Ο 29χρονος πιλότος του αεροσκάφους τύπου F-16 Block 52 plus, που κατέπεσε χθες στη θαλάσσια περιοχή της Ψαθούρας νότια της Χαλκιδικής, παραμένει για προληπτικούς λόγους στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Ο 29χρονος υποσμηναγός εξακολουθεί να υποβάλλεται σε μία σειρά από εξετάσεις και σύμφωνα με την  ΕΡΤ  αναμένεται να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αύριο τελικά και όχι σήμερα το απόγευμα, όπως είχε γίνει γνωστό αρχικά.

Ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας ενημερώνεται διαρκώς για την πορεία της υγείας του πιλότου και αναμένεται να μεταβεί αύριο στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα για να συνομιλήσει με ιπτάμενους και μηχανικούς της μοίρας.

Στο πλευρό του χειριστή στο νοσοκομείο βρίσκονται οι οικείοι του και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επανέλθει πλήρως στα καθήκοντά του.

Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, πτέραρχος και αμυντικός αναλυτής μιλώντας στην ΕΡΤ,  ανέφερε: «όλα τα αεροσκάφη ανεξάρτητα της παλαιότητας συντηρούνται όπως ακριβώς πρέπει και στη συνέχεια δίνονται για πτήση».

«Μέχρι να απογειωθεί από τη Λήμνο, μέχρι να εντοπιστεί και στη συνέχεια να τον περισυλλέξουν σαφώς παίρνει κάποιον χρόνο, ο χειριστής χρησιμοποίησε και τη βάρκα, μπήκε μέσα γιατί στον χειριστή όταν εγκαταλείπει υπάρχει το κυτίο διάσωσης» πρόσθεσε.

Ο Ιωάννης Βαμβακός, αντιπτέραρχος, ιπτάμενος εν αποστρατεία, ανέφερε: «Ο ιπτάμενος ενεργοποίησε την χειρολαβή στο κάθισμα του, το κάθισμα του F-16 είναι AST-2 η κατηγορία του,30 μοίρες οπισθόκλιση οπότε κατευθείαν εντός 1,2 δευτερολέπτων, φεύγει πρώτα η καλύπτρα, εν συνεχεία φεύγει το κάθισμα και βρέθηκε να κρέμεται και να πάει κατευθείαν προς τα κάτω».

Για την πορεία της υγείας του ενημερώνεται συνεχώς ο αρχηγός ΓΕΑ.

Ο Δημήτρης Νομικός, καπετάνιος, περιέγραψε, από την πλευρά του, στο Mega, τις συνθήκες που επικρατούσαν στην θάλασσα κατά την διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης του υποσμηναγού: «Επικρατούσαν 7 μποφόρ, όποτε κανονικά δεν θα έπρεπε να βγαίναμε στην θάλασσα, αλλά η αλληλεγγύη είναι μεγάλη μεταξύ μας. Αφού μάθαμε ότι το Super Puma έκανε την περισυλλογή του ανθρώπου και ήταν καλά, τότε γυρίσαμε πίσω».