Στο Μεξικό βρέθηκε η Αναστασία Μεταλληνού μαζί με άλλους Έλληνες επιστήμονες για την απίστευτη εμπειρία της ολικής έκλειψης ηλίου η οποία ήταν ορατή από τη χώρα της Βόρειας Αμερικής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για μία έντονη βιωματική εμπειρία και παρότρυνε όσους έχουν την ευκαιρία, να ταξιδέψουν για να ζήσουν από κοντά μία έκλειψη ηλίου.

Ολική έκλειψη ηλίου: «Σκοτείνιασαν τα πάντα, η θερμοκρασία έπεσε»
Όπως περιέγραψε, οι καλές καιρικές συνθήκες στο Μεξικό και το γεγονός ότι ο ουρανός ήταν καθαρός, τούς επέτρεψε να παρατηρήσουν χωρίς εμπόδια το φαινόμενο. «Το είδαμε από την αρχή, στις 10:55 που ξεκινούσε, η πρώτη επαφή που σκιάζεται σιγά σιγά ο ήλιος, η ολικότητα και έπειτα μέχρι τις 13:36. Το φαινόμενο ήταν 2, 5 ώρες σίγουρα και 4 λεπτά ήταν η ολικότητα που ήταν αρκετός χρόνος. Εκεί σκοτείνιασαν τα πάντα, ήταν ο ουρανός σκοτεινός τριγύρω, η θερμοκρασία πέφτει και το αισθάνεσαι. Είναι πολύ αισθητό ότι πέφτει η θερμοκρασία γιατί αισθάνεσαι ότι δροσίζεσαι. Είδαμε στον ουρανό πλανήτες που υπό το φως του ήλιου δεν φαίνονται, οπότε αποκαλύφθηκε και η Αφροδίτη και ο Δίας και ο Άρης και ο Κρόνος», είπε για το φαινόμενο.

Η ίδια έχει ξαναπαρατηρήσει δύο ακόμα εκλείψεις ηλίου, η μία στην Κίνα και άλλη στην Ελλάδα, στο Καστελόριζο. Όπως είπε στην ομάδα στο Μεξικό υπήρχαν άτομα που έχουν δει ακόμα και 10 εκλείψεις ηλίου.

«Επιπτώσεις στη Γη από μία έκλειψη ηλίου δεν έχουμε. Αυτό που παρατηρούμε εκείνη την ώρα είναι ότι πέφτει η θερμοκρασία, ότι τα ζώα αντιλαμβάνονται αυτή τη διαφορά. Εγώ θυμάμαι ότι στο Καστελόριζο επειδή υπήρχαν πρόβατα, πουλιά και άνθη εκείνη την εποχή, ήταν Μάρτιος, τα λουλούδια κλείνουν 3-4 λεπτά και μετά ξανανοίγουν που έρχεται το ηλιακό φως. Τα ζώα, θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα κοπάδι από πρόβατα πήγε κάτω από ένα δέντρο για να κοιμηθούν και ξύπνησαν σε 4 λεπτά. Οπότε αντιλαμβάνονται άμεσα αυτή τη μεταβολή και μπερδεύονται», είπε σε άλλο σημείο.

Σύμφωνα με την ίδια, η επόμενη έκλειψη ηλίου θα είναι ορατή στην Ισπανία το 2026 και στην Ελλάδα το 2088.