Απίστευτο μακελειό στη Μόσχα. Τουλάχιστον 40 νεκροί και 100 τραυματίες, από πυροβολισμούς και σύλληψη ενός υπόπτου.

Συγκεκριμένα, όπως γράφουν τα ρωσικά ΜΜΕ πέντε ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν στο συναυλιακό κέντρο.

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν και μετά ξέσπασε φωτιά απόψε σε συναυλιακό χώρο στα προάστια της Μόσχας, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και κανάλια Telegram, ορισμένα από τα οποία αναφέρουν ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

Το περιστατικό, η ακριβής φύση του οποίου μένει να διευκρινιστεί, έλαβε χώρα στο Crocus City Hall, μια αίθουσα συναυλιών που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της ρωσικής πρωτεύουσας.

«Άγνωστοι άνοιξαν πυρ στο Crocus City Hall. Σε εξέλιξη είναι η απομάκρυνση των ανθρώπων από τον χώρο», δήλωσαν οι υπηρεσίες εκτάκτων περιστατικών στο πρακτορείο TASS.

Τα πρακτορεία Tass και Ria Novosti κάνουν λόγο για “πυρά από αυτόματα όπλα”.

Τουλάχιστον 5 είναι οι ένοπλοι
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο αριθμός των δραστών έχει ανέβει τουλάχιστον σε πέντε. Οι δράστες έχουν ταμπουρωθεί στο κτήριο και αρκετά πιθανό να έχουν και ομήρους.

Σε βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ακούγονται κατά ριπάς πυροβολισμοί από τους δράστες που φαίνεται να έχουν στρατιωτική εκπαίδευση

Στο σημείο έχουν φτάσει 60 ασθενοφόρα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης του φλεγώμενου κτιρίου.

«Οι δράστες πιθανώς άνοιξαν πυρ στην είσοδο του κτιρίου κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας, χρησιμοποιώντας αυτόματα όπλα, και στη συνέχεια ξεκίνησε μια φωτιά στο κτίριο», ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Στο κτίριο επρόκειτο να δώσει συναυλία το συγκρότημα Πικνίκ. Οι μουσικοί βρίσκονταν στο καμαρίνι τους όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί.

Εντός του κτιρίου ξέσπασε πυρκαγιά ύστερα από έκρηξη, η οποία έχει σβήσει.

Περί τις 21:00 ώρα Ελλάδος, μία δεύτερη έκρηξη ακούστηκε στο Crocus City Hall. Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ενημερωτικά δίκτυα Ria Novosti και TASS, διατάχθηκε αμέσως μετά τους πυροβολισμούς επιχείρηση εκκένωσης. Οι πυροβολισμοί που έπεσαν όπως ακούγεται στα ηχητικά ντοκουμέντα είναι πολλοί.

Με την αστυνομική επιχείρηση στη Μόσχα να συνεχίζεται για τον εντοπισμό των ενόπλων που σκόρπισαν τον τρόμο στο συναυλιακό κέντρο, οι Αρχές προχώρησαν σε μία σύλληψη υπόπτου.

Την ίδια ώρα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν ζωντανή μετάδοση, ζητώντας βοήθεια.

Ακυρώνονται εκδηλώσεις
Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μόσχας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία.

Όλες οι μεγάλες αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις θα ακυρωθούν στη Μόσχα αυτό το Σαββατοκύριακο μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Αυτόπτης μάρτυρας: Φέρονταν σαν εκπαιδευμένοι μαχητές
Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο κανάλι Mash Telegram ότι υπήρχαν «τουλάχιστον πέντε» ενόπλοι και ότι ήταν «γενειοφόροι».

«Φέρονταν σαν εκπαιδευμένοι μαχητές. «Τη στιγμή που μπήκαν στο κτίριο, οι φρουροί και οι άνθρωποι που στέκονταν στην πόρτα σκοτώθηκαν. Μετά απέκλεισαν την κεντρική είσοδο. Οι τρομοκράτες ήταν οπλισμένοι με τυφέκια AKM. Τουλάχιστον δύο από τους δράστες κουβαλούσαν σακίδια, πιθανώς με βόμβες μολότοφ».

Είχαν προειδοποιήσει οι ΗΠΑ
Αυτό που προξενεί τεράστιο ενδιαφέρον, είναι πως πριν λίγες ημέρες, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε προειδοποιήσει καθώς χαρακτηριστικά ανέφερε πως «επίκειται τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα».

«Η πρεσβεία παρακολουθεί τις πληροφορίες ότι εξτρεμιστές σχεδιάζουν σύντομα να στοχοθετήσουν μεγάλες συναθροίσεις στη Μόσχα, που θα περιλαμβάνουν συναυλίες, και οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις για τις επόμενες 48 ώρες», ανέφερε το μήνυμα της πρεσβείας στην ιστοσελίδα της.

Μάλιστα, η προειδοποίηση εκδόθηκε μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας -διαδόχου της σοβιετικής KGB- ότι απέτρεψε επίθεση σε συναγωγή της Μόσχας την οποία σχεδίαζε η ένοπλη σουνιτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.