Το ACTION 24 παρουσίασε στο Κεντρικό δελτίο ειδήσεων την δημοσκόπηση της Opinion Poll σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων.

Στην έρευνα, οι πολίτες απαντούν για το αν θέλουν ή όχι την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, για το εάν αυτό θα ενισχύσει -μέσω του ανταγωνισμού- τα δημόσια ΑΕΙ καθώς και το εάν αυτή η αλλαγή θα αποτρέψει το κύμα φυγής των νέων στο εξωτερικό για σπουδές.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης
Στην ερώτηση αν η Ελλάδα μπορεί να καταστεί εκπαιδευτικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή, οι απόψεις είναι διχασμένες: «Ναι» και «μάλλον ναι» απαντά το 51,3%, ενώ «όχι» και «μάλλον όχι» το 46,2%.

Ως «φρένο στην εξαγωγή φοιτητών» στο εξωτερικό βλέπουν το νομοσχέδιο έξι στους δέκα ερωτηθέντες. Στον αντίποδα, το 40% πιστεύει πως το «ρεύμα» δεν θα διακοπεί.

Η ερώτηση της ημέρας
Το 54,1% των ερωτηθέντων δηλώνει υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, το 41,3% κατά, με ένα 4,6% να μην ξέρει ή να μην απαντά.

 

Οι τοποθετήσεις ανά κόμμα
-Στη ΝΔ, ένα συντριπτικό 73,4% τάσσεται υπέρ και το 21,5% κατά.

-Στον ΣΥΡΙΖΑ, το 27% τάσσεται υπέρ και το 68,6% κατά.

-Στο ΠΑΣΟΚ, το 52,2% τάσσεται υπέρ και το 43,3% κατά.

-Όσον αφορά το ΚΚΕ, ένα 17,2% τάσσεται υπέρ και το 79,3%, κατά.

-Στην Ελληνική Λύση, το 44,1% τάσσεται υπέρ και το 52,9% τάσσεται κατά.

-Στην Πλεύση Ελευθερίας, το 37,5% λέει «ναι» και το 58,3% λέει «όχι».

– Στη Νίκη, υπέρ τάσσεται το 17,2% και κατά το 75,9%.

-Στους Σπαρτιάτες, το 44,4% τάσσεται υπέρ και το 55,6% κατά.

Ανά ηλικία
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ηλιακό φάσμα των απαντήσεων, με τις ηλικίες κάτω των τριάντα να τάσσονται κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων και τους άνω των 65% να δηλώνουν συντριπτικά υπέρ.