Η Ελένη Βατσινά, βουλευτής Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, λίγες ώρες μετά την αυλαία της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, στρέφει το βλέμμα της στην επόμενη μέρα.

Παράλληλα, σχολιάζει τη δημοσκοπική εικόνα του κόμματός της, εκτιμώντας πως η ανοδική πορεία είναι δεδομένη. Κατακεραυνώνει τη lifestyle πολιτική του Στέφανου Κασσελάκη και απαντά χωρίς περιστροφές για τις φωνές αμφισβήτησης που ακούγονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές έχει θέσει ως στόχο την κατάκτηση της δεύτερης θέσης. Το τελευταίο διάστημα,όμως, οι δημοσκοπήσεις αλλάζουν τα δεδομένα. Τι είναι αυτό που πάει λάθος;

Στην πολιτική, προφανώς δεν υπάρχει «σωστό» και «λάθος». Υπάρχει όμως η θεώρηση των πραγμάτων υπό συγκεκριμένο πρίσμα και σε συγκεκριμένο χρόνο.

Αυτή είναι και η ερμηνεία που δίνω στις δημοσκοπήσεις. Εξετάζουν συγκεκριμένα δεδομένα, σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δίνουν ένα στίγμα, το οποίο όμως μπορεί λίγα 24ωρα πριν και λίγα 24ωρα μετά να είναι εντελώς διαφορετικό.

Θα σας παραπέμψω στις δημοσκοπήσεις πριν από τις εθνικές εκλογές και τα εκλογικά αποτελέσματα τελικά. Η πορεία ανόδου του ΠΑΣΟΚ δεν ανακόπτεται, γιατί τα βήματά μας είναι σταθερά, καλά «ζυγισμένα» και με στέρεες πολιτικές βάσεις. Δεν στηριζόμαστε σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα αλλά στις πολιτικές μας θέσεις.

Πώς θα μπορέσει το κόμμα σας να αντιπαρατεθεί στο «πέρασμα» που, όπως φαίνεται, έχει η «lifestyle» –όπως τη χαρακτηρίζετε– επικοινωνιακή πολιτική του Στέφανου Κασσελάκη;

Θα το πω πολύ απλά… Καλό το lifestyle, αλλά το πρωτεύον είναι η πολιτική πρόταση. Ο κ. Κασσελάκης εστιάζει –θα πω, προς το παρόν τουλάχιστον– στο lifestyle, χωρίς να έχει δείξει ούτε την πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ξεκάθαρα, όπως ο ίδιος την οραματίζεται, ούτε όμως τις πολιτικές που ο ίδιος προτείνει για τη χώρα μας.

Το ΠΑΣΟΚ εστιάζει στην ουσία, που είναι η πολιτική, γιατί πολύ απλά δεν έχει ανάγκη να αποπροσανατολίσει. Αντιθέτως, θέλουμε και ζητάμε η κοινωνία να εστιάσει στις θέσεις μας και για αυτό να μας αξιολογήσει, καθώς οι θέσεις μας είναι εκείνες που εκφράζουν τις ανάγκες των πολιτών και μάχονται υπέρ αυτών.

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι σιγά-σιγά ακούγονται φωνές αμφισβήτησης κεντρικών επιλογών του κόμματος; 

Αυτό που κάποιοι περιγράφουν ως «φωνές αμφισβήτησης» εγώ το ονομάζω «δημιουργικό διάλογο». Ζούμε σε Δημοκρατία άλλωστε, και το ΠΑΣΟΚ, ως η γνήσια Δημοκρατική Παράταξη, επιμένει στον διάλογο και στην ανταλλαγή απόψεων.

Αλίμονο αν μιλούσαμε για «αποφασίζω και διατάζω»! Στο ΠΑΣΟΚ κάθε φωνή εισακούεται και λαμβάνεται υπόψη, και αυτό θεωρώ πως είναι και ένα από τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα. Δεν λειτουργούμε περίκλειστοι, είμαστε σε διαρκή αλληλεπίδραση με τους πολίτες και με βάση αυτούς διαμορφώνουμε τις θέσεις και τη βάση των διεκδικήσεών μας.

Γιατί παρ’ όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση–παρά τη φθορά που υφίσταται– διατηρεί ένα τόσο υψηλό προβάδισμα;

Θα εστιάσω στη φθορά, καθώς η απώλεια σχεδόν 10 μονάδων μέσα σε ένα έτος δεν συνιστά μόνο «φθορά», αλλά θυμίζει περισσότερο σεισμό… πολλών Ρίχτερ! Οι πολιτικές που έχει θέσει σε εφαρμογή η ΝΔ αλλά και η ανοχή που επιδεικνύει προς ορισμένα συμφέροντα (φορολογικές επιβαρύνσεις, ανεξέλεγκτη ακρίβεια, ράλι τραπεζικών επιτοκίων και από την άλλη κοινωνικά επιδόματα που υφίστανται μόνο ως επικοινωνιακά τρικ) είναι εχθρικές προς την κοινωνία και είναι φανερό ότι δεν «περνάνε» χωρίς συνέπειες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, μια κυβέρνηση… αρίστων, δεν μπορεί καν να διανοηθεί το καθημερινό άγχος του μικρομεσαίου Έλληνα για να «βγάλει τον μήνα», να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα, να βάλει βενζίνη, να κάνει τα απαραίτητα ψώνια στο σούπερ-μάρκετ.

Η πτώση των ποσοστών της ΝΔ, λοιπόν, αποκαλύπτει ότι η κοινωνία έχει αντιληφθεί ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης, όχι μόνο δεν έχουν βελτιώσει τη ζωή των πολιτών, αλλά, αντιθέτως, έχουν διαμορφώσει μια διαρκή κατάσταση αγωνίας. Το μοναδικό φως στο τούνελ το ανάβει το ΠΑΣΟΚ, που παραμένει η μοναδική πραγματική αντιπολιτευτική φωνή, ενώ την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με το κούρεμα του προέδρου του και την ολιγοήμερη θητεία του.

Ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει το ΠΑΣΟΚ ενόψει της αναμέτρησης των ευρωεκλογών, πέρα από την προσδοκία να είναι το δεύτερο κόμμα;

Η πεποίθησή μας ότι θα είμαστε δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές δεν αποτελεί πολιτικό μήνυμα. Θα αποτελέσει τον τερματισμό της βραχείας αυτής ευρω-κούρσας, κατά την οποία θα επιβεβαιωθεί εκ νέου ότι η πραγματική αντιπολίτευση είναι το ΠΑΣΟΚ.

Το πολιτικό μήνυμα του ΠΑΣΟΚ είναι διαρκές και εστιάζει στον κοινωνία, από τα «σπλάχνα» της οποίας άλλωστε προέρχεται το Κίνημα. Εστιάζουμε στην αξιοπρέπεια για τον πολίτη και στη δικαιοσύνη, κι έτσι κάθε πολιτική μας πρόταση έχει γνώμονα την ευημερία της κοινωνίας.

Ο πολίτης είναι το μέλημά μας, σε εκείνον απευθυνόμαστε, από εκείνον αντλούμε την ορμητικότητα, τη στιβαρότητα των προτάσεών μας και τη σιγουριά ότι χαράζουμε την πορεία μας όντας στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο