Η Κατερίνα Σπυριδάκη, βουλευτής Ν. Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ως νέα πολιτικός επιχειρεί να «διαβάσει» το τοξικό περιβάλλον που τείνει να κλιμακωθεί ενόψει της μάχης των ευρωεκλογών. Και σε μια ρεαλιστική προσέγγιση της πολιτικής πραγματικότητας στέλνει το δικό της μήνυμα για συμμετοχή και συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων.

Είστε μια νέα πολιτικός. Πώς «διαβάζετε» όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί συμφερόντων και διαπλοκής;  

Τα οικονομικά συμφέροντα δεν πρέπει να επιβάλλονται της πολιτικής και να ελέγχουν τους πολιτικούς. Είναι μείζον θέμα ποιότητας και λειτουργίας της Δημοκρατίας.

Όσα γίνονται με θλίβουν και θεωρώ ότι είναι μία από τις βασικές αιτίες που οι πολίτες απογοητεύονται και απέχουν από την πολιτική. Πιστεύουν ότι όποιος ασχολείται με την πολιτική είναι διαπλεκόμενος. Όμως η λανθασμένη αυτή αντίληψη εξυπηρετεί τους πραγματικά διαπλεκόμενους, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός προσπάθησε να «λασπώσει» το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του. Μια φαιδρή προσπάθεια, που όμως έπεσε στο κενό.

Μια κυβέρνηση που κατασπαταλά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε λίγους και ισχυρούς φίλους της, η κυβέρνηση που απολαμβάνει πλήρους μιντιακής κάλυψης και ασυλίας, η κυβέρνηση που αποστέλλει υπουργούς ως διαμεσολαβητές σε επιχειρηματίες και η κυβέρνηση που δεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια για να μη θίξει τα υπερκέρδη ολιγαρχών δεν νομιμοποιείται να εκστομίζει τέτοιους ισχυρισμούς. Όμως είμαι αισιόδοξη. Σε αντίθεση με το κυβερνών κόμμα, έχω εμπιστοσύνη στους πολίτες και δεν τους υποτιμώ. Αντιλαμβάνονται, κρίνουν και όταν έρθει η στιγμή, είμαι σίγουρη ότι θα κρίνουν με σωστά κριτήρια. Μετά τα τελευταία γεγονότα «έπεσαν οι μάσκες», βγήκε μπροστά η αλήθεια και ευτυχώς την είδαμε όλοι μας.

Πώς αποκωδικοποιείτε πολιτικά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της προτάσεως δυσπιστίας, που κατέθεσε το κόμμα σας κατά της κυβέρνησης;  

Όταν τα σκάνδαλα είναι πολλά, έρχεται μια στιγμή που κάτι ξεχειλίζει το ποτήρι.Η πρόταση μομφής ήταν μια σημαντική πολιτική κίνηση του ΠΑΣΟΚ. Πρώτο συμπέρασμα, ο κ. Μητσοτάκης–πρώτη φορά στην τελευταία πενταετία– βρήκε απέναντι όλη την αντιπολίτευση ενωμένη. Επιβεβαιώθηκε η θέση μας ότι οι όποιες πολιτικές συμπορεύσεις, έστω και συγκυριακές, πρέπει να αποτελούν προϊόν κοινωνικής αναγκαιότητας και ώσμωσης και να εξυπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον. Η αγανάκτηση ως αντίδραση στο τρίπτυχο «διαφθορά, συγκάλυψη και ατιμωρησία» οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην πρόταση δυσπιστίας.Εμείς γίναμε η φωνή της κοινωνικής επιταγής και οι πολίτες είναι αυτοί που, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους, μεγάλωσαν τη φωνή μας. Μετά τις υποκλοπές, το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων των εκλογέων και το έγκλημα των Τεμπών,η αλλοίωση των συνομιλιών με στόχο την παραπλάνηση του εκλογικού σώματος ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Δεύτερο συμπέρασμα, η κυβέρνηση υπέστη βαρύτατο πλήγμα. Ο πρωθυπουργός αλλά και η κυβέρνηση «ξεγυμνώθηκαν» με την αναγκαστική αποπομπή των δύο υπουργών του Μαξίμου. Πρωθυπουργός και κυβέρνηση «μετρήθηκαν, ζυγίστηκαν και βρέθηκαν ελλιποβαρείς».

Τρίτο συμπέρασμα, οι αστείοι κυβερνητικοί ισχυρισμοί για δήθεν διαπλεκόμενο ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσαν ότι η ΝΔ φοβάται μόνο το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη και γι’ αυτό προτιμά ως αντίπαλο μια «lifestyle» αντιπολίτευση.

Πώς απαντάτε στην κριτική που ακούγεται από την κυβερνητική πλευρά για «εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου»;   

Η κριτική αυτή είναι εξοργιστική.Για την κυβέρνηση όλα έγιναν καλά και δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες ούτε για τον κ. Καραμανλή ούτε για άλλον πολιτικό.«Σφυρίζει αδιάφορα» για την αλλοίωση των συνομιλιών, ισχυριζόμενη ότι αυτές ήταν γνωστές,και δεν εισφέρει κανένα αποδεικτικό στοιχείο αναφορικά με το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Απορρίπτει το πόρισμα της Ευρωπαίας εισαγγελέως, την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική και «κλείνει» εσπευσμένα τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο πρωθυπουργός «παίζει θέατρο», λέγοντας στους συγγενείς των θυμάτων ότι τους κοιτάει στα μάτια.

«Είναι ντροπή και ντρέπομαι» που μια κυβέρνηση διαφθοράς, συγκάλυψης και ατιμωρησίας, μια κυβέρνηση που πλήττει το Κράτος Δικαίου, ισχυρίζεται ότι κάνουμε «εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου». Δεν έχει καταλάβει ή μάλλον κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι η κοινωνία έχει οργιστεί και απαιτεί διαφάνεια και όχι συγκάλυψη.

Όλα δείχνουν ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές θα γίνουν σε κλίμα έντονης πόλωσης. Ποιο είναι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ;    

Οι ευρωεκλογές πραγματοποιούνται σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία για τη χώρα αλλά και την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα πρέπει να καταγραφεί και εκλογικά η ανάγκη για Κοινωνικό Κράτος, Κράτος Πρόνοιας και Κράτος Δικαιοσύνης. Το πολύ αρνητικό κοινωνικό αποτύπωμα, που αφήνει η κυβερνητική πολιτική, θέλουμε να μετατραπεί σε ψήφους εμπιστοσύνης και να αποτυπωθεί σε ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα για εμάς.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναδώσει, στην κοινωνία και στη χώρα, την ελπίδα και την προοπτική. Να πείσει τους πολίτες ότι μαζί μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις ισχύουσες συντηρητικές πολιτικές με σύγχρονες, προοδευτικές και σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές, ότι στο ΠΑΣΟΚ μπορούν να «ακουμπήσουν» τα προβλήματα, τους φόβους αλλά και τις ελπίδες τους. Έχουμε δουλέψει σε αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε ο κυρίαρχος πόλος της Κεντροαριστεράς και είναι κοινωνική αναγκαιότητα αυτό να εκφραστεί και εκλογικά. Στην Ευρώπη, είναι ανάγκη να μπει ένα φρένο στις συντηρητικές και ακροδεξιές δυνάμεις και να ενισχυθούν οι σοσιαλδημοκρατικές και προοδευτικές. Είναι καθοριστικό για το μέλλον της.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο