Στους στόχους, στα προβλήματα αλλά και στο δικό του μοντέλο διοίκησης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Αγ. Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης.

Ο κ. Μυλωνάκης ανέπτυξε, επίσης, τον σχεδιασμό του για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της Αγ. Παρασκευής, αλλά και την απάντηση της δικής του δημοτικής αρχής σε προβλήματα που χρονίζουν στον δήμο.

Ποιο είναι το μοντέλο της δικής σας διοίκησης στον Δήμο Αγ. Παρασκευής;

Όπως δεσμευθήκαμε και προεκλογικά, θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας, με τους πολίτες της Αγίας Παρασκευής να έχουν ενεργό ρόλο και λόγο. Σε αυτό το πλαίσιο θα εφαρμόσουμε ένα συμμετοχικό μοντέλο διοίκησης, με στόχο, σε κρίσιμα ζητήματα για την πόλη, όλες μας οι αποφάσεις να είναι προϊόν γόνιμου διαλόγου και διαβούλευσης.

Μας περιμένει ένας δύσκολος δρόμος, γι’αυτό και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Στόχος μας είναι να ενώσουμε την πόλη και να κερδίσουμε όλοι μαζί το στοίχημα της ανανέωσης και της αλλαγής.

Ποια είναι τα προβλήματα που έχετε διαπιστώσει ότι χρήζουν άμεσης παρέμβασης;

Δυστυχώς κληρονομήσαμε μία δύσκολη κατάσταση, με πολλές εκκρεμότητες αλλά και με προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Αρκεί να σας πω ότι μέχρι πρότινος δεν μπορούσαμε να κάνουμε ούτε τις στοιχειώδεις δαπάνες για να λειτουργήσει ο δήμος, καθώς η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είχε ψηφίσει προϋπολογισμό, ως όφειλε. Παράλληλα, μέσα από τη συνεχή ενημέρωση που έχουμε για όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν, καθημερινά διαπιστώνουμε και από ένα «αγκάθι». Οτιδήποτε ανοίγουμε, βρίσκουμε χρηματοδοτήσεις που χάνονται, εκκρεμότητες, κάθε μέρα και περισσότερες. Ενδεικτικά σάς αναφέρω πως, μεταξύ άλλων, «κληρονομήσαμε» τρεις αγωγές (Δημαρχείο, αμαξοστάσιο, Γιαβάσειο), απεντάξεις προγραμμάτων και έργων, απλήρωτα τιμολόγια σε ΔΕΚΟ, ακίνητα που δεν έχουν συμβόλαια μίσθωσης αλλά και έργα «φαντάσματα», όπως το κολυμβητήριο και το Δημαρχείο.

Όμως αυτή η κατάσταση, όσο δύσκολη και αν είναι, σε καμία περίπτωση δεν θα είναι άλλοθι για να μην προχωρήσουμε στην υλοποίηση όσων έχουμε υποσχεθεί. Θα πάμε σύντομα στην πρώτη αναμόρφωση και βήμα-βήμα, αφού αποτυπώσουμε πλήρως την κατάσταση που μας έχει παραδοθεί, θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών;

Τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας αλλά και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων είναι αδιαμφισβήτητες προτεραιότητες για εμάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση αλλά και την Περιφέρεια, θα εστιάσουμε στην αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την επιτάχυνση ολοκλήρωσης έργων αλλά και για την υλοποίηση νέων, που θα θωρακίζουν αποτελεσματικότερα την πόλη μας. Παράλληλα, πολύ ψηλά στην ατζέντα μας είναι το ζήτημα της καθαριότητας και η ανάγκη ενίσχυσης της ανακύκλωσης, ενώ από τις πρώτες μας αποφάσεις θα είναι η αναβάθμιση όλων των φωτιστικών της πόλης με νέα σύγχρονα φωτιστικά led, για λόγους ασφάλειας και αισθητικής αναβάθμισης. Στις προτεραιότητές μας είναι και η σταδιακή αποκατάσταση των πεζοδρομίων της πόλης, με άμεση ανάγκη τη δημιουργία «ασφαλών διαδρομών» για παιδιά και ΑμεΑ, αλλά και η αναβάθμιση των παιδικών χαρών της πόλης.

Πώς θα απαντήσει η διοίκησή σας στα χρόνια ζητήματα, όπως είναι αυτό του κολυμβητηρίου και του Δημαρχείου;

Έχω μάθει να κοιτάω τους πολίτες στα μάτια και να τους μιλάω πάντα με όρους ειλικρίνειας. Αυτό θα κάνω και τώρα. Και τα δύο έργα που αναφέρατε έχουν πολλά βάρη και χρήζουν ειδικής διαχείρισης.

Αρκεί να σας πω ότι για το κολυμβητήριο η προηγούμενη δημοτική αρχή έχει υπογράψει μία σύμβαση προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, ωστόσο μόνο για τα 2 εκατ. έχει εγκριθεί δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών. Τα υπόλοιπα 3 εκατ. είναι στον αέρα, αλλά δεν θα το αφήσουμε έτσι. Το θέλουμε το κολυμβητήριο, θα αναζητήσουμε χρηματοδοτήσεις μαζί με την Περιφέρεια και θα το ολοκληρώσουμε πάση θυσία. Είναι το στοίχημά μας αυτό. Σχετικά με το Δημαρχείο,πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες πως κληρονομήσαμε μία υπάρχουσα σύμβαση η οποία λήγει στις 21 Απριλίου και υπάρχει ο κίνδυνος εγκατάλειψης του έργου από τον εργολάβο. Και αυτό το έργο θα το παλέψουμε από κοινού με την Περιφέρεια, που το χρηματοδοτεί, για να βρεθεί μία βιώσιμη λύση.

Πώς θέλετε να είναι ο Δήμος Αγ. Παρασκευής στο τέλος της θητείας; 

Όραμά μας είναι η Αγία Παρασκευή να περάσει σε μία νέα εποχή, αφήνοντας πίσω της τις παθογένειες του παρελθόντος.

Θέλουμε μία πόλη οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, λειτουργική, «ανοιχτή» σε όλους, με ξεχωριστή ταυτότητα. Μια πόλη που θα χαίρεσαι να ζεις, που θα είναι φιλόξενη και φιλική στις ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας, που θα δίνει κίνητρα στους νέους να καινοτομούν, που θα είναι ασφαλής. Και αυτό το στοίχημα είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο