μόνο τη συκοφαντική, προφανώς. Δεν το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση αυτό. Νομοθετήσαμε στον τελευταίο αθλητικό νόμο ιδιώνυμο αδίκημα για απειλές κατά αθλητικογράφων και – σας το λέω – προτιθέμεθα αυτό να το επεκτείνουμε συνολικά στους δημοσιογράφους σε ένα αντίστοιχο άλλο νομοσχέδιο. Έγινε για τους αθλητικογράφους, προφανώς, αυτό είναι βούλησή μας να το επεκτείνουμε συνολικά. Βέβαια τυποποιούνται και στον Ποινικό Κώδικα, πολλά τέτοια αδικήματα. Αλλά το γεγονός ότι γίνεται ιδιώνυμο στους αθλητικογράφους, γιατί ήταν στο αθλητικό νομοσχέδιο, δείχνει και τη διάθεση της κυβέρνησης. Αλλάξαμε και τη νομοθεσία για τα Μέσα και κάναμε μια πολύ πιο διαφανή διαδικασία».

Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στα κυβερνητικά μέτρα που έχουν ληφθεί υπέρ των αγροτών επαναλαμβάνοντας πως «τα δημοσιονομικά περιθώρια ήταν αυτά. Είναι δεδομένα, δεν έχουμε άλλο περιθώριο. Σίγουρα, μάλιστα και τα τελευταία πολύ σημαντικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση που είχαμε με τους αγρότες, δεν είχαν δημοσιονομικό κόστος. Βέβαια, η παρέμβαση για το ρεύμα είναι η πιο γενναία και δίκαιη παρέμβαση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, γιατί έχει χαρακτήρα σταθερότητας.

Είναι πολύ σημαντική η επιστροφή για 3η συνεχόμενη χρονιά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο, δημοσιονομικού κόστους 82 εκατομμυρίων ευρώ. Υποσημείωση πρώτη: Θα δοθεί 50% μπροστά. Υποσημείωση δεύτερη: Ένα δίκαιο αίτημα των αγροτών από το 2016 που καταργήθηκε είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επιστροφής. Το είπε ο Πρωθυπουργός. Αρχίζουμε τη συζήτηση, τον διάλογο. Από το 2025 και μετά αυτή η επιστροφή να γίνεται με πιο δίκαιο τρόπο, με μόνιμα χαρακτηριστικά. Για τους αγρότες το πιο σημαντικό γι’ αυτούς δεν ήταν το ποσό, που, προφανώς, οι άνθρωποι θέλουν το μεγαλύτερο δυνατό, αλλά είναι και θέμα αντοχών της οικονομίας. Το πιο σημαντικό γι’ αυτούς ήταν να γίνει με πιο δίκαιο τρόπο και για αυτό δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός. Το είπε ουσιαστικά, ότι ξεκινά και σε αυτό τον διάλογο στον οποίο θα συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα. Εμείς θεωρούμε ότι οι όποιες διαμαρτυρίες πρέπει να γίνονται όπως προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις για τις διαμαρτυρίες. Εγώ θα σας πω ότι υπάρχει νομοθεσία για τις πορείες, για τη διαμαρτυρία, έχει κάθε δικαίωμα ο κάθε πολίτης και το σέβεται το Κράτος αυτό, αλίμονο, αυτή τη διαμαρτυρία».

Από κει και πέρα, για τα μπλόκα των αγροτών και τις ενδεχόμενες κινητοποιήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «πάντοτε ο νόμος είναι πάνω από όλους και από όλα. Και κάνοντας και την αυτοκριτική μας κάθε φορά και για τα πανεπιστήμια, γιατί πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι θα εφαρμοστεί σωστά ο νόμος και πάντοτε να εφαρμόζεται, αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης. Να μην είναι καν είδηση η εφαρμογή του νόμου. Έχουμε απόσταση ακόμα να διανύσουμε, αλλά είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που έχει διανύσει μεγάλη απόσταση σε αυτό. Εμείς δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με καμία επαγγελματική ομάδα. Γιατί είναι άλλη περίπτωση οι αγρότες από τους αιώνιους φοιτητές που κάνουν «επανάσταση» για την επανάσταση. Οι αγρότες είναι άνθρωποι οι οποίοι περνάνε δύσκολα, έχουν πάρει πολλά από αυτή την κυβέρνηση, αλλά σίγουρα έχουν και πολλά προβλήματα. Εμείς θεωρούμε ότι θα εκτονωθεί η κατάσταση, γιατί πραγματικά και ο πιο αντικειμενικός και ο πιο επικριτικός για την κυβέρνηση αναγνωρίζει -όχι μόνο τώρα, σε βάθος 4ετίας- ότι έχουν γίνει κινήσεις ουσίας. Βέβαια, υπάρχουν θέματα τα οποία προφανώς είναι διαρκή. Όπως, για παράδειγμα, η επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ.

Για το 2025, για μία νέα δηλαδή δημοσιονομικά χρονιά, πλέον θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για έναν σταθερό και πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής, όπως συνέβαινε μέχρι το 2016, με έναν πιο δίκαιο τρόπο για να ξέρουν πλέον και για το ρεύμα και για το πετρέλαιο και για το ρεύμα σε βάθος 10ετίας».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως «με βάση την εκτίμηση της Κομισιόν η χώρα μας θα έχει τριπλάσια ανάπτυξη από την υπόλοιπη Ευρώπη. Κάποτε για την Ελλάδα μαζεύονταν σε όλη την Ευρώπη να συζητήσουν για το χρέος και το έλλειμμά της».