Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της ρωσικής Δημοκρατίας, η οποία απέχει περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα από το μέτωπο του πολέμου, τουλάχιστον 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση των Ουκρανών με drone στη βιομηχανική ζώνη του Ταταρστάν.

Η Ουκρανία εξαπολύει συχνά επιθέσεις με drone ή οργανώνει σαμποτάζ σε εργοστάσια, σιδηροτροχιές ή διυλιστήρια στο ρωσικό έδαφος, όμως είναι σπάνιο να πλήττει υποδομές σε τόσο μεγάλη απόσταση από το μέτωπο.

Πηγή προσκείμενη στον αμυντικό τομέα της Ουκρανίας, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για «επιχείρηση της GUR», δηλαδή της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, η οποία στο παρελθόν έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές τέτοιες επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 05.25 (ώρα Ελλάδας) εναντίον εργοστασίων που βρίσκονται στη Γελαμπούγκα και στο Νιζνεκάμσκ. Η Δημοκρατία του Ταταρστάν διαβεβαίωσε ότι δεν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές και δεν διαταράχθηκε η λειτουργία των εργοστασίων, χωρίς να διευκρινίσει τι παράγεται σε αυτά.

Το υπουργείο Υγείας του Δημοκρατίας έκανε λόγο για 13 τραυματίες από έκρηξη, σημειώνοντας ότι είναι όλοι τους σπουδαστές και οι δύο από αυτούς είναι ανήλικοι. Οκτώ νοσηλεύονται με ελαφρά τραύματα και η ζωή τους δεν απειλείται, πρόσθεσε.

Στην περιοχή που χτυπήθηκε υπάρχουν εργοστάσια και εταιρείες που ειδικεύονται στην παραγωγή χημικών προϊόντων, μηχανών και την επεξεργασία μετάλλων.

Πηγή του ουκρανικού αμυντικού τομέα είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι στόχος ήταν εργοστάσιο συναρμολόγησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed και ότι προκλήθηκαν «σημαντικές ζημιές» από την επίθεση.

Η άλλη μονάδα που μπήκε στο στόχαστρο, του Νιζνεκάμσκ, είναι ένα διυλιστήριο πετρελαίου. Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξουδετερώθηκε με ηλεκτρονικά μέσα και από την πτώση του δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ