Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι ο στόχος-δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ έχει επιτευχθεί για το 2023. Δεν απέκλειαν όμως και υπέρβαση «έκπληξη» πάνω από το 1,3% του ΑΕΠ ή έως και 1,5% ενδεχομένως.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τις ανακοινώσεις από τη Eurostat στις 22 του μηνός, , θα ξεκαθαρίσει όχι μόνο πόσο ήταν τελικά το υπερπλεόνασμα γενικής κυβέρνησης του 2023, αλλά και ποιο μέρος από τα 1,5 δισ. υπερπλεόνασμα που εμφάνισε στο α΄δίμηνο 2024 ο κρατικός προϋπολογισμός μεταφέρεται στην περσινή χρονιά (πχ για τέλη κυκλοφορίας, δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος του 2023 που εισπράττονταν μέχρι τον Φεβρουάριο).

Ακόμη, συνυπολογίζοντας και τα αποτελέσματα όλων των κρατικών φορέων γενικής κυβέρνησης, θα διαφανεί τι απομένει από όλα αυτά για τη φετινή χρονιά, ώστε το ποσό αυτό να αποτελέσει σημείο εκκίνησης και «μαγιά» για το φετινό πλεόνασμα -ή και για κάποιες ενδεχόμενες παροχές από το τυχόν διαφαινόμενο νέο υπερπλεόνασμα.

Μέχρι τον Δεκέμβριο ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραφε υπερπλέονασμα 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο τουλάχιστον 2 δισ. ήταν έσοδα του 2022 που εισπράχθηκαν στο α΄δίμηνο του 2023. Αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν από την επίδοση της περσινής χρονιάς (μεταφέρονται στου 2022) αλλά η Eurostat θα προσθέσει στο 2023 τα αντίστοιχα φετινά. Και ό,τι απομείνει θα αποτελέσει την αφετηρία και βάση σύγκρισης για το 2024, μαζί με τα όποια πλεονάσματα (ή ελλείμματα) φορέων γενικής κυβέρνησης.