«Η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την ανάκαμψη και την επιστροφή της δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης στο προσκήνιο της διακυβέρνησης της χώρας», δηλώνει στο «Π» ο βουλευτής Κερκύρας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μπιάγκης.

Κρίνει πως «οι τυχόν πολιτικές συνεργασίες και συγκλίσεις βασίζονται κυρίως σε προγραμματικές συμφωνίες και συναινέσεις, που μπορούν να προκύπτουν από έναν ανοικτό και ειλικρινή κοινωνικό διάλογο, στη βάση πολιτικών αρχών και αξιών, αντί να είναι απλά αποτέλεσμα περιστασιακών πολιτικών συγκυριών ή αριθμητικών συσχετισμών».

«Αναφορά» για τα περί «μονταζιέρας» κατέθεσε ο πρόεδρός σας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Τι ακριβώς επιδιώκει και προσδοκά το ΠΑΣΟΚ από το Ανώτατο Δικαστήριο;

Στην τραγωδία στα Τέμπη, 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μία στιγμή, όχι από μια απρόβλεπτη φυσική καταστροφή, αλλά από μία σειρά από ελλείψεις και λάθη που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να έχουν αποφευχθεί.

Οι συγγενείς των θυμάτων και η κοινωνία ολόκληρη απαιτούν διαφάνεια, δικαιοσύνη και δικαίωση. Η πρόσφατη αναφορά του προέδρου μας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με το θέμα της μονταζιέρας εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της κοινωνίας, της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε ότι όλες οι καταγγελίες ερευνώνται διεξοδικά και αντικειμενικά, χωρίς καμία πολιτική ή άλλη επιρροή. Προσδοκούμε από το Ανώτατο Δικαστήριο να διενεργήσει μια ενδελεχή και ολοκληρωμένη έρευνα, η οποία θα φωτίσει την αλήθεια και θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη του κοινού στο πολιτικό σύστημα.

Ο πρόεδρός σας Νίκος Ανδρουλάκης καταγγέλλει ότι στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη λειτουργεί το τρίπτυχο: «Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία». Μήπως κάπου υπερβάλλει, στο πνεύμα του πολιτικού ανταγωνισμού ενόψει ευρωεκλογών;

Η κριτική που ασκείται από τον πρόεδρό μας, Νίκο Ανδρουλάκη, στην κυβέρνηση, δεν αποτελεί υπερβολή, αλλά μια συνειδητή αντίδραση σε συγκεκριμένες πολιτικές και πρακτικές που, κατά την άποψή μας, υπονομεύουν τις αρχές της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της δικαιοσύνης. Η αναφορά στο τρίπτυχο διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία δεν είναι ένα απλό σύνθημα, αλλά μία προσπάθεια να επιστήσουμε την προσοχή σε βαθύτερα ζητήματα που αφορούν την πολιτική μας ζωή, ειδικά στην προοπτική των ευρωεκλογών.

Με ποιο αφήγημα πορεύεται το ΠΑΣΟΚ προς τις ευρωεκλογές και με ποιους στόχους; Την ανάκτηση απλά της δεύτερης θέσης στο πολιτικό σκηνικό ή και την ταυτόχρονη μείωση της διαφοράς από τη Νέα Δημοκρατία;

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει αποδείξει πως αποτελεί μία πολιτική δύναμη εμπιστοσύνης, η οποία εξακολουθεί να αναλαμβάνει τον ρόλο της στην προώθηση των αναγκαίων αλλαγών για τη χώρα μας, εστιάζοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην ισονομία, στη δίκαιη συμμετοχή όλων στην κοινωνία και στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Είμαστε η παράταξη που αξιόπιστα προωθεί μία δημοκρατική και προοδευτική αντίληψη για τη διακυβέρνηση της χώρας και σταθερά και διαχρονικά αντιπαρατίθεται σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές προσεγγίσεις.

Είμαστε η πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την αμφισβήτηση της ηγεμονίας της ΝΔ, η οποία σε μεγάλο βαθμό εκμεταλλεύτηκε την απαξίωση του προοδευτικού χώρου και της Αριστεράς που της πρόφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, η σταδιακή μείωση της διαφοράς από τη Νέα Δημοκρατία και η επίτευξη της δεύτερης θέσης στις επόμενες ευρωεκλογές θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την ανάκαμψη και την επιστροφή της δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης στο προσκήνιο της διακυβέρνησης της χώρας.

Σε πολλά θέματα κομβικής πολιτικής σημασίας, τα κόμματα της Κεντροαριστεράς συγκλίνουν. Το είδαμε στην πρόσφατη «πρόταση δυσπιστίας» κατά της κυβέρνησης. Κρίνετε πως μπορεί να υπάρξει μια μελλοντική πολιτική συμπόρευση;

Η πρόσφατη πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε τα σοβαρά ζητήματα έλλειψης διαφάνειας, λογοδοσίας και δημοκρατικής ευαισθησίας της κυβέρνησης της ΝΔ, που έχουν πλέον υπερβεί τα όρια ανοχής της κοινωνίας, εκθέτοντας το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Θεωρώ λοιπόν ότι, αν και ήταν θετική αλλά και σχεδόν αυτονόητη η συσπείρωση γύρω από την πρωτοβουλία μας της πλειοψηφίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης που εμπίπτουν στο «δημοκρατικό τόξο», εντούτοις δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πολιτική συμπόρευση. Για εμάς, οι τυχόν πολιτικές συνεργασίες και συγκλίσεις βασίζονται κυρίως σε προγραμματικές συμφωνίες και συναινέσεις, που μπορούν να προκύπτουν από έναν ανοικτό και ειλικρινή κοινωνικό διάλογο, στη βάση πολιτικών αρχών και αξιών, αντί να είναι απλά αποτέλεσμα περιστασιακών πολιτικών συγκυριών ή αριθμητικών συσχετισμών. Το Κίνημά μας διανύει μια διαδρομή συνεχούς και ειλικρινούς διαλόγου με την κοινωνία, ενώ αυξάνεται συνεχώς η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δυνατότητά μας να αναδειχθούμε σε μια αξιόπιστη κυβερνητική εναλλακτική.

Μετά τις ευρωεκλογές, θεωρείτε δυνατή τη σύνταξη ενός κοινού προγράμματος διακυβέρνησης της ευρύτερης Κεντροαριστεράς; Με ποιους όρους και συνθήκες και με ποιο αφήγημα;

Εμείς εκφράζουμε τη σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, που παραδοσιακά καλύπτει όλο το φάσμα της Κεντροαριστεράς και εν γένει του προοδευτικού χώρου. Η πολιτική μας πρόταση βασίζεται σε αρχές και συγκεκριμένες θέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες για όλους, διαφάνεια και σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών. Είμαστε πάντα ανοικτοί στον διάλογο, αλλά και στις πολιτικές συναινέσεις, που βασίζονται όμως σε κοινές πολιτικές αξίες, προγραμματικές θέσεις και δεσμεύσεις, που υποστηρίζονται από την κοινωνία.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο