«Θέλουμε μια αγορά προσιτή σε όλους τους καταναλωτές, χωρίς “αποκλεισμένους”»

Λίγες ημέρες μετά την εφαρμογή των νέων κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, συναντήσαμε τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και μας μίλησε για όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αλλά και για τα πρόστιμα που έχει επιβάλει η αρμόδια Αρχή,τονίζοντας πως «θέλουμε μια αγορά προσιτή σε όλους τους καταναλωτές».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «μαγικές και εύκολες λύσεις είναι για όσους ποντάρουν στον λαϊκισμό» και πως η κυβέρνηση γνωρίζει τις αγωνίες και τα προβλήματα των πολιτών και εξαντλεί όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια «για να βοηθήσουμε εμπράκτως την κοινωνία».

Τέθηκαν ήδη σε εφαρμογή τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας. Τι προσδοκίες έχετε;

Η δέσμη μέτρων που εφαρμόζονται από την 1η Μαρτίου εξασφαλίζουν την ευνομία και τον υγιή ανταγωνισμό σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Θέλουμε μια αγορά προσιτή σε όλους τους καταναλωτές, ώστε κανένας να μην είναι αποκλεισμένος από ποιοτικά προϊόντα, βασικά για την καθημερινότητα σε κάθε νοικοκυριό. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με δραστικές παρεμβάσεις που ρίχνουν άμεσα τις τιμές και διορθώνουν δομικές στρεβλώσεις δεκαετιών στην αγορά.

Όμως πολλοί καταναλωτές είναι δύσπιστοι και περιμένουν πρακτικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις…

Βλέπουμε ήδη ότι περισσότερα από 4.000 βασικά και ταχυκίνητα προϊόντα έχουν μειωμένες τιμές στο ράφι. Η μείωση φτάνει έως και το 20%. Στο βρεφικό γάλα, ένα τόσο σημαντικό και ευαίσθητο προϊόν για κάθε οικογένεια, οι μεσοσταθμικές μειώσεις λόγω του πλαφόν που επιβάλαμε φτάνουν το 15% και ευελπιστούμε ότι θα προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι συγκριτικά οι ανατιμήσεις που καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο του ’24 είναι κατά 80% λιγότερες από αυτές του Φεβρουαρίου του ’23. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο ένα από τα τέσσερα δραστικά μέτρα που λάβαμε, το οποίο απαγορεύει επί τρίμηνοτις προωθητικές ενέργειες σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που αποβλέπουν στη λειτουργία της αγοράς υπέρ του καταναλωτή και του υγιούς ανταγωνισμού.

Γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι καταναλωτές κυνηγούν τις προσφορές και υπάρχει φόβος ότι με τα νέα μέτρα αυτές θα μειωθούν κατά πολύ. Τι απαντάτε;

Αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα, ήταν σε πολλές περιπτώσεις να γίνονται αδικαιολόγητες ανατιμήσεις σε προϊόντα και στη συνέχεια δήθεν προσφορές που νόθευαν το κριτήριο του καταναλωτή και την πραγματική έννοια της προσφοράς.

Εμείς υποχρεώσαμε τους προμηθευτές να μειώσουν τις τιμές τιμοκαταλόγου και τώρα όλες οι προσφορές θα πρέπει να υπολογίζονται επί των νέων μειωμένων τιμών. Έτσι, ο καταναλωτής θα μπορεί να αγοράζει ακόμα και την προσφορά πιο φθηνά απ’ ό,τι πριν από την εφαρμογή των μέτρων. Σε καμία περίπτωση, δεν παρεμβαίνουμε στις προσφορές και στις εκπτώσεις που κάνει το σούπερ-μάρκετ προς τον καταναλωτή. Απεναντίας τις στηρίζουμε και τις επιδιώκουμε. Αλλά υπό την προϋπόθεση να είναι καθαρές και, κυρίως, πραγματικές.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζει αδυναμία στην κυβέρνηση να συγκρατήσει το κύμα ακρίβειας και λέει ότι γι’ αυτό παίρνετε συνεχώς νέα μέτρα. Ποια είναι η θέση σας;

Οι μαγικές και εύκολες λύσεις είναι για όσους ποντάρουν στον λαϊκισμό και στα ευχολόγια. Εμείς δεν ακολουθούμε αυτόν τον δρόμο, παρά εκείνον της συνέπειας, της σοβαρότητας και της αποτελεσματικότητας. Δεν τίθεται ζήτημα αδυναμίας μας να τιθασεύσουμε την ακρίβεια, αλλά εγρήγορσης, ευθύνης και προσαρμογής όλων μας, ώστε να πάρουμε τη στιγμή που πρέπει κάθε αναγκαίο μέτρο που θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Η μόνη μας αγωνία είναι η ανακούφιση και η ουσιαστική στήριξη όλων των πολιτών. Αν η ακρίβεια ήταν ένα πρόβλημα απλό, θα το είχαν επιλύσει όλες οι χώρες. Επειδή όμως είναι σύνθετο και έχει πολλές παραμέτρους, γι’ αυτό κάνουμε συνεχώς βελτιωτικές παρεμβάσεις στην αγορά.

Μην ξεχνάμε επίσης και τις άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες που είναι ακόμα σε ισχύ, το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και την Πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής», που τυγχάνουν μεγάλης ανταπόκρισης. Επίσης, έχω ήδη ανακοινώσει ότι θα έχουμε από τις 13 Μαρτίου έως τις 4 Μαΐου και το «Καλάθι της Σαρακοστής», που θα περιλαμβάνει χαλβά, οστρακοειδή, κατεψυγμένα θαλασσινά, διάφορες σαλάτες και αλοιφές, ώστε κάθε νοικοκυριό να έχει τα απαραίτητα στο οικογενειακό τραπέζι αυτές τις άγιες μέρες.

Το υπουργείο Ανάπτυξης τι κάνει ώστε να περιορίσει την αισχροκέρδεια των ενδιάμεσων στη γραμμή παραγωγής των αγροτικών προϊόντων;

Ένα από τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Ανάπτυξης στοχεύει σε αυτό ακριβώς, στις «καθαρές» τιμές από το χωράφι στο ράφι. Οι προμηθευτές νωπών προϊόντων (φρούτα, λαχανικά και κρέατα) υποχρεούνται να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε netpricing για να διασφαλιστεί η απόλυτη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτό θα οδηγήσει σε σταδιακές μειώσεις στο ράφι.

Οι μεσάζοντες που θα προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των καταναλωτών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ΔΙΜΕΑ θα τους εντοπίσει και θα πληρώσουν βαρύ πρόστιμο και θα επωμιστούν και το κόστος της δημοσιοποίησης των στοιχείων τους, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Έχετε επιβάλει υψηλά πρόστιμα σε εταιρείες για αθέμιτο ανταγωνισμό. Τα χρήματα αυτά μπαίνουν στα δημόσια ταμεία ή οι εταιρείες προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να καθυστερήσουν να πληρώσουν; Επίσης, τι ποσό έχει εισπραχθεί έως τώρα;

Η καλύτερη απόδειξη για όσους αμφισβητούν το αν οι εταιρείες πληρώνουν τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται είναι τα αποδεικτικά πληρωμών που έχω καταθέσει στη Βουλή, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά και αμφιβολία. Οι έλεγχοι γίνονται προς όλους και προς όλες τις κατευθύνσεις χωρίς την οποιαδήποτε εξαίρεση. Τα πρόστιμα επιβάλλονται, εισπράττονται και ανακοινώνονται, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Μόνο πέρυσι επιβλήθηκαν πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 12 εκατ. ευρώ. Από αυτά, έχει ήδη εισπραχθεί ή βεβαιωθεί προς είσπραξη στην Εφορία άνω του 80%. Πριν από μερικές ημέρες μάλιστα ανακοινώσαμε πρόστιμο ύψους 742.000 ευρώ σε εταιρεία κατεψυγμένων λαχανικών. Η ΔΙΜΕΑ «χτενίζει» εξονυχιστικά όλη την αγορά και όπου εντοπίζεται παρανομία, επιβάλλεται πρόστιμο που είναι μάλιστα το διπλάσιο του προσδοκώμενου οφέλους για το σύνολο των προϊόντων που υπήρξε παράβαση.

Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν γίνεται η παραμικρή έκπτωση, είτε αφορά πολυεθνική είτε μικρότερη εταιρεία, και το έχουμε αποδείξει. Μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία των καταναλωτών από φαινόμενα αισχροκέρδειας και η επιβολή του νόμου.

Έχετε πει ότι η αντιμετώπιση της ακρίβειας θα έρθει και μέσα από την ανάπτυξη της χώρας σε στρατηγικούς τομείς. Τι σχεδιάζετε στο υπουργείο Ανάπτυξης;

Η επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας σε τομείς στρατηγικής σημασίας αποτελεί εθνικό μας στόχο και συμβάλλει στο να δημιουργηθούν περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί 16% την τελευταία τετραετία, και αυτό βοηθάει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα καταγράφει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης. Ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα μετά το 2010, ενώ το 2023 ανακηρυχθήκαμε «χώρα της χρονιάς» από τον «Economist».

Στόχος μας είναι οι επενδύσεις να αυξηθούν κατά 70% έως το 2027 και θα το πετύχουμε μέσω δραστικού περιορισμού της γραφειοκρατίας και της ψηφιοποίησης όλων των σταδίων αδειοδότησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Αναπτύσσεται και καλλιεργείται διαρκώς ένα υγιές και φιλικό περιβάλλον για το επιχειρείν.

Επίσης, και στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, τρία καθεστώτα ύψους 450 εκατ. ευρώ δίνουν ώθηση σε τομείς όπως η πράσινη μετάβαση, η κυκλική οικονομία, η μεταποίηση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, ο εναλλακτικός τουρισμός, αλλά και οι τεχνολογίες αιχμής. Η κυβέρνησή μας υλοποιεί ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα άνω των 70 δισ. ευρώ και χτίζουμε μια χώρα ευημερίας και προόδου. Είμαστε προσηλωμένοι στον σκοπό μας, που δεν είναι άλλος από το να βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών και να συνεχίσουμε να οδηγούμε τη χώρα στη νέα εποχή, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία όλες τις προκλήσεις των καιρών μας.

Σε όλες τις δημοσκοπικές μετρήσεις, η ακρίβεια αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεδομένου ότι ο χρόνος για τις ευρωεκλογές μετράει αντίστροφα, πόσο πιθανό είναι οι πολίτες να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στην κάλπη του Ιουνίου;

Λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα, αλλά δεν αποφασίζουμε με βάση αυτά. Γνωρίζουμε τις αγωνίες και τα προβλήματα των πολιτών και εξαντλούμε όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια για να βοηθήσουμε εμπράκτως την κοινωνία.

Όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, οι ευρωεκλογές δεν είναι κάλπες που προσφέρονται για αποστολή ανέξοδων μηνυμάτων διαμαρτυρίας. Ο τόπος ζητά από εμάς να δυναμώσουμε την εθνική φωνή στο κέντρο αποφάσεων της ΕΕ και βέβαια να στείλουμε στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο πρόσωπά με γνώση του ρολού τους, έτοιμα να σταθούν στον απαιτητικό χώρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Εμείς θα μείνουμε πιστοί στην πολιτική που υπηρετούμε από το 2019. Αυτή την πολιτική εκσυγχρονισμού που επιβεβαιώθηκε εκκωφαντικά στις εθνικές κάλπες και έδωσαν στην παράταξή μας ακόμα ισχυρότερο ποσοστό από αυτό του 2019.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο