Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του σεισμολόγου Άκη Τσελέντη αμελητέα είναι η πιθανότητα να σημειωθεί ένας μεγάλος σεισμός στην περιοχή της Κεφαλονιάς, όπου τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μπαράζ μικροδονήσεων.

Σύμφωνα με την ανάλυση του το πιθανότερο είναι να πρόκειται για σμηνοσειρά, δηλαδή μεγάλος αριθμός μικροσεισμών με μικρά μεγέθη.

Ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook γράφει: «Η μικροσεισμική δράση συνεχίστηκε έντονα και τις τελευταίες 24ώρες. Έχουμε καταγράψει ένα μεγάλο αριθμό μικροσεισμών μεγέθους πάνω από 1R όπως φαίνεται στο σχήμα. Η σεισμική δράση είναι εντοπισμένη στον ίδιο όπως πριν σεισμογόνο χώρο και έχει τα χαρακτηριστικά σμηνοσειράς δηλ μεγάλος αριθμός μικροσεισμών με περίπου παραπλήσια μικρά μεγέθη».

«Η στατιστική ανάλυση που κάναμε δεν δείχνει ότι έχουμε προσεισμική ακολουθία. Ήμαστε σχεδόν σίγουροι ότι το φαινόμενο θα παραμείνει περιορισμένο στον ίδιο σεισμογόνο χώρο που χαρακτηρίζεται από ένα μικρό ρήγμα κατεύθυνσης ΒΔ-ΝΑ και θα συνεχίσει αρκετός ημέρες με σταδιακά μειούμενη σεισμική δράση. Η πιθανότητα να έχουμε ένα μεγάλο σεισμό λοιπόν είναι υπαρκτή μεν (η φύση δεν είναι 100% προβλέψιμη πάντα) αλλά εξαιρετικά μικρή έως αμελητέα. Προσωπικά δεν ανησυχώ» κατέληξε.

 

Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:
“ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
«Σεισμοί Κεφαλονιάς»
Η μικροσεισμική δράση συνεχίστηκε έντονα και τις τελευταίες 24ώρες. Έχουμε καταγράψει ένα μεγάλο αριθμό μικροσεισμών μεγέθους πάνω από 1R όπως φαίνεται στο σχήμα. Η σεισμική δράση είναι εντοπισμένη στον ίδιο όπως πριν σεισμογόνο χώρο και έχει τα χαρακτηριστικά σμηνοσειράς δηλ μεγάλος αριθμός μικροσεισμών με περίπου παραπλήσια μικρά μεγέθη.

Η στατιστική ανάλυση που κάναμε δεν δείχνει ότι έχουμε προσεισμική ακολουθία. Ήμαστε σχεδόν σίγουροι ότι το φαινόμενο θα παραμείνει περιορισμένο στον ίδιο σεισμογόνο χώρο που χαρακτηρίζεται από ένα μικρό ρήγμα κατεύθυνσης ΒΔ-ΝΑ και θα συνεχίσει αρκετός ημέρες με σταδιακά μειούμενη σεισμική δράση. Η πιθανότητα να έχουμε ένα μεγάλο σεισμό λοιπόν είναι υπαρκτή μεν (η φύση δεν είναι 100% προβλέψιμη πάντα) αλλά εξαιρετικά μικρή έως αμελητέα. Προσωπικά δεν ανησυχώ”.