• 330.000 ωφελούμενοι μαθητές και καθηγητές στη δεκαετία μέσα από τη στήριξη της COSMOTE

Mε τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τη θετική ενέργεια 9.000 μαθητών από όλη την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε ο 10ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM 2024, με θέμα «Μεσόγειος, Πηγή Ζωής και Πολιτισμού», που διοργανώθηκε από τον STEM Education με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.

Μέσα σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει και η τεχνολογία εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, οι νέοι της χώρας μας πειραματίζονται, εξερευνούν και δουλεύουν πάνω στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας, αποδεικνύοντας ότι είναι η ελπίδα για το μέλλον.

Την τελευταία δεκαετία, μέσα από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM & Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, η COSMOTE στηρίζει διαχρονικά τις προσπάθειες των νέων για εξέλιξη, προσφέροντας σε χιλιάδες παιδιά την ευκαιρία να εξερευνήσουν νέες ιδέες, να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τη φαντασία τους και να διαγωνιστούν με συνομήλικους που μοιράζονται το ίδιο πάθος.

«Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση βλέπουμε σήμερα χιλιάδες νέους να ασχολούνται με την ρομποτική και να παρουσιάζουν πρωτότυπες τεχνολογικές λύσεις. Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες που συμμετέχουν. Πριν από μια δεκαετία, ήμασταν από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν τη σημασία του STEM και της διάδοσής του στις νέες γενιές. Πήραμε την απόφαση να επενδύσουμε στους νέους για να αναπτύξουν τις ψηφιακές και άλλες σημαντικές δεξιότητες, καθώς και για να ενισχύσουμε τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους προς την επιστήμη και την τεχνολογία. Σήμερα με ικανοποίηση διαπιστώνουμε τα σημαντικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.» δήλωσε με αφορμή τον φετινό διαγωνισμό ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, ο οποίος κατά τη διάρκεια του τελικού διαγωνισμού, βραβεύτηκε για την προσφορά του στην διάδοση και εξέλιξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Εξερευνώντας τις δεξιότητές τους με τρόπο πρακτικό και συμμετοχικό, τα παιδιά αναπτύσσουν εφόδια που τους είναι απαραίτητα σήμερα αλλά και για το μέλλον. Το ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως στα δέκα χρόνια του Πανελλήνιου Διαγωνισμού έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 53.000 μαθητές, έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 15.800 δάσκαλοι και καθηγητές και έχουν δοθεί δωρεάν περισσότερα από 1.100 πακέτα εκπαιδευτικού εξοπλισμού. Όπως υπολογίζεται, συνολικά οι άμεσοι και έμμεσοι ωφελούμενοι των δράσεων φτάνουν τους 330.000.

Οι ιδέες που ξεχώρισαν στον διαγωνισμό

Οι μαθητικές ομάδες που έδωσαν το «παρών» στον φετινό διαγωνισμό, παρουσίασαν καινοτόμες ιδέες που διακρίθηκαν ξεχώρισαν. Η ομάδα Robo Qeens, κατέκτησε την 1η θέση αφού κατασκεύασε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου, λήψης και αποστολής μετρήσεων θερμοκρασίας, ταχύτητας ανέμου, υγρασίας αέρα και εδάφους προσαρμοσμένο στις ανάγκες των αγροτικών δραστηριοτήτων της περιοχής τους. Η ομάδα Ποσειδωνία κατέκτησε την 2η θέση δημιουργώντας έξυπνες σημαδούρες που μπορούν να τοποθετηθούν σε νευραλγικά σημεία της θάλασσας της Μεσογείου και να λαμβάνουν κρίσιμες για τη θαλάσσια ζωή μετρήσεις, όπως της διαύγεια, του pH, και του επιπέδου οξυγόνου, ενώ παράλληλα με ένα έξυπνο σύστημα μπορεί να εντοπίσει και την κατεύθυνση προέλευσης ενδεχόμενης μόλυνσης. Οι Robo Mpli Mplikaroi, ομάδα που κατέκτησε την 3η θέση, κατασκεύασε ένα ενεργειακά πλήρως αυτόνομο μετεωρολογικό σταθμό που λαμβάνει μετρήσεις για τη βαρομετρική πίεση, θερμοκρασία, βροχόπτωση και ταχύτητα αέρα. Οι μετρήσεις μεταδίδονται ασύρματα και συγκρίνονται με αντίστοιχα κλιματικά δεδομένα που ανακτώνται σε πραγματικό χρόνο από βάσεις δεδομένων εθνικών και διεθνών οργανισμών.

 «Στο χρονικό διάστημα των δέκα χρόνων έχουμε ζήσει μοναδικές στιγμές ως διοργανωτές του πανελλήνιου διαγωνισμού, βλέποντας τους μαθητές της χώρας μας να κατανοούν καλύτερα τις φυσικές επιστήμες, τους αυτοματισμούς, να σκέφτονται ως μηχανικοί και να εργάζονται ομαδικά. Χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης. Ευχαριστούμε την COSMOTE για τη συνεχή στήριξή της.», δήλωσε σχετικά ο κ. Γιάννης Σομαλακίδης, πρόεδρος των WRΟ Hellas και STEM Education.

Έχοντας καθιερωθεί ως θεσμός στην μαθητική κοινότητα και συνείδηση, οι Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί προάγουν την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, συνδυάζοντας την επιστήμη με το παιχνίδι. Η δεκαετής στρατηγική συνεργασία της COSMOTE με τους STEM Education και WRO Hellas για τη διάδοση του STEM και της εκπαιδευτικής ρομποτικής, συμβάλλει ουσιαστικά στην ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών στον ψηφιακό κόσμο. Στρατηγική προτεραιότητα της βιώσιμης ανάπτυξης της COSMOTE είναι η πραγματοποίηση τέτοιον δράσεων και πρωτοβουλιών. Γιατί ένας κόσμος που συνδυάζει τη δημιουργικότητα με την τεχνολογία την επιστήμη, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους.