Με φόντο τις αναφορές της Ντόρας Μπακογιάννη στο συνέδριο της Καθημερινής για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, αναφορικά με την ανάγκη συναίνεσης στα εθνικά θέματα, ξέσπασε κόντρα ανάμεσα στην πρώην υπουργό και τον Αντώνη Σαμαρά.

Πιο αναλυτικά, η πρώην υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση στο ελληνοτουρκικό ζήτημα, εφόσον όμως υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις. Μια από αυτές, σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, είναι να είναι λογικές οι θέσεις της Τουρκίας, ενώ επισήμανε πως είναι σημαντικό να υπάρξει συναίνεση τόσο μεταξύ των μεγάλων κομμάτων ευθύνης που έχουν κυβερνήσει, όσο και μέσα στην κυβέρνηση.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν άφησε τη συγκεκριμένη αναφορά περί συναίνεσης αναπάντητη, όταν ερωτήθηκε σχετικά. «Ο διάλογος για οποιοδήποτε ζήτημα είναι γόνιμος και θετικός. Όταν όμως ακούω τη λέξη συναίνεση και με τα τρία κόμματα και μέσα στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα, συγγνώμη αλλά αυτό μου μυρίζει διάθεση συνθηκολόγησης και όχι συναίνεσης», υπογράμμισε.

«Γιατί ζητάς τη συναίνεση; Κυβέρνηση δεν είσαι; Σημαίνει ότι δεν μπορείς ο ίδιος να τα βγάλεις πέρα. Γιατί δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα; Αρα δεν συμφωνείς με αυτά που έχεις πει μέχρι τώρα. Πρέπει να πας παραπάνω. Αυτό το παραπάνω, είναι βήματα “υποχώρησης”», πρόσθεσε.

Μια μέρα μετά την απάντηση του κ. Σαμαρά, η Ντόρα Μπακογιάννη επανήλθε με τη δική της ανταπάντηση, καθιστώντας σαφείς τις θεμελιώδεις διαφορές προσέγγισης των δύο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

«Εάν η αναζήτηση της αναγκαίας εθνικής συναίνεσης σε μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής «μυρίζει διάθεση συνθηκολόγησης» κάτι δεν πάει καλά στο «βασίλειο της Δανιμαρκίας», ανέφερε με ανάρτησή της στο X η πρώην υπουργός, «καρφώνοντας» τον πρώην πρωθυπουργό.