Εκστρατεία του πρωθυπουργού για την αποδόμηση της τοξικής ρητορικής που αναπτύσσουν Κασσελάκης, Ανδρουλάκης και Βελόπουλος


Με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η κυβερνητική παράταξη οδεύει προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, έχοντας στην αιχμή του δόρατος σκληρά διλήμματα για το μέλλον της χώρας. Οι τόνοι είναι ήδη υψηλοί και αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο διάστημα, με τη ΝΔ να κατηγορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την Ελληνική Λύση, ότι με την τακτική τους υπονομεύουν τη σταθερότητα και την προοπτική της χώρας.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης περιγράφει την επικείμενη εκλογική μάχη ως μία ακόμα ευθεία σύγκρουση με τον λαϊκισμό και την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και διχασμού της κοινωνίας, ζητώντας από τους ψηφοφόρους να επαναβεβαιώσουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης για την τριετία που υπολείπεται έως τη λήξη της θητείας της.

Το περίγραμμα της «γαλάζιας» προεκλογικής στρατηγικής το έδωσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, στην προχθεσινή, εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του (ΑΝΤ1), με την οποία ουσιαστικά εγκαινίασε τις παρουσίες του στα ΜΜΕ εν όψει της ευρωκάλπης. «Στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για το πόσο δυνατή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη», είπε, ενώ για τον Στέφανο Κασσελάκη και το αίτημά του για πρόωρες εκλογές σημείωσε ότι «ζητά εκλογές ενώ αναγνωρίζει ότι θα είναι δεύτερος». «Εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ευρωεκλογών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «οι κ.κ.Κασσελάκης και Βελόπουλος του θυμίζουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο».

Θα κριθώ στο τέλος

Αναδεικνύοντας, δε, το διακύβευμα της δεύτερης τετραετίας της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι «να τα βάλουμε με το βαθύ κράτος». «Θα κριθώ για το αποτέλεσμα στο τέλος της τετραετίας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι αν στην πρώτη τετραετία η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει κρίσεις, στη δεύτερη «μπαίνει στα βαθιά».

Όπως προκύπτει ανάγλυφα από όλες τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, στις εβδομάδες που απομένουν έως τις ευρωκάλπες η κυβερνητική παράταξη θα επιδιώξει να αποδομήσει τη ρητορική που αρθρώνουν κυρίως οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης και δευτερευόντως του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Και θα το πράξει, προτάσσοντας την ανάγκη διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας, αφού, όπως εξήγησε και προ διημέρου ο πρωθυπουργός, ο Στ. Κασσελάκης ζητάει πρόωρες εκλογές και ταυτοχρόνως βάζει τον πήχη για το κόμμα του στο 17%, αναγνωρίζοντας εμμέσως αλλά σαφώς ότι δεν τίθεται θέμα κυβερνησιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που, κατά το Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς, σημαίνει ότι μοναδικό του κίνητρο είναι η αποσταθεροποίηση της χώρας, παρά τους κινδύνους που θα εγκυμονούσε ένα τέτοιο σενάριο για την οικονομία και την προοπτική της Ελλάδας. Άλλωστε, όλες οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η ΝΔ παραμένει πολιτικά κυρίαρχη, με δυσθεώρητη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, και ο Κυρ. Μητσοτάκης ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός.

Αγωνιώδης προσπάθεια

Ανάλογο αφήγημα αρθρώνουν τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της ΝΔ και έναντι του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος, στην αγωνιώδη προσπάθειά του να κατακτήσει τη δεύτερη θέση, την οποία προσώρας δείχνει να κατοχυρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετεί μία ακραία ρητορική την οποία αποστρέφονται οι κεντρώοι ψηφοφόροι, όπως προκύπτει και από την ανάλυση όλων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων.

Και βεβαίως, στην προεκλογική διόπτρα της ΝΔ βρίσκεται σταθερά ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος, τον οποίο–χωρίς να τον κατονομάσει– ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη για ψευτοπατριωτισμό. «Μου θυμίζει κάποιες άλλες εποχές που κάποιοι είχαν εύκολα τα ψέματα. Και βέβαια, τους είδαμε και αυτούς τους “πατριώτες”, διότι τελικά παρέα κυβέρνησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε χαρακτηριστικά μιλώντας σε πολίτες στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος θα περιοδεύσουν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφονται εκλογικές απώλειες για τη ΝΔ, προκειμένου να ενισχύσουν τα τοπικά στελέχη, με αιχμή την κυβερνητική πολιτική για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων,την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κ.ά.

 

της Έλλης Τριανταφύλλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο