Στις εκλογές στο ανώτατο συλλογικό όργανο της Αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΕ, αλλά και στα όσα έχει πετύχει ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, αναφέρθηκε εκτενώς, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο κ. Παπαναστασίου, ο οποίος ανανέωσε τη λαϊκή εντολή στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές για τρίτη φορά, ανέπτυξε επίσης το όραμά του για την πόλη του, το Αγρίνιο, τονίζοντας πως με πολλή δουλειά έδωσαν εκείνος και οι συνεργάτες του «νέα ταυτότητα στην πόλη».

Στις 2 Μαρτίου θα διεξαχθούν οι εκλογές στην ΚΕΔΕ. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας σε αυτή την εκλογική μάχη;

Κάθε εκλογική μάχη είναι μάχη δημοκρατίας και όταν μιλάμε για την Αυτοδιοίκηση, είναι σίγουρα μια κερδισμένη μάχη. Όσοι την υπηρετούμε ξέρουμε ότι η μεγάλη δύναμή μας είναι η ενότητα. Με αυτήν ως βασικό όπλο και με την εμπειρία πολλών ετών στη φαρέτρα μου,θέτω υποψηφιότητα για την επόμενη μέρα.Να είστε βέβαιος ότι με τους άξιους συναδέλφους θα δώσουμε μάχη στο πεδίο των προτάσεων και της αποτελεσματικότητας.

Ως μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, αλλά και ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, τι πετύχατε σε αυτήν τη θητεία;

Ευθέως σας λέω ότι θέσαμε το περιβάλλον στην κορυφή της ατζέντας.Mε μια σειρά προτάσεων για τη δημιουργία σύγχρονων και βιώσιμων πόλεων. Παρόντες παντού. Στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, της ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας, της βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων. Σε κάθε νομοσχέδιο σχετικά με το περιβάλλον, σε κάθε συζήτηση στο Κοινοβούλιο και στα υπουργεία.Δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω όσον αφορά τα ζητήματα περιβάλλοντος. Πρόσφατα, όπως γνωρίζετε, καταθέσαμε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την επιβολή τέλους ταφής απορριμμάτων.Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι δήμοι και οι δημότες να πληρώσουν την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών για τη φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων. Θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε ότι,για να πετύχουμε μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, θα πρέπει να προσεγγίσουμε το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία ως κομμάτια του ίδιου συστήματος.Η νέα πραγματικότητα απαιτεί δράση και αυτό κάνουμε.

Ποιες είναι οι προκλήσεις της Αυτοδιοίκησης στη νέα δημοτική περίοδο και πώς θα απαντήσει η παράταξη, της οποίας είστε μέλος, σε αυτές;

Η διαχρονική πρόκληση είναι να είμαστε άμεσοι και αποτελεσματικοί. Να μπορούμε να διασφαλίσουμε την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων και να εξασφαλίσουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο συμμετοχής σε όλα όσα αφορούν τους δημότες μας. Και η αλήθεια είναι μία. Δεν μπορείς να έχεις επάρκεια χωρίς την, εκ βάθρων, αναδόμηση και ενδυνάμωση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης.Μπορούμε να τα καταφέρουμε, μόνο εάν κεφαλαιοποιήσουμε την προσπάθεια που έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια και συντονιστούμε στον κοινό στόχο. Η απάντηση λοιπόν είναι μία, δράση σε όλα τα μέτωπα!

Να αναφερθούμε στον Δήμο Αγρινίου. Επανεκλογή στο τιμόνι του για τρίτη φορά. Τι έχετε δρομολογήσει; Πώς θα βελτιώσετε περαιτέρω την καθημερινότητα των πολιτών;

Είμαι ικανοποιημένος γιατί με πολλή δουλειά δώσαμε νέα ταυτότητα στην πόλη. Αυτήν τη στιγμή εκτελούνται έργα σε κάθε γωνιά του δήμου, για όλους τους πολίτες. Έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά εμβληματικών έργων υποδομής και αναπλάσεων,τα οποία δεν αλλάζουν μόνο την εικόνα του δήμου, αλλά, κυρίως, την ποιότητα ζωής για τις επόμενες γενιές. Στο Αγρίνιο γίνονται ουσιαστικά έργα, μικρά και μεγάλα. Κι επειδή δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε,έχουμε ήδη θέσει τους στόχους μας. Το επόμενο ΕΣΠΑ, με πυλώνα τη λίμνη Τριχωνίδα και τις Δημοτικές μας Ενότητες. Θα σας πω όμως ότι δεν αρκεί μόνο το πάθος για να αλλάξει ένας τόπος. Πρέπει η ίδια η κοινωνία να θέλει να εξελιχθεί. Αισθάνομαι,λοιπόν, τυχερός γιατί οι Αγρινιώτες είναι έτοιμοι από καιρό και θαρραλέοι!

Πώς θέλετε να είναι ο Δήμος Αγρινίου στο τέλος της θητείας σας;

Έχουμε ήδη ξεκινήσει την πορεία προς τα εμπρός. Δεν σας κρύβω ότι έχω ένα όραμα. Το Αγρίνιο να γίνει γνωστό ως μια σύγχρονη μητρόπολη. Μια πόλη φωτεινή,ανθρώπινη και πράσινη. Μια πόλη που να μας ενώνει. Κι αυτός είναι ξεκάθαρα ο δικός μου στόχος.Θέλει υπομονή, σχεδιασμό και ομάδα. Στο Αγρίνιο έχουμε όλα όσα χρειάζονται.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο