Στις 18:30 ξεκίνησε το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο, με τα τρακτέρ και τα… κουδούνια να «μαρσάρουν» και αστυνομικές πηγές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 8.000 διαδηλωτές.

Μπροστά από το Κοινοβούλιο, η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας είναι γεμάτη από τρακτέρ και επαγγελματικά οχήματα και ο κόσμος πολύς, αφού στους διαδηλωτές έχουν προστεθεί ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων από δεκάδες τομείς, που βρίσκονται στο Σύνταγμα για να συμπαρασταθούν στους αγρότες, τους οποίους υποδέχτηκαν με το σύνθημα: «Εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά»

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ομονοίας.

ΕΛ.ΑΣ – «Αποφύγετε τις μετακινήσεις στο κέντρο»
Ο προϊστάμενος Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ), αστυνομικός υποδιευθυντής Θεοφάνης Αναγνώστου με δήλωσή του προτρέπει τους οδηγούς να αποφύγουν να μετακινηθούν στο κέντρο της Αθήνας ενώ, όπως επισήμανε, θα υπάρξουν κατά περίπτωση διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση της κίνησης.

Αναλυτικά η δήλωση του προϊσταμένου του ΘΕΠΕΚ: «Λόγω των τροχονομικών μέτρων που λαμβάνουμε σήμερα, με έμφαση στο κέντρο της Αθήνας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους κεντρικούς οδικούς άξονες και συγκεκριμένα περιμετρικά της πλατείας Ομονοίας και της πλατείας Συντάγματος, ιδίως μετά τη μία το μεσημέρι έως και την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων.

Όπως σας έχουμε ήδη ανακοινώσει, η κίνηση των αγροτών θα πραγματοποιηθεί μέσω της Λεωφόρου Κηφισού ώστε να εισέλθουν με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων στη Λεωφόρο Αθηνών με προορισμό το Σύνταγμα.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν κατά περίπτωση διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση της κίνησης.

Υπενθυμίζουμε ότι οι πολίτες σε περίπτωση ύπαρξης εξαιρετικού λόγου μετακίνησης μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο της ‘Αμεσης Δράσης για τη λήψη οδηγιών».

Σύσσωμη η αντιπολίτευση στο Σύνταγμα
Tο παρών στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πολλούς βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Στο πλευρό των αγροτών βρίσκεται και ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος επέστρεψε από το Λονδίνο. Οι αγρότες μάλιστα του προσέφεραν και ένα λουλούδι.

Κλιμάκιο 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής βρέθηκε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα. Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Μανόλης Χνάρης, Βουλευτής Ρεθύμνης και Υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε:

«Η παρουσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συμβολίζει την ισχυρή μας βούληση να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών.

Τα αναποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα.

Η εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής, η κακή διαχείριση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι καθυστερήσεις στην καταβολή ενισχύσεων από τον ΕΛΓΑ, τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, καθώς και η έλλειψη εργατών γης έχουν φέρει τον αγροτικό κόσμο της χώρας σε απόγνωση».

Στο κέντρο της Αθήνας βρίσκεται και ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος διαδηλώνει μαζί με το ΠΑΜΕ, τους αγρότες και τους βιοτέχνες.

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, πρέπει να σταματήσει την κοροϊδία. Πρέπει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών. Δεν μπορεί να ανακαλύπτει τις αντοχές της οικονομίας και τους δημοσιονομικούς στόχους όταν είναι να δώσει λεφτά για τους αγρότες, όταν είναι να δώσει αποζημιώσεις, όταν είναι να δώσει για τον λαό και απλόχερα να τα δίνει σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους» πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας και τόνισε καταλήγοντας:

«Εγγυημένες τιμές τώρα, αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα, 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα το ρεύμα. Αυτά ζητάνε οι αγρότες. 100% αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Υποδομές στην αγροτική παραγωγή, φθηνό κόστος παραγωγής. Οι έμποροι και οι βιομήχανοι πουλάνε πολύ ακριβά στους αγρότες εφόδια και μέσα και την άλλη ώρα τα αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές. Τώρα να έρθουν εγγυημένες κατώτερες τιμές. Να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις ξένων προϊόντων και να παρθούν μέτρα για να ανασάνει η ελληνική αγροτιά, έτσι ώστε να έχουν ποιοτικά και φθηνά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και όχι να την πληρώνει ο λαός.

Καλή δύναμη σε όλους και όλες».