Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει την Τετάρτη στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει αύριο, Τετάρτη, στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. «Μια νέα συμφωνία ανταγωνιστικότητας έχει καθυστερήσει πολύ και είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση της ευημερίας και της παγκόσμιας ηγετικής μας θέσης» αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ωστόσο, στην συνεδρίαση αναμένεται να κυριαρχήσει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και τα αναμενόμενα αντίποινα του Τελ Αβίβ. Επίσης θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και την Τουρκία.

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, υπάρχει καταδίκη των ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων σε βάρος του Ισραήλ, αλλά και αναφορές στην Τουρκία και το Κυπριακό. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά και απερίφραστα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς τον λαό του Ισραήλ και τη δέσμευσή του για την ασφάλεια του Ισραήλ» αναφέρεται. Καλείται επίσης η Τεχεράνη και οι αντιπρόσωποί της «να σταματήσουν εντελώς τις επιθέσεις και προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή».

Παράλληλα, θα σημειωθεί ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους εταίρους για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, ιδίως στον Λίβανο.

Επίσης στο προσχέδιο επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».

 

Επίσης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό αναφέροντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού, οι οποίες μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας». Ενώ θα επαναλάβει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ένωση και το κεκτημένο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να χαιρετίσει τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ως Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο.