Το Reuters επικαλούμενο έξι διαφορετικές πηγές, ανέφερε ότι το Ιράν έχει μεταφέρει περίπου 400 βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, εμβαθύνοντας τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τρεις ιρανικές πηγές, η Τεχεράνη προμήθευσε στη Ρωσική Ομοσπονδία περίπου 400 πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Zolfaghar.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο Zolfaghar, ένας οδοκίνητος βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς στερεού καυσίμου, είναι ικανός να πλήξει στόχους σε απόσταση 300 έως 700 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με ιρανική πηγή, οι παραδόσεις άρχισαν στις αρχές Ιανουαρίου μετά από συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων του ιρανικού, του ρωσικού στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας που πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και τη Μόσχα στα τέλη του περασμένου έτους, κατά τις οποίες συνήφθη αντίστοιχη συμφωνία.

Ιρανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον τέσσερις παραδόσεις πυραύλων, με ακόμα περισσότερες να επίκεινται τις επόμενες εβδομάδες. «Θα υπάρξουν και άλλες παραδόσεις», επιβεβαίωσε άλλος Ιρανός αξιωματούχος, διότι, όπως είπε, το Ιράν «επιτρέπεται να εξάγει όπλα σε οποιαδήποτε χώρα». Θυμίζεται πως τον Οκτώβριο έληξαν οι περιορισμοί του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εξαγωγή από το Ιράν ορισμένων τύπων πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων τεχνολογιών, σημειώνει το Reuters.

Ένας άλλος υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ορισμένοι από τους πυραύλους στάλθηκαν στη Ρωσία με πλοίο μέσω της Κασπίας Θάλασσας, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ιράν, οι Φρουροί της Επανάστασης και το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.

Εν τω μεταξύ, φίλοι του Ρώσου μπλόγκερ Αλεξάντρ Μορόζοφ, που είχε πολεμήσει στις γραμμές των αυτονομιστών του Λουχάνσκ και στη συνέχεια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία από το 2014, ανακοίνωσαν ότι αυτοκτόνησε.

Πριν γίνει γνωστή η είδηση για τον θάνατό του, ο Ρώσος στρατιωτικός έγραψε σε κανάλι στο Telegram ότι ο ρωσικός στρατός είχε μεγάλες απώλειες κατά την κατάληψη της Αβντίιβκα που φθάνουν τους 16.000 νεκρούς. Όπως έγραψε στην τελευταία του ανάρτηση, η στρατιωτική διοίκηση τον υποχρέωσε να την κατεβάσει.

Ο επιλοχίας Μορόζοφ που είχε το κανάλι που ονομαζόταν «Μας γράφουν από την Γιανίνα» και είχε υπηρετήσει ως επιλοχίας σε στρατιωτικές μονάδες της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, αυτοκτόνησε εξαιτίας του εκφοβισμού που υπέστη από τους επίσημους Ρώσους προπαγανδιστές.

Την αυτοκτονία του «Μουρζ» όπως ήταν το υποκοριστικό του , επιβεβαίωσαν οι μπλόγκερ των καναλιών « PriZrak Novorosii», «Soldatskaya Pravda» ,»Zapiski Vetrana», καθώς και η σύζυγός του καταδικασθέντα για «εξτρεμιστική δραστηριότητα» πρώην αξιωματικού της ρωσικής FSB Ιγκορ Στρελκόφ, Μιροσλάβα Ρεγκίνσκαγια, και ο δικηγόρος Μαξίμ Πάσκοφ.

Η ρωσική υπηρεσία του BBC δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την πληροφορία από ανεξάρτητες πηγές.

Στις τελευταίες του αναρτήσεις στο δικό του κανάλι του Telegram (στο οποίο είχε περισσότερους από 100.000 ακολούθους) ήταν ένα σημείωμα και η διαθήκη του, όπως επίσης και η επιστολή που απηύθυνε στον κύριο στρατιωτικό εισαγγελέα, στην οποία αναφέρει ότι υπάρχουν οξύτατη έλλειψη πυρομαχικών, μεγάλες απώλειες, οι στρατιωτικοί δεν αντικαθίστανται, ελλείψεις σε ιατρική περίθαλψη στα τμήματα του, αμέλεια και αδιαφάνεια της στρατιωτικής ηγεσίας.
Πριν από αυτό, ο Μαρόζοφ σε ανάρτηση του για την κατάληψη της Αβντίιβκα έγραψε ότι η κατάληψη της πόλης είχε ως αποτέλεσμα 16.000 νεκρούς και περίπου 300 κατεστραμμένα τεθωρακισμένα.

Ο Αλεξάντρ Μορόζοφ,

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ