Σε φυλάκιση 30 μηνών (2,5 χρόνων) καταδίκασε σήμερα το μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού έναν ηλικιωμένο 82 ετών, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο είχε πυροβολήσει και τραυματίσει κρίσιμα έναν 67χρονο ο οποίος είχε μπει στην αυλή του για να κλέψει καλώδια.

Το Δικαστήριο ενώ έλαβε υπόψη του την ηλικία και τις ειδικές περιστάσεις του 82χρονου θεώρησε πως η πράξη του στόχευσε στο να αφαιρέσει τη ζωή του 67χρονου. Του επιβλήθηκαν 2,5 χρόνια φυλάκιση για πράξεις που σκοπεύουν στη πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και ακόμα ένας χρόνος για μεταφορά και χρήση πυροβόλου όπλου. Οι ποινές συντρέχουν.

Όπως αναφέρθηκε στην απόφαση επιβολής ποινής: «Προς όφελος του κατηγορουμένου, λαμβάνουμε υπόψη την παραδοχή του στο Δικαστήριο, την οποία θεωρούμε ως άμεση, αφού μετά την προσθήκη της κατηγορίας της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, προέβη αμέσως σε παραδοχή».

Στην απόφαση γίνεται αναφορά και στο ζήτημα της προμελέτης της πράξης. «Λαμβάνουμε υπόψη τα όσα η υπεράσπιση ανέφερε για την έλλειψη προμελέτης και προσχεδιασμού ή καλύτερα παρατεταμένης προμελέτης στο να διαπράξει αυτή την εγκληματική πράξη ο κατηγορούμενος, πλην όμως θα πρέπει να αναφερθεί ότι από τη στιγμή που ο κατηγορούμενος αποφάσισε να εξέλθει της οικίας του οπλισμένος, κρατώντας και φυσίγγιο στο άλλο του χέρι, θα έπρεπε να ήταν πολύ προσεκτικός καθότι ήταν εύκολο πλέον σε περίπτωση που υπήρχε οποιοδήποτε επεισόδιο να χρησιμοποιηθεί κατά τρόπο δυσανάλογο ή μη λελογισμένο».

Επιπλέον αναφέρθηκε ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που διαρρήκτης έμπαινε στην οικία του, αλλά αυτό είχε συμβεί άλλες τέσσερις φορές, όπως ανέφεραν οι συνήγοροι υπεράσπισης του 82χρονου, Μαρία Νεοφύτου και Αντώνης Αντωνίου.

Το Δικαστήριο στην απόφαση του αναφέρει ότι έλαβε υπόψη στην επιβολή της ποινής το λευκό ποινικό μητρώο καθώς και την ηλικία του κατηγορούμενου. «Ο κατηγορούμενος είναι ηλικίας 82 ετών και δεν έχει απασχολήσει προηγουμένως τις αρχές, κάτι στο οποίο δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα».

«Όσο και αν λαμβάνουμε υπόψη το τι προηγήθηκε καθώς και την ηλικία του κατηγορουμένου και ότι ήταν νύχτα, η ενέργεια του αντικειμενικά δεν δικαιολογείται» αναφέρεται σε άλλο σημείο της απόφασης του Κακουργιοδικείου.

Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συγγενών του ηλικιωμένου. Τα παιδιά και τα εγγόνια του ξέσπασαν σε κλάματα, στο άκουσμα της απόφασης καθώς ο 82χρονος θα περάσει τα επόμενα 2,5 χρόνια, στη φυλακή. Οι δικηγόροι του μελετούν την κατάθεση έφεσης για ακύρωση της καταδίκης ή μείωση της ποινής, ή επιβολής της με αναστολή.