Για το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί αύριο, Παρασκευή 8 Μαρτίου, μίλησε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Για το αν πιστεύει ότι έδωσε αρκετό χρόνο για συναίνεση και αν τελικά ο χρόνος της διαβούλευσης ήταν επαρκής, ο υπουργός  ανέφερε στην ΕΡΤ: «Ο νόμος έχει 205 άρθρα. Από αυτά, τα 176 αφορούν τα δημόσια πανεπιστήμια. Σ’αυτά, δε νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος διαφοροποίησης, όπως έχω τονίσει και στην Ολομέλεια της Βουλής».

Για την πρόθεση ψήφου για ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου από άλλα κόμματα, ο υπουργός αναφέρθηκε στη στάση της κ.Κωνσταντοπούλου, η οποία «ανέφερε πως υπάρχουν κομμάτια του νομοσχεδίου από το δικό της ιδεολογικό πρίσμα, τα οποία θα υπερψηφίσει στα άρθρα και κομμάτια, τα οποία θα καταψηφίσει».

Ο υπουργός δε διατύπωσε συγκεκριμένες προσδοκίες για το αν μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο από άλλα κόμματα,  αλλά ανέφερε ως παράδειγμα το κομμάτι του νόμου για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, που είναι πρόταση του ίδιου του Πρύτανη ή το κομμάτι που αφορά το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, επειδή είναι κάτι που βρίσκεται στο πρόγραμμα πολλών κομμάτων.

«Πάτημα διαφωνίας, δεν υπάρχει», σχολίασε ο υπουργός.

Για την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ο υπουργός αναφέρθηκε στο ότι τους προσάπτουν «βιασύνη». Όπως είπε, «μόνο εμείς και η Κούβα είμαστε… δεν μας λες και Γιουσεϊν Μπολτ της ταχύτητας που έχουμε αναπτύξει ως χώρα γι’αυτό το θέμα. Τριάντα χρόνια το συζητάμε… ».

«Ακόμη και το επόμενο 24ωρο, ακόμη και από κόμματα που διαφωνούν, θα ενσωματωθούν ιδέες και προτάσεις ακόμη και στα άρθρα που διαφωνούν σε όλο το νομοσχέδιο, και στα 205 άρθρα. Είμαστε εκεί για να ακούσουμε οποιαδήποτε πρόταση. Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι θεμελιώδες, υπάρχουν όμως κομμάτια για ρυθμίσεις που μπορεί να αφορούν και τα δημόσια και τα μη κρατικά, προτάσεις από συγκεκριμένα κόμματα ή μεμονώμένους βουλευτές, τις οποίες μέσα στο επόμενο 24ωρο θα ανακοινώσουμε κάποιες».

Για τις προτάσεις κορυφαίων συνταγματολόγων, οι οποίοι μάλιστα δεν ανήκουν στο χώρο της ΝΔ αλλά γνωμοδότησαν υπέρ της συνταγματικότητας του νέου νόμου και οι οποίες δεν ταυτίζονται με τις θέσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, τις οποίες επικαλείται η αντιπολίτευση γύρω από το ζήτημα του κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα των πανεπιστημίων, ο κ.Πιερρακάκης είπε: «Η επιστημονική υπηρεσία της βουλής διαψεύδει πανηγυρικά εκείνο που έλεγαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έθεταν θέμα συνταγματικότητας στις Επιτροπές, λέγοντας πως υπάρχουν δύο σχολές σκέψης και πως όλα θα κριθούν από τη δικαστική εξουσία, το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι γνωμοδοτήσεις των κορυφαίων συνταγματολόγων μας πείθουν ως προς το πόσο στέρεο είναι το βήμα, το οποίο κάνουμε».

«Εμείς μπορούμε να ορίσουμε το πως θα γίνει η εποπτεία αυτών των παραρτημάτων στη χώρα μας. η εποπτεία θα ασκείται από ειδικού τύπου νομικά πρόσωπα, που θα ιδρύονται στη χώρα μας, έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη της ΕΘΑΑΕ και ότι τα νομικά πρόσωπα θα είναι υποχρεωτικά μη κερδοσκοπικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν μοιράζουν μέρισμα. Αν διαπιστωθεί κερδοσκοπία, αφαιρείται η άδεια» πρόσθεσε ο υπουργός.

Για το αν γίνεται ένα πανεπιστήμιο να έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα στο εξωτερικό και να μην έχει το παράρτημά του στην Ελλάδα, ο υπουργός απάντησε: «εμείς δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε κάτι αντι-ενωσιακό. Να πούμε πως απαγορεύουμε κάποιους a priori. Γιατί, αυτό δεν θα ήταν συνταγματικά στέρεο. Για εμάς, η συμβατή ανάγνωση του συντάγματος, υπό το φως του ενωσιακού δικαίου, ορίζει ότι είναι μη κερδοσκοπικές δομές, δεν μοιράζουν μέρισμα και αν υπάρξει κερδοσκοπία, η άδεια αφαιρείται. Όποιος μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτό, είναι καλοδεχούμενος εάν τηρεί τα πολύ αυστηρά κριτήρια που θα τεθούν».

Στον προβληματισμό μήπως θα ήταν όλα καλύτερα, εάν η κυβέρνηση είχε επιδείξει υπομονή, περιμένοντας τη συνταγματική αναθεώρηση, ο υπουργός δήλωσε: «Καταρχήν, αυτό είναι ένα στέρεο βήμα. Η χώρα αυτή διαρκώς περιμένει. Έχουμε μείνει πίσω σε πολλά ζητήματα. Η εντολή που έχουμε ως κυβέρνηση είναι ”η χώρα να τρέξει”».

Για τη στάση των νέων στις δημοσκοπήσεις, οι οποίοι παρουσιάζονται πιο αρνητικοί στη μεταρρύθμιση σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους, ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε: «Αυτό που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις είναι ότι υπάρχει μία σαφής πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος, με δεδομένο ποιο είναι το εθνικό και το διεθνές περιβάλλον, ότι αυτό το οποίο θα κάνουμε, θα είναι να βάλουμε εθνικούς κανόνες, να ασκήσουμε εθνική κυριαρχία και να βελτιώσουμε το επίπεδο της εκπαίδευσης. Θεωρώ ότι οι νέοι, που πάντα έχουν μία φυσική επιφύλαξη απέναντι στο πολιτικό σύστημα, θα δουν ότι αυτό που θα κάνουμε, θα δικαιώσει την προσπάθειά μας και θα τους δώσει ένα καλύτερο μέλλον και περισσότερες ευκαιρίες».

Για την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων, που όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστούν, ο υπουργός είπε: «αγκαλιάζω πάντα τη συζήτηση και το διάλογο στη διαφωνία – έχω κι εγώ υπάρξει φοιτητής του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου. επειδή πιστεύω ότι αυτό είναι ένα νομοσχέδιο που φέρνει τη χώρα μπροστά, είναι προς το συμφέρον ειδικά αυτών των παιδιών, θα ανοίξει ακόμη περισσότερο η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, η εξέλιξη θα τους πείσει στην πορεία».

«Μία μεταρρύθμιση είναι μία σειρά από αλλαγές που γίνονται διαρκώς. Οι καταλήψεις δεν έχουν χώρο στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια – τα υποβαθμίζουν. Αυτό είναι αυταπόδεικτο. Έχουμε να δώσουμε νέες επαναστάσεις και όχι να επαναλάβουμε τις παλιές. Της τεχνολογίας, των δικαιωμάτων και της νέας πραγματικότητας που αναδύεται. Και για να τα πετύχουμε όλα αυτά, χρειαζόμαστε τομές, θαρραλέες αλλαγές, φυγή προς τα εμπρός», κατέληξε ο υπουργός.