Ο νυν δήμαρχος και υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου και ο εκλεκτός της κυβερνητικής συμμαχίας, Μουράτ Κουρούμ, αναμετρώνται για τις τοπικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, ο αντίπαλος του Ιμάμογλου δεν είναι ο Κουρούμ, αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να μη χάσει, όπως είχε γίνει το 2019 -και μάλιστα με περιπετειώδη τρόπο- και θέλει να εδραιώσει την εξουσία του μετά και τη δική του εύκολη νίκη στις προεδρικές του 2013.

Θέλει να ξαναπάρει την Κωνσταντινούπολη όχι μόνο για λόγους θρησκευτικής ταυτότητας, όχι μόνο γιατί μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τέμενος, αλλά και επειδή σε μία περίοδο σοβαρής οικονομικής κρίσης θα αποκτήσει τον έλεγχο μίας πόλης με ετήσιο προϋπολογισμό 6,6 δις δολαρίων, τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κρατικές πολιτικές.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πάντως τη σταθερή άνοδο του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν σήμερα ότι σε εσωτερική δημοσκόπηση του ΑΚΡ ο Ιμάμογλου προηγείται του Κουρούμ κατά 5,3 μονάδες, μετά και την κατανομή των αναποφάσιστων.

Η νίκη του Ιμάμογλου φαίνεται τώρα από τους δημοσκόπους πιο πιθανή, αν και οι ίδιοι δημοσκόποι είχαν πέσει τραγικά έξω στις περσινές προεδρικές εκλογές.