Βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας από σήμερα το απόγευμα έως το Σάββατο 2 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα κυριότερα χαρακτηριστικά της επερχόμενης κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές, οι καταιγίδες με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων, κυρίως σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, η πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας και η μεταφορά σαχαριανής σκόνης με αποτέλεσμα την εκδήλωση λασποβροχών.

Πιο αναλυτικά, βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν από σήμερα το απόγευμα στα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα της χώρας, ενώ στο Ιόνιο και αργότερα στα παράκτια τμήματα των δυτικών ηπειρωτικών θα εκδηλωθούν και καταιγίδες με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Σταδιακά έως αύριο το απόγευμα οι βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη χώρα, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Εξαίρεση αποτελούν η Θράκη και τα ανατολικά και νοτιοανατολικά τμήματα του Αιγαίου. Στη συνέχεια και έως το πρωί του Σαββάτου τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και το βόρειο, ανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Από το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με σταδιακή εξασθένηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (νομοί Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας) τα φαινόμενα αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρά και να φέρουν μεγάλα αθροιστικά ύψη υετού.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για αύριο κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Οι νότιοι άνεμοι που θα επικρατήσουν στο Ιόνιο σήμερα και στο Αιγαίο σήμερα και αύριο θα φτάνουν κατά τόπους τα 6-7 Μποφόρ. Ιδιαίτερα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο αύριο οι άνεμοι θα φτάνουν τα 7-8 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση αύριο, όμως από το Σάββατο θα παρουσιάσει και πάλι σταδιακή άνοδο.

Βελτίωση του καιρού αναμένεται την Κυριακή.