«Αν από αυτά που έχει πει η κυβέρνηση καταλαβαίνουμε ότι υπήρξε κοπτοραπτική και συρραφή των διαλόγων, τι άλλο χρειάζεται για να αντιληφθούμε ότι επιχειρήθηκε μία συγκάλυψη;» αναρωτήθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97.8 για να προσθέσει ότι αποτελεί «αφενός μια προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης, για να βγει εκ του ασφαλούς ένα συμπέρασμα ότι όλα οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος» και «αφετέρου μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης μιας υπόθεσης που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, η οποία ζητά εναγωνίως απαντήσεις στο συγκεκριμένο θέμα».

 

Η Βούλα Κεχαγιά σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα περίμενε να παρέμβει αυτεπαγγέλτως η Εισαγγελία και να ζητήσει στοιχεία για τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις.

 

«Να σας θυμίσω ότι από την Εξεταστική Επιτροπή, για την οποία ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός είπε ότι ”ξέραμε ότι δεν θα βγάλουμε άκρη”, άρα ομολόγησε ότι ήταν απολύτως προσχηματική η κίνηση της κυβέρνησης να υπογράψει την πρόταση του ΚΚΕ για την Εξεταστική, αποκλείστηκαν με απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας οι κεντρικοί μάρτυρες; Για παράδειγμα, ο κ. Γενηδούνιας, για τον οποίο στέλεχος της κυβέρνησης και μέλος της Εξεταστικής έλεγε ότι είναι payroll. Ο οποίος είχε καταγγείλει πριν από ένα χρόνο ότι αποκλείεται να ήταν έτσι οι διάλογοι, γιατί προφανώς έχει γνώση για το πώς κυλούν οι διάλογοι μεταξύ σταθμαρχών και μηχανοδηγών και ότι έγινε μοντάζ», σχολίασε.

 

Για το κυβερνητικό επιχείρημα ότι το ανθρώπινο λάθος είχε ήδη διαπιστωθεί και ότι στη Δικαιοσύνη πήγαν οι αυτούσιοι διάλογοι, διερωτήθηκε: «Είναι δυνατόν να λέμε ότι έγινε κοπτοραπτική και συρραφή για τη δημιουργία εντυπώσεων και να στρέψουμε όλες τις ευθύνες μόνο στο ανθρώπινο λάθος;». «Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, από την αρχή που έγινε αυτό το μοιραίο δυστύχημα, το οποίο το χαρακτηρίζουμε έγκλημα, λέμε ότι έγινε απόπειρα συγκάλυψης, ”κουκουλώματος” και ότι δεν ευθύνεται μόνο ο ανθρώπινος παράγοντας. Λέμε ότι το ανθρώπινο λάθος θα έπρεπε να είναι ο τελευταίος παράγοντας για να φτάσουμε σε μία τέτοια σύγκρουση. Αν υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας, αν υπήρχε η τηλεδιοίκηση, αν υπήρχε το κέντρο ελέγχου στην οδό Καρόλου, το οποίο καταργήθηκε, αν υπήρχε η φωτοσήμανση, εάν δεν γινόταν με τον απαράδεκτο και εξωθεσμικό τρόπο ο διορισμός του μοιραίου σταθμάρχη, δεν θα φτάναμε στο ανθρώπινο λάθος», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Άρα ρωτώ την κυβέρνηση ή θέτω ένα ερώτημα στους ακροατές σας: είναι δυνατόν να καθόμαστε και να καταπίνουμε στην κυριολεξία, τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, ότι από τη στιγμή που έγινε ένα ανθρώπινο λάθος, το οποίο το δήλωσε ο ίδιος ο σταθμάρχης, όλα είναι ”μέλι γάλα” σε ένα έγκλημα όπως αυτό στα Τέμπη, για το οποίο εναγωνίως, σε καθημερινή βάση, οι οικογένειες των 57 θυμάτων ζητούν απαντήσεις και δικαίωση και δικαιοσύνη; Όχι, δεν θα το αφήσουμε εδώ».

 

Για το τελευταίο αφήγημα της κυβέρνησης ότι την πολεμούν οικονομικά συμφέροντα, κάλεσε την κυβέρνηση «αν έχει στοιχεία, να τα κατονομάσει» προκειμένου «όλο το πολιτικό σύστημα, να δούμε αν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα πολεμούν την κυβέρνηση και επιδιώκουν αποσταθεροποίηση ή αν υπάρχει ανωμαλία στον τόπο». «Η κυβέρνηση, όμως, έχει τη μανιέρα να μιλάει αορίστως. Να λέει, εν προκειμένω, για οικονομικά συμφέροντα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, τις συνταρακτικές αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως από το ΒΗΜΑ της Κυριακής», σχολίασε.

 

Για το αν η πρόταση δυσπιστίας θα συσπειρώσει τη ΝΔ, είπε, πως «ουδέποτε, τουλάχιστον στη Μεταπολίτευση, κυβέρνηση έπεσε μετά από πρόταση δυσπιστίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αντιπολίτευση δεν πρέπει να κάνει χρήση αυτού του όπλου, του εργαλείου, που της το επιτρέπει το ίδιο το Σύνταγμα». «Εμείς, από τη στιγμή που ο κ. Κασσελάκης ζήτησε εκλογές πριν από δύο ημέρες, είπαμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να απαλλαγεί ο τόπος από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Ένα από αυτά τα μέσα είναι και η πρόταση δυσπιστίας», προσέθεσε.

 

Για τη διεξαγωγή των εκλογών με διεθνείς παρατηρητές, όπως ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης, η Βούλα Κεχαγιά απάντησε: «Άκουσα τον κ. Μάντζο να μιλά για ακατάληπτες προτάσεις. Δεν καταλαβαίνω που είναι το ακατάληπτο. Ο κ. Σπίρτζης είπε, βεβαίως, ότι πρόκειται και για μια πολύ βαριά πολιτική κατάσταση, η οποία δικαιολογεί αυτές τις βαριές ή υπερβολικές, προτάσεις. Οι διεθνείς παρατηρητές δεν είναι κάτι καινούργιο. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση έρχονται παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ. Αυτό δεν είναι κρυφό. Μάλιστα μετά την αναμέτρηση του Μαΐου του 2023, έκαναν και επισημάνσεις για κενά που υπάρχουν ως προς την εκλογική διαδικασία στη χώρα μας».

 

«Τίθεται εν αμφιβόλω το αδιάβλητο των εκλογών», είπε, συσχετίζοντας το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και με το «σκάνδαλο» με τη διαρροή των email των απόδημων ψηφοφορών. «Επίσης έχουμε το θέμα των υποκλοπών και των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Έχουμε την Ευρωπαία Εισαγγελέα η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και έχουμε και τις αποκαλύψεις για το μοντάζ στους διαλόγους μεταξύ των μοιραίων ανθρώπων εκείνης της τραγικής νύχτας, και ο κ. Κασσελάκης πρέπει να θεωρείται ότι παραθέτει «ακατάληπτες προτάσεις» επειδή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ζητήματα δημοκρατίας στη χώρα μας;», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Η πρόταση δυσπιστίας έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται στα σχοινιά. Και έτσι θα αναγκαστεί να δώσει εξηγήσεις και να απολογηθεί. Οι βουλευτές της ΝΔ θα αναγκαστούν να πάρουν θέση. Και βέβαια το γεγονός και μόνο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να έρθει στη Βουλή και να μιλήσει για την τραγωδία των Τεμπών, που το αποφεύγει εδώ και καιρό, είναι πολύ σημαντικό», είπε, επίσης, σε συνέντευξη της ”Στο Κόκκινο Πάτρας”.

 

«Αυτοί που δείχνουν ως υπαίτιο μόνο τον Κώστα Αχ. Καραμανλή θέλουν να βγάλουν την ουρά τους απέξω από την ιστορία στην οποία εμπλέκονται και άλλα πολιτικά πρόσωπα», σημείωσε.

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και την ενότητα και τη σοβαρότητα που επιβάλλεται για να δώσει αυτή τη μάχη δυναμικά και συντεταγμένα. Θέλουμε να βαδίσουμε μαζί με την κοινωνία για να προστατέψουμε τα συμφέροντά της. Το οικονομικό και το φορολογικό μας πρόγραμμα αποδεικνύει το τι ακριβώς εννοούμε και τι προτείνουμε για την ακρίβεια, τον ΦΠΑ, τα είδη βασικής ανάγκης, τους φορολογικούς συντελεστές », κατέληξε η κυρία Κεχαγιά.