Μεγάλη συζήτηση για ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ γίνεται αυτές τις ημέρες στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρόσφατος σεισμός των 4,9 Ρίχτερ στα Δαρδανέλια οδήγησε κάποιους επιστήμονες στην εκτίμηση ότι είναι προάγγελος ενός πολύ μεγάλου σεισμού στην περιοχή.

Ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας ανέφερε ότι το ποσοστό για την εκδήλωση ενός σεισμού άνω των 6,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη είναι 43,6%.

Σε ανάρτησή του επισήμανε ότι η μέθοδος που εφαρμόζει στην πρόγνωση σεισμών δείχνει «φτωχά» αποτελέσματα για πολύ ισχυρό σεισμό.

«Η εφαρμογή στη πρόγνωση σεισμών της σύγχρονης μεθόδου Nowcasting δείχνει φτωχά αποτελέσματα για ισχυρό σεισμό άνω των 6,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη αυτή τη στιγμή. Όπως φαίνεται απο την σημερινή ανάλυση μου μόνο 43,6% πιθανότητες έχει ένα τέτοιο γεγονός».

«Ο συστημικός κίνδυνος για ενδεχόμενο σεισμό είναι σημαντικός στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

«Στην Τουρκία γίνεται μεγάλη συζήτηση για πιθανό μελλοντικό σεισμό στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Αυτό είναι ένα γνωστό επιστημονικό αποτέλεσμα εδώ και χρόνια. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα σεισμικό κενό στη θάλασσα του Μαρμαρά και ότι αυτό το σεισμικό κενό αποτελεί έναν μελλοντικό κίνδυνο για τη μεγαλούπολη, την Κωνσταντινούπολη. Διότι το κενό αυτό εντοπίζεται κοντά στην πόλη, κοντά σε όλες τις δορυφορικές πόλεις της Κωνσταντινούπολης και απειλεί περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους» σημείωσε.

«Είναι ένα παλιό επιστημονικό αποτέλεσμα, το οποίο λέει ότι το 2000 που δημοσιεύτηκαν οι μελέτες, αναφέρει ότι στην επόμενη τριακονταετία, – τώρα είμαστε περίπου 25 χρόνια μετά, με πολύ υψηλή πιθανότητα – θα γίνει και πάλι ο επόμενος σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ» εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Σήμερα με πήραν από τη Βόρεια Ελλάδα, από κάποια σχολεία και μου είπαν ότι θέλουμε να κάνουμε εκδρομές, «να πάμε στην Κωνσταντινούπολη;». Τους είπα αβίαστα ναι, βεβαίως να πάτε. Έχει δημιουργηθεί μία φοβία ότι επίκειται (σ.σ. μεγάλος σεισμός) δηλαδή όπου να ναι, τις επόμενες βδομάδες. Δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις», τόνισε ο σεισμολόγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Ευθύμης Λέκκας ανέφερε πως σύμφωνα με τις προβλέψεις σε περίπτωση σεισμού στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να καταρρεύσουν μέχρι και 250.000 κτίρια.