Ευθεία επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, μέσω συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι». Αφού τον εγκάλεσε για παλινωδία στο θέμα των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, αντέτεινε ότι η κυβέρνηση μάχεται με τα προβλήματα χωρίς ίχνος αλαζονείας. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάλλεται από όλη την ευρωπαϊκή Αριστερά», σημείωσε ακόμη, ενώ, χαμογελώντας ευχήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να συνεχίσει στον ίδιο, «καλό δρόμο».

Ξεκινώντας από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε εν πρώτοις ότι «εκείνα τα οποία έχει πει ο πρωθυπουργός, θα υλοποιηθούν». Και, παρέθεσε τρία παραδείγματα: «Πρώτον, για το αγροτικό πετρέλαιο θα υπάρξει μηχανισμός προκαταβολής, αυτή η διάταξη είναι να ψηφισθεί άμεσα. Το δεύτερο είναι να ξεκινήσει διάλογος, προκειμένου το λεγόμενο αγροτικό πετρέλαιο να αποκτήσει μόνιμο μηχανισμό και να μην είναι αντικείμενο συζήτησης κάθε έτος. Αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει. Το τρίτο, το οποίο είπαμε, είναι ότι θα γίνει ειδική συνάντηση του πρωθυπουργού για τη Θεσσαλία. Μέσα στις επόμενες ημέρες, άμεσα, θα ανακοινωθεί η ημερομηνία συνάντησης».

Για το σκέλος των αποζημιώσεων ειδικότερα, επεσήμανε ότι «ο ΕΛΓΑ έχει δώσει ένα μεγάλο κομμάτι προκαταβολών, αποζημιώσεις της τάξης των 150 εκατ. Ο ΕΛΓΑ, σε μεγάλο βαθμό, την έχει κάνει τη δουλειά του». Ενώ για αυτή καθ’αυτή την αγροτική κινητοποίηση, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι «θα βοηθήσει την επιχειρηματολογία που θα αναπτύξει ο πρωθυπουργός στην κατεύθυνση αναδιαπραγμάτευσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής». Επιπλέον, «οι τιμές στην ενέργεια είναι μειωμένες περίπου κατά 40% από εκείνες στα οικιακά τιμολόγια», ήταν το τελευταίο σημείο που έθιξε στο εν λόγω ζήτημα.

Σε άλλο θέμα της επικαιρότητας και τη μομφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, περί κυβερνητικής αλαζονείας, ο υπουργός Επικρατείας αντέτεινε τα εξής: «Ήμουν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες, ήταν μια συνάντηση σε πάρα πάρα πολύ καλό κλίμα. Εκφράσθηκαν αιτήματα, άκουσε με προσοχή, έδωσε απαντήσεις – αυτό είναι συμπεριφορά αλαζονικού πρωθυπουργού;», διερωτήθηκε και προσέθεσε:

«Η κυβέρνηση μάχεται με τα προβλήματα», τόνισε και συνέχισε: «Παρά το ότι (σ.σ. η κυβέρνηση) κάνει συνεχείς μεταρρυθμίσεις για τις οποίες υπάρχει επιφύλαξη μέχρι να δεις το θετικό αποτύπωμά τους και χρειάζεται χρόνος μέχρι να αποδώσουν, […] η κοινωνία μάς εμπιστεύεται».

Για τη στάση, ειδικότερα, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια σημείωσε εισαγωγικώς πως «υπάρχει μια παλινωδία εκεί, ένα “ναι, όχι, ίσως, αλλά”». Με την ταυτόχρονη διαπίστωση ότι σήμερα τα ελληνόπουλα πηγαίνουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, τα πτυχία τους αναγνωρίζονται και έχουν πλήρη επαγγελματική δικαιώματα, ο Μ. Βορίδης διερωτήθηκε: «Τι μάς λέει ο κ. Ανδρουλάκης; Να μην δίδεται η δυνατότητα για φοίτηση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, υπάρχει λογική σε αυτό;». Με τη διευκρίνιση, εξάλλου, ότι το παρόν νομοσχέδιο αφορά μόνο σε παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστημίων νομίμως λειτουργούντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Μ. Βορίδης τόνισε επίσης, «σε αυτά λέει “όχι” ο Ανδρουλάκης».

Σύμφωνα, πάντως, με την προσέγγισή του, απαιτείται, σε δεύτερο χρόνο, και η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για εκείνους τους ιδιώτες που θα ήθελαν, αυτοτελώς, να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και έκλεισε τη σχετική αναφορά του με την εκτίμηση ότι θα έλθουν παιδιά από το εξωτερικό να σπουδάσουν στη χώρα μας.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή τη σημερινή έναρξη του συνεδρίου του, ο Μ. Βορίδης, χαμογελώντας, ανέφερε: «Εύχομαι κάθε επιτυχία, να συνεχίσουν σε αυτόν τον καλό δρόμο […] η αλήθεια είναι ότι, όταν το βλέπεις αυτό, έχει το ενδιαφέρον του».

Στο επόμενο ερώτημα, εάν η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται πίεση από τα… δεξιά της, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Η δεξιά ατζέντα είναι πολύ συγκεκριμένη: Περιοριστική μεταναστευτική πολιτική. Αποτελεσματική μάχη με το έγκλημα και επομένως, εφαρμογή νόμου και τάξης. Θωράκιση της εθνικής άμυνας και επομένως, υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Μείωση της φορολογίας. Εμπιστοσύνη στην ελεύθερη οικονομία. Η Νέα Δημοκρατία αυτό το υπηρετεί με συνέπεια. […] Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι δεξιά ατζέντα, ο ποινικός κώδικας που ψηφίζεται τώρα, με την αυστηροποίηση, είναι».

Άρα, συμπέρανε, κατά τη γνώμη του «δεν υπάρχει χώρος και περιθώριο, όταν θα μιλήσουμε για σοβαρή και συγκροτημένη Δεξιά. Δεν υπάρχει περιθώριο να μετακινηθεί ψηφοφόρος, εάν κάνει τις σωστές σταθμίσεις. Προφανώς είχαμε μια διαφωνία (σ.σ. γάμος ομόφυλων ζευγαριών) αλλά, από την άλλη μεριά, έχουμε και 100 πράγματα στα οποία συμφωνούμε και τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά. Και τα οποία έχει νόημα να υπερασπιζόμαστε και να στηρίζουμε. Και τα οποία υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση».

Ερωτηθείς, όμως, για τη δημοσκοπική άνοδο κομμάτων που τοποθετούνται δεξιότερα της ΝΔ, έδωσε την εξής εξήγηση: «Ένας κόσμος δεν συμφώνησε καθόλου με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, το ξέραμε αυτό». Όμως, επέμεινε, «πηγαίνοντας στις εκλογές, τα μεγάλα διακυβεύματα θα τεθούν. Και στις ευρωεκλογές. Πάντως το ζήτημα είναι ότι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάλλεται από όλη την ευρωπαϊκή Αριστερά, γιατί η Ελλάδα και η κυβέρνησή της αποτελούν παράδειγμα επιτυχούς διακυβέρνησης από την Κεντροδεξιά. Είναι ένα συνολικό παράδειγμα, μια μεγάλη ιδεολογική μάχη, η οποία θα δοθεί στις ευρωεκλογές», υπογράμμισε κλείνοντας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ