Συνεδριάζει ξανά σημέρα το μεσημέρι το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, με κύριο θέμα την απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε αργά το βράδυ του Σαββάτου το Ιράν, όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post επικαλούμενη κυβερνητική πηγή.

To πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, που απαρτίζεται από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Ιωάβ Γκαλάντ, τον πρώην υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς και αρκετούς παρατηρητές, είχε συνεδριάσει και τη νύχτα της Κυριακής χωρίς να λάβει συγκεκριμένη απόφαση για τα αναμενόμενα αντίποινα.

Ο Ντέιβιντ Μένσερ, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, είπε ότι μετά τις επιθέσεις του Σαββάτου είναι ύψιστης σημασίας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

«Κατ’ ουσίαν δεν είμαστε ένα έθνος που επιδιώκει τον πόλεμο», είπε στην εκπομπή Today του Radio 4 του BBC, προσθέτοντας: «Οι Ισραηλινοί πέρασαν μια νύχτα -μαμάδες, μπαμπάδες, παιδιά- μέσα και έξω από καταφύγια στη χώρα μας. Γνωρίζουμε ότι οι τύραννοι της Τεχεράνης ενορχήστρωσαν όχι μόνο αυτή την επίθεση, αλλά και τη σφαγή του λαού μου στις 7 Οκτωβρίου». Και υπογράμμισε ότι «εναπόκειται στο Ισραήλ να αποφασίσει πώς θα υπερασπιστεί τον λαό του».

Μακρόν, Σολτς, Κάμερον προειδοποιούν κατά της κλιμάκωσης
Κι ενώ το Ισραήλ ζυγίζει την απάντησή του στο Ιράν, ηγέτες ανά την υφήλιο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου περαιτέρω κλιμάκωσης που μπορεί να οδηγήσει σε περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτραπεί νέα κλιμάκωση. «Όλοι μας ανησυχούμε για μια πιθανή κλιμάκωση», επισήμανε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στο BFM TV και στο ραδιόφωνο RMC.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε το Ισραήλ να μην αντιδράσει, χαρακτηρίζοντας την επίθεση του Ιράν «σχεδόν ολοκληρωτική αποτυχία». «Αν κάθεστε στο Ισραήλ σήμερα το πρωί και σκέφτεστε, πολύ σωστά, ότι “έχουμε κάθε δικαίωμα να απαντήσουμε”, σας προτρέπουμε να μην το κλιμακώσετε», ανέφερε ο Κάμερον στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, συνεχίζοντας: «Από πολλές απόψεις αυτή ήταν μια διπλή ήττα για το Ιράν. Η επίθεση ήταν μια σχεδόν ολοκληρωτική αποτυχία και αποκάλυψαν στον κόσμο ότι ασκούν κακοήθη επιρροή στην περιοχή. Επομένως, ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει μια απάντηση αντιποίνων».

Στη Γερμανία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε σήμερα το Ιράν να μην πραγματοποιήσει νέα επίθεση στο Ισραήλ, αλλά σημείωσε ότι και η ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

«Ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ πέτυχε με τους διεθνείς εταίρους και εκείνους στο έδαφος να αποκρούσει αυτή την επίθεση είναι πραγματικά εντυπωσιακός (…). Είναι μια επιτυχία που ίσως δεν πρέπει να χαθεί, εξ ου και η πρόθεσή μας να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Σολτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μιλώντας από τη Σανγκάη κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες στην Κίνα, ο Σολτς αναφέρθηκε στις εμπορικές προστριβές ανάμεσα στην ΕΕ και στην Κίνα και είπε ότι θα πρέπει να υπάρχουν συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού και όχι κίνητρα προστατευτισμού.

Ο Γερμανός καγκελάριος είπε, ακόμη, ότι θα θέσει το ζήτημα της προμήθειας από την Κίνα αγαθών διπλής χρήσης, τα οποία η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει για στρατιωτικούς σκοπούς στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.

Χθες Κυριακή, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των χωρών της G7, ο ίδιος είπε: «Μπορώ να σας πω ότι η εκτίμησή μας για την κατάσταση ήταν πανομοιότυπη».

«Και η έκκλησή μας είναι πολύ σαφής: το Ιράν πρέπει να σταματήσει αυτή την επιθετικότητα», πρόσθεσε.