Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών  απαντάει  στο θέμα γκρίζων ζωνών που έθεσε η Τουρκία με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και το Ιόνιο στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Our Ocean Conference» που διοργανώνει η χώρα μας.

Παράλληλα το ελληνικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Τουρκία για δημιουργία εντυπώσεων και για πολιτικοποίηση ενός αμιγώς περιβαλλοντικού ζητήματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση 

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική.