Συνέντευξη στον ΑΝΤ1 παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Η συζήτηση ξεκίνησε με αφορμή την δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους και την βία μεταξύ των ανηλίκων.

«Θέλω να κάνω διάκριση ανάμεσα στη βία κατά των γυναικών και το bullying των ανηλίκων και την παραβατικότητα που σχετίζεται με την καθημερινή εγκληματικότητα. Το περιστατικό των Αγίων Αναργύρων ήταν γροθιά στο στομάχι και για μένα. Έρχεται ένα τέτοιο συμβάν να μας υπενθυμίσει ότι όσα κάνουμε δεν είναι αρκετά. Δεν έχουμε καθημερινά γυναικοκτονίες αλλά καταγγελίες για βία κατά των γυναικών και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερη άνεση να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά επειδή υπάρχει εμπιστοσύνη στην αστυνομία παρά το ότι έγιναν όλα λάθος στους Αγίους Αναργύρους.

Μπορεί να υπάρχει ακόμα η κουλτούρα στην αστυνομία και το κράτος του ωχαδερφισμού όμως υπάρχουν και αστυνομικοί που κάνουν τα περιπολικά ταξί και ασθενοφόρα. Το είπα ότι τα περιπολικά πρέπει να είναι περιπολικά και ταξί και ασθενοφόρα. Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των αστυνομικών έχει αίσθηση του καθήκοντος. Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αλλάξει η κουλτούρα. Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερους ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες ώστε να έχουν φυσική και νομική προστασία. Χρειαζόμαστε περισσότερα punic button που έχουν σώσει ζωές.

Για μένα κάθε τέτοια τραγωδία είναι μια υπενθύμιση ότι όταν κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος θα υπάρχουν πισωγυρίσματα αλλά θα πρέπει να πάρουμε δύναμη από αυτό

Βρήκαμε πολλούς αστυνομικούς σε φύλαξη «υψηλών προσώπων». Πήρα πρωτοβουλία να τους μειώσουμε και υπήρξαν αντιδράσεις. Πρέπει επίσης να απαλλάξουμε τους αστυνομικούς από γραφειοκρατικά καθήκοντα ώστε να είναι έξω στον δρόμο για να προστατεύουν τον πολίτη.

Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τους Αγίους Αναργύρους, είμαι ξεκάθαρος. Αν για ό,τι συμβαίνει λάθος πηγαίνει η ευθύνη στην κορυφή τότε θα είχαμε κάθε εβδομάδα παραιτήσεις. Ευθύνη δική μου ότι άλλαξαν 3 υπουργοί σε λίγους μήνες.

Θα κριθώ στο τέλος της 4ετιας

Αυτή την 4ετια πρέπει να κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος. Αν στην πρώτη 4ετια αντιμετωπίσαμε κρίσεις τώρα μπαίνουμε στα βαθειά. Θα κριθώ για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών στο τέλος της 4ετιας.

Μέτρα για το bullying

Δεν τελειώνει η πολιτική κατά του bullying με μια πλατφόρμα. Τα παιδιά πρέπει να μιλήσουν. Το bullying είναι μια επίθεση στη διαφορετικότητα. Έχει βαθιά κοινωνικά αίτια και σχετίζεται με την εκτεταμένη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Πρέπει να παρέχουμε υποστήριξη στα παιδιά που έχουν θάρρος να μιλήσουν.

Δεν μπορείς να σπας τα πάντα και να μην έχεις ευθύνη για τίποτα. Επειδή άκουσα ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που λέει για τον βανδαλισμό πρέπει να πληρώνουμε όλοι. Όχι πρέπει να πληρώνει η οικογένεια του δράστη. Αν δεν βάλουμε όρια στα παιδιά 14-15 ετών όταν θα πάνε στο πανεπιστήμιο τι υποδειγμα θα τους έχουμε δώσει; Είμαι φανατικός υπέρμαχος της πολιτικής από το υπ. Παιδείας για μια λελογισμένη αύξηση των ποινών. Δεν είμαστε εδώ για να τιμωρήσουμε τα παιδιά αλλά για να βάλουμε ένα πλαίσιο συμπεριφορών γιατί τα παιδιά θα γίνουν έφηβοι και ενήλικες. Κάποιοι θέλουν να μένουν παιδιά, και το έχουμε ακούσει από την αριστερά, για να δικαιολογεί συμπεριφορές

Υπάρχει μια πιο αποτρεπτική παρουσία της αστυνομίας όπου συγκεντρώνονται έφηβοι. Θα ήμασταν αφελείς αν λέγαμε ότι θα εξαλείψουμε φαινόμενα βίας των ανηλίκων. Δεν είμαστε ακόμα σε επίπεδα χωρών που έχουν πολύ σκληρές συμμορίες ανηλίκων.

Η αθλητική βία είναι το πρώτο στάδιο έκφρασης της βίας εκτός σχολείου. Κάναμε δραστική παρέμβαση με τις κάμερες και το ηλεκτρονικό εισιτήριο και μέχρι στιγμής, τονίζω το μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι πράγματα πάνε να αλλάξουν. Το να κερδίσουμε τη μάχη με τον χουλιγκανισμό είναι στοίχημα για μένα και στη μνήμη του αστυνομικού που σκοτώθηκε από οπαδική βία

Τέμπη

Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς στα Τέμπη; Ότι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο, εκρηκτικά; Θα το κρίνει αυτό οριστικά ο πραγματογνώμονας. Εγώ γνωρίζω πολύ καλά οτι δεν υπήρξε συγκάλυψη. Είναι βαθιά προκλητικό για μένα που κλήθηκαν να διαχειριστώ μια τέτοι τραγωδία ότι επιχείρησα συγκάλυψη. Στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Ποτέ δεν είπα ότι θέλω να στοχοποιήσουμε τους σταθμάρχες αλλά υπήρξε ανθρώπινο λάθος. Πάντα θα μας βαραίνει το γεγονός ότι ενώ προσπαθήσαμε δεν είχαμε διαθέσιμα όλα τα συστήματα ασφαλείας. Ξέρω ότι έχουμε μια κοινωνία καχύποπτη γι αυτό αλλά ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Η δική μας δουλειά είναι τα τρένα να είναι ασφαλή.

Ποιο μπάζωμα; Το να ρίξεις χαλίκι για να σταθεροποιήσεις το έδαφος για να πάει ο γερανός για να σηκώσει τα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχείας, επιχειρησιακά πήραν την απόφαση στο πεδίο. Υπήρχαν βαγόνια διαλυμένα με υποψία ότι από κάτω βρίσκονταν άνθρωποι νεκροί. Οι άνθρωποι που επιχειρησιακά ήταν εκεί πήραν την απόφαση να σταθεροποιηθεί το έδαφος. Είναι βαθιά δυσάρεστο τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας να αναπαράγονται με τόση ευκολία και εμείς να καλούμαστε να τις διαψεύσουμε. Ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι από τη δικαιοσύνη.

Θα σας πω ένα λάθος που έγινε: δεν απαντήσαμε πειστικά από την αρχή στις θεωρίες συνωμοσίας από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και τον κ. Βελόπουλο. Έπρεπε να είχαμε απαντήσει με μεγαλύτερη πειστικότητα ότι όλα αυτά ήταν τερατουργίες. Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να συνδέουμε την άρση της βουλευτικής ασυλίας ενός βουλευτή με τις ποινικές ευθύνες βάσει του άρθρου 86 του συντάγματος. Η αντιπολίτευση μας λέει για προκαταρκτική αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω δει κατηγορητήριο. Αν απευθύνεις τη βαριά κατηγορία για ανθρωποκτονία από ανθρώπινο δόλο, γράψτο και πήγαινε στη Βουλή να τοποθετηθούν τα κόμματα.

Οικονομία

Πρώτος εγώ λέω ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι εδώ. Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το θέμα του διαθέσιμου εισοδήματος. Δεν είμαστε οικονομικός παράδεισος. Όταν όμως μιλάμε για ακρίβεια δεν μιλάμε μόνο για σούπερ μάρκετ αλλά για την ενέργεια ή τις μεταφορές. στην ηλεκτρική ενέργεια έχει γίνει πρόοδος ώστε να μην χρειαζόμαστε να επιδοτούμε λογαριασμούς και σταδιακά να επιστρέφουμε στις τιμές προ του 2021. Έχει γίνει πρόοδος σε προιοντα που είχαν πάρει την ανιούσα ώστε πολλά προϊόντα συμπεριλαμβανομένου του βρεφικού γάλακτος να μειώνονται γιατί στόχος είναι ο αποπληθωρισμός. Εκτιμώ ότι είμαστε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας. Η μόνη απάντηση είναι η στήριξη μέσω των αυξήσεων των μισθών. ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 950 ευρώ. Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό είναι μεγαλύτερες από την αύξηση του πληθωρισμού. Ήμασταν μια χώρα που πριν την κρίση πλησιάζαμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ΑΕΠ κατά κεφαλήν και βρεθήκαμε να χάσουμε το 25%

Θα συνεχίσουμε να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα για να μειώνουμε το χρέος της χώρας. Ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε. Αν έχουμε υπέρβαση εσόδων ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού εδώ είμαστε να το δούμε στο τέλος του χρόνου. Θα είχαμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό αν εφαρμόζαμε όσα λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στηρίζουμε τους πολίτες. Κάναμε, κάνουμε και πρέπει να κάνουμε κοινωνική πολιτική γιατί πρέπει να στηρίζουμε τους αδύναμους.

Με εξοργίζουν οι πλασματικές εκπτώσεις

Έχουμε ιδέες για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα όπως το «Σπίτι μου» για τους νέους καθώς οι πόροι του έχουν εξαντληθεί.

Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν βάλει μυαλό και γι’ αυτο συνεχίζουν να επιβάλονται πρόστιμα. Δεν με νοιάζει πόσο μεγάλη είναι η εταιρεία, εφόσον διαπιστωθεί η παράβαση θα επιβληθεί πρόστιμο και θα εισπραχθεί. Γνωρίζει κάθε εταιρεία ή επιχειρηματίας ότι αν παραβεί το νόμο θα τιμωρηθεί. Ειδικά οι πλασματικές εκπτώσεις με εξοργίζουν. Να δώσουμε περισσότερα εργαλεία στους πολίτες για να κάνουν τις καλύτερες επιλογές και ειδικά να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές.

Υγεία

Τα απογευματινά χειρουργεία δεν αφορούν έκτακτα περιστατικά αφορά, όμως, περιπτώσεις αδικαιολόγητων καθυστερήσεων. Δεν γίνεται να περιμένουν 2-3 χρόνια για έναν καταρράκτη ή για αντικατάσταση ισχίου. Τα απογευματινά χειρουργεία ενισχύουν και το εισόδημα γιατρών και νοσηλευτιών.

Κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό ώστε το Κράτος να μπορεί να επιδοτήσει τα χειρουγεία αυτά, να είναι δωρεάν το απογευματινό χειρουργείο για ορισμένες κατηγορίες ασθενών. Αυτό θα είναι είτε με εισοδηματικά κριτήρια είτε με τον χρόνο αναμονής στη λίστα.

Έχω ζητήσει στο τρίμηνο να δούμε ποιοι είναι αυτοί που κάνουν τα απογευματινά χειρουργεία και να κάνουμε παρεμβάσεις και διορθώσεις όπου πρέπει.

Έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς, τις περισσότερες φορές η περίθαλψη είναι εξαιρετική, έχουμε ζητήματα με τις υποδομές, ρίχνουμε πολλά λεφτά σε αυτή την κατεύθυνση.

80 νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας ανακαινίζονται μόνο με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε γιατρούς αλλά πρέπει να δούμε ελλείψεις σε ειδικότητες όπως γενικούς γιατρούς ή αναισθησιολόγους, χρειαζόμαστε περισσότερους νοσηλευτές. Την παρέμβαση αυτή λιθαράκι-λιθαράκι θα την δει στο τέλος της τετραετίας

Ευρωεκλογές

Στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές και πόσο δυνατή θα είναι η Ελλάδα στην ευρώπη και ναι επειδή είναι εθνική κάλπη θα βγουν συμπεράσματα σε επίπεδο πολιτικών συσχετισμών. Θέλω όσο δυνατόν καλύτερο ποσοστό για να διαπραγματευτώ όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για τους αγρότες μας κ.α. Ψηφίζουμε για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες πολίτες πιο αποτελεσματικά. Ψηφίζουμε για να στείλουμε εσωτερικό μήνυμα ότι οι μεταρρυθμισεις θα συνεχιστούν απρόσκοπτα. Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ τόσο πιο εύκολα θα μπορούν να το κάνει σε επίπεδο πολιτικών συσχετισμών. Αν ξαναφουντώσει το κίνημα της αντισυστιμητικότητας με κόμματα που κινούνται με ένα μείγμα λαϊκισμού και τοξικότητας

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ζητά ευρωεκλογές ενώ θέτει τον πήχη στις ευρωεκλογές στο 17% άρα αναγνωρίζει ότι είναι δεύτερος. Το κάνει για τα εσωτερικά του ζητήματα. Χρειάζεται η χώρα εθνικές εκλογές; Προφανώς όχι. Δεν θα έχουμε εθνικές εκλογές. Εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027 με όποιο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.

Αισθάνομαι ότι βλέπω ένα remake. Βλέπω Κασσελάκη και Βελόπουλο και μου θυμίζουν Τσίπρα και Καμμένο που κυβέρνησαν. Δεν πρόκειται να συμβεί να κυβερνήσουν ΣΥΡΙΖΑ-Ελληνική Λύση αλλά για αυτό πιέζω να έχει υψηλότερο ποσοστό η ΝΔ

Δεν φοβήθηκα το εκλογικό κόστος και κάτι που δεν μπορεί να καταλογίσει στην κυβέρνηση είναι ότι δεν υλοποιεί το προεκλογικό της πρόγραμμα.

Όποιος μπορεί να μου πει ότι ο γάμος των ομοφύλων να πλήγωσε τη ΝΔ ας έρθει να το κάνει τεκμηριωμένα. Είμαι σίγουρός οτι νεοδημοκράτες όταν έρθει η ώρα να ψηφίσουν θα δουν τη μεγάλη εικόνα. ήταν ένα μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος.