Στρατιωτικά έγγραφα που διέρρευσαν περιγράφουν το δόγμα της Ρωσίας για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των ελάχιστων κριτηρίων για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, ανέφεραν στο φως οι Financial Times.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας έχουν σχεδιαστεί για χρήση στο πεδίο της μάχης στην Ευρώπη και την Ασία και έχουν πιο περιορισμένο βεληνεκές σε σύγκριση με τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Τα 29 ρωσικά στρατιωτικά αρχεία, τα οποία χρονολογούνται μεταξύ 2008 και 2014, δείχνουν ένα όριο “χαμηλότερο από αυτό που η Ρωσία έχει ποτέ παραδεχθεί δημοσίως, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες που εξέτασαν και επαλήθευσαν τα έγγραφα”, ανέφεραν οι FT.

Τα κριτήρια κυμαίνονται “από μια εχθρική εισβολή στο ρωσικό έδαφος μέχρι πιο συγκεκριμένα εναύσματα, όπως η καταστροφή του 20% των υποβρυχίων στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων της Ρωσίας”.

Η καταστροφή τριών ή περισσότερων μεγάλων πολεμικών πλοίων επιφανείας, τριών αεροδρομίων, του 30% των πυρηνοκίνητων επιθετικών υποβρυχίων της ή ένα “ταυτόχρονο χτύπημα στα κύρια και εφεδρικά παράκτια κέντρα διοίκησης” αναφέρονται επίσης ως πιθανές προϋποθέσεις για ένα πυρηνικό χτύπημα.

Δυσπιστία προς την Κίνα
Τα έγγραφα δείχνουν επίσης μια δυσπιστία του Πούτιν προς την Κίνα, παρά τους αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ της Μόσχας και του Πεκίνου. Το εκπαιδευτικό υλικό δείχνει ότι η ανατολική στρατιωτική περιφέρεια της Ρωσίας διεξήγαγε ασκήσεις που προέβλεπαν μια υποθετική επίθεση από την Κίνα.

Η Μόσχα μπορεί να φοβάται ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη στρατιωτική εστίασή της προς τη Δύση και να εξαπολύσει επίθεση πέρα από τα σύνορα για να κερδίσει έδαφος στη ρωσική Άπω Ανατολή, ανέφεραν οι FT.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε ότι υπάρχουν λόγοι υποψίας για τη Μόσχα. «Η Συνθήκη Καλής Γειτονίας, Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας έχει καθιερώσει νομικά την έννοια της αιώνιας φιλίας και της μη εχθρότητας μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε εκπρόσωπος.

«Η θεωρία της απειλής δεν έχει καμία βάση στην Κίνα και τη Ρωσία» από την άλλη εκπρόσωπος του Πούτιν. «Το κυριότερο είναι ότι το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι απολύτως διαφανές και διατυπώνεται στο δόγμα. Όσον αφορά τα έγγραφα που αναφέρονται, αμφιβάλλουμε έντονα για τη γνησιότητά τους», είπε.

Οι FT υπογράμμισαν ότι η Ρωσία συνεχίζει να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Κίνα, πραγματοποιώντας ασκήσεις τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο του 2023 σε περιοχές που συνορεύουν με την Κίνα, χρησιμοποιώντας πυραύλους με πυρηνική ικανότητα.

Ο William Alberque, διευθυντής στρατηγικής, τεχνολογίας και ελέγχου των εξοπλισμών στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, δήλωσε στους FT ότι η Ρωσία πιθανότατα έχει υψηλότερο όριο για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας, λόγω του φόβου ότι αυτό πιθανότατα “θα κλιμακώσει τη σύγκρουση και θα οδηγήσει σε άμεση επέμβαση των ΗΠΑ ή του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Εξομοίωση και τακτικές ασκήσεις
Τα  έγγραφα αντανακλούν μοτίβα που παρατηρήθηκαν σε ασκήσεις που ο ρωσικός στρατός πραγματοποιούσε τακτικές ασκήσεις πριν και μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία το 2022. Ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει την αποκλειστική εξουσία να εξαπολύσει ένα πρώτο πυρηνικό πλήγμα, το χαμηλό όριο για την τακτική πυρηνική χρήση που ορίζεται στα έγγραφα συμμορφώνεται με ένα δόγμα που ορισμένοι δυτικοί παρατηρητές αναφέρουν ως «κλιμάκωση για την αποκλιμάκωση».

Σύμφωνα με αυτή τη στρατηγική, ένα τακτικό όπλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποτραπεί η εμπλοκή της Ρωσίας σε έναν εκτεταμένο πόλεμο, ιδίως σε έναν πόλεμο στον οποίο θα μπορούσαν να επέμβουν οι ΗΠΑ. Χρησιμοποιώντας αυτό που αποκαλεί «πρόκληση φόβου», η Μόσχα θα προσπαθούσε να τερματίσει τη σύγκρουση με τους δικούς της όρους, σοκάροντας τον αντίπαλο με την πρόωρη χρήση ενός μικρού πυρηνικού όπλου – ή εξασφαλίζοντας μια διευθέτηση μέσω της απειλής να το πράξει.

Άμεση απάντηση της ΕΕ στις απειλές Πούτιν: «Εισέβαλε στην Ουκρανία και τώρα εξαπατά και τους ίδιους τους Ρώσους»
Άμεση ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν που εξαπέλυσε προς την Δύση κατά την ετήσια ομιλία του στην Μόσχα.

O Βλαντίμιρ Πούτιν «συνεχίζει να εξαπατά το ίδιο του το έθνος και προσπαθεί να συνεχίσει να εξαπατά το διεθνές κοινό, αν υπάρχει ακόμη κάποιος ο οποίος τον ακούει», επισήμανε ο εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν Πίτερ Στάνο ερωτηθείς για την ομιλία του Ρώσου προέδρου και τις απειλές για χρήση πυρηνικών.