Ψηφίστηκε χθες, Παρασκευή 8/3 από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, μετά από μια «μαραθώνια» διαδικασία τριών ημερών, συνολικής διάρκειας 47 ωρών.

Το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο είχε προκαλέσει και αντιδράσεις αλλά και κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων, πέρασε τελικά μετά από μία μακρά ψηφοφορία με 159 «ναι».

Πιο αναλυτικά, επί της αρχής το σχέδιο νόμου και επί των άρθρων που εισάγουν για πρώτη φορά διαδικασίες και προϋποθέσεις αδειοδότησης και ίδρυσης παραρτημάτων μη κρατικών ΑΕΙ ψήφισαν 158 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία και ο ανεξάρτητος, προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες, Χάρης Κατσιβαρδάς, ενώ καταψήφισαν 129 βουλευτές της αντιπολίτευσης και 11 δήλωσαν παρών.

Με ευρύτερη πλειοψηφία πάνω από 180 ψήφους πέρασαν τα περισσότερα άρθρα για τα δημόσια πανεπιστήμια. Η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισε, δε, και κάποια άρθρα υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας καθυστέρησε λόγω… Πλεύσης Ελευθερίας. Επί σχεδόν δύο ώρες, η Ζωή Κωνσταντοπούλου μαζί με τις βουλευτές Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καραγεωργοπούλου, διάβαζε ένα ένα τα άρθρα του νομοσχεδίου! Ψήφισε τελικά γύρω στις 11:15.