«Φιλοδοξούμε να εκφράσουμε σε όλα τα πεδία τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων τάξεων και κατηγοριών. Δεν είμαστε με όλους», ξεκαθαρίζει ο πρώην υπουργός σε κυβερνήσεις Τσίπρα και νυν μέλος της ΚΕ της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Βίτσας.

Θεωρεί, δε, πως «η Νέα Αριστερά θα είναι καταλύτης της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων έως τον σοσιαλισμό, με δημοκρατία και ελευθερία», καθώς «κύριος πολιτικός μας αντίπαλος είναι η Δεξιά, με όλες τις εκφράσεις και τις πολιτικές της».

Η Νέα Αριστερά βγαίνει από την πρώτη της Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Ποια μηνύματα έβγαλε αυτή η Συνδιάσκεψη;

Στην 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς, πήραν μέρος πάνω από 1.300 συντρόφισσες και σύντροφοι, συζητήσαμε και εγκρίναμε την Ιδρυτική μας Διακήρυξη, ένα κείμενο με τίτλο «Τι είναι και τι θέλει η Νέα Αριστερά», και συγκεκριμενοποιήσαμε, μέσω της πολιτικής απόφασης, τα βασικά βήματα έως τις ευρωεκλογές. Βγήκαμε, από τη Συνδιάσκεψη, πιο δυναμωμένοι και αισιόδοξοι. Ως τίτλο θα έβαζα «η Αριστερά επιστρέφει, η Νέα Αριστερά είναι εδώ». Η αποφασιστικότητα και το πείσμα, η βαθιά ανάλυση της πραγματικότητας σε Ελλάδα, Ευρώπη και στον κόσμο, η σοβαρότητα και η βαριά αίσθηση ευθύνης ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της Συνδιάσκεψης. Μαζί με αυτά, η συντροφικότητα και το ερευνητικό και ανήσυχο πνεύμα προσφοράς κυριάρχησαν στη συζήτηση και στη διαμόρφωση των κοινών αποφάσεων.

Οι ευρωεκλογές είναι η πρώτη μάχη που θα δώσει η Νέα Αριστερά. Με ποιο αφήγημα και ποιο στόχο πορεύεται σ ́ αυτή την αναμέτρηση;

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Ελλάδα που θέλουμε σε μια Ευρώπη ανάπτυξης, αλληλεγγύης και συνεργασίας, που επιθυμούμε και φιλοδοξούμε να εκφράσουμε σε όλα τα πεδία, τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων τάξεων και κατηγοριών. Δεν είμαστε με όλους. Μας ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, η νέα γενιά και οι συνταξιούχοι. Στο κέντρο της προσοχής μας είναι τα δικαιώματα των γυναικών, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, των «παροπλισμένων» μειονοτήτων, των ευάλωτων.

Το τρίπτυχο κοινωνική «δικαιοσύνη-κλιματική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, δημοκρατία και δικαιώματα» διαπερνά απ’ άκρη σ’ άκρη την Ιδρυτική μας Διακήρυξη και το πολιτικό μας πρόγραμμα. Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν κάθε είδους ανισότητες και κίνδυνοι για την ειρήνη, επιθυμούμε να αγωνιστούμε για ισότητα, ελευθερία και δημοκρατία. Αρχής γενομένης από τα πλέον επίκαιρα ζητήματα, θα αγωνιζόμαστε με συνέπεια και συνέχεια υπέρ των πτωχών, για την κοινωνική, οικονομική, πνευματική και αθλητική ελευθερία και ανάπτυξη. Τίποτα λιγότερο δεν είναι αρκετό. Στις ευρωεκλογές στοχεύουμε στην εκλογή ευρωβουλευτή/τών και στην επίδραση των προτάσεών μας στην κοινωνία. Συγχρόνως θα διαμορφώνουμε τον οργανωτικό μας ιστό σε κάθε δήμο και χωριό, σε χώρο εργασίας, στα πανεπιστήμια κ.λπ. Θέλουμε το εκλογικό αποτέλεσμα να είναι εφαλτήριο για σημαντικές και αληθινές αλλαγές.

Στο νέο πολιτικό τοπίο που θα διαμορφώσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ποιον ρόλο οραματίζεστε να παίζει η Νέα Αριστερά σε μια ενδεχόμενη συνεργασία των όμορων χώρων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς; 

Είμαι βαθιά πεισμένος πως οι λύσεις βρίσκονται σε αριστερές προτάσεις και στον δημιουργικό ρόλο του Δημοσίου. Βεβαίως, τα προβλήματα δεν λύνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Συγχρόνως δεν λύνονται, αν συνεχώς συμβιβάζεσαι και υποχωρείς. Λύνονται όταν εκφράζονται τα πραγματικά συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η Νέα Αριστερά θα είναι καταλύτης της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων έως τον σοσιαλισμό, με δημοκρατία και ελευθερία. Άρα χρειάζεται από τη μια πλευρά να δημιουργείς και από την άλλη να είσαι φραγμός σε ακροδεξιές αντιλήψεις και πρακτικές. Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, αλλά σε κάθε περίπτωση οι δυνατότητες υπάρχουν. Σύντομα, η Νέα Αριστερά θα είναι μια μεγάλη, πρωταγωνίστρια πολιτική δύναμη.

Κατά πόσο θα ήταν εφικτή και με ποιες συνθήκες μια συνεργασία με τους συντρόφους σας του ΣΥΡΙΖΑ;

Θεωρώ πως βεβαίως είναι εφικτή στον βαθμό που ο κάθε χώρος διατηρεί την αυτονομία του. Βεβαίως για να χορέψεις τανγκό χρειάζονται τουλάχιστον δύο. Εμείς δεν νιώθουμε πως είμαστε τα θραύσματα της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα θεωρούμε πως συνεχίζουμε μια αλματώδη πορεία που διακόπηκε βίαια. Και δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινάμε με την κοινωνική συνεργασία και λύνουμε ζητήματα με βάση το καθήκον της εποχής. Κύριος πολιτικός μας αντίπαλος είναι η Δεξιά, με όλες τις εκφράσεις και τις πολιτικές της. Επιδιώκουμε τη διακυβέρνηση χωρίς να θυσιάζουμε τα πάντα στο επίπεδο του κυβερνητισμού. Και οι συνεργασίες και η διακυβέρνηση είναι εργαλεία ανόδου σε νέα προοδευτικά επίπεδα.

Ποιο πρόβλημα θα ιεραρχούσατε για άμεση επίλυση αυτή την περίοδο για την κοινωνία;

Οι ανισότητες είναι γενεσιουργός αιτία όλων. Ανισότητες μεταξύ κοινωνικών τάξεων και κατηγοριών, ανισότητες μεταξύ κρατών και ολόκληρων ηπείρων. Για παράδειγμα, στην οικονομία ο πληθωρισμός και η ακρίβεια έρχονται και δένουν με τη χαμηλή αγοραστική δύναμη των μισθών, των μικρομεσαίων εισοδημάτων και των συντάξεων. Έτσι, μαζί με τη μαζική φτώχεια και δίπλα σε αυτήν, υπάρχουν ο τεράστιος πλούσιος, η παραγωγή υπεραξίας και η αισχροκέρδεια. Το ίδιο με τις κοινωνικές παροχές, ιδιαίτερα στην Υγεία και στην Παιδεία. Αυτές οι ανισότητες πρέπει να καταπολεμηθούν.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο