Η Ρόζα Βρεττού, υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με μια επιτυχημένη πορεία στην ιατρική επιστήμη και στο ΕΣΥ αλλά και πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, εξηγεί ποια είναι τα στοιχεία που την οδήγησαν να μπει και πάλι στη «βάσανο» της πολιτικής, ειδικότερα σε μια περίοδο που η κοινή γνώμη φαίνεται ότι γυρίζει την πλάτη της στο πολιτικό σύστημα. Σχολιάζει τα ακραία φαινόμενα πολιτικής πόλωσης αλλά και το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματός της.

Όλα δείχνουν ότι η πόλωση θα κυριαρχήσει στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Ποιο είναι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ; 

Μιλάτε για πόλωση και είναι προφανές ότι εκεί οδηγούνται τα πράγματα εξαιτίας του ίδιου του μοντέλου διακυβέρνησης της ΝΔ: Απευθείας αναθέσεις έργων, διαρκής συγκάλυψη αντί για ανάληψη ευθυνών, με αποκορύφωμα τον πολιτικό χειρισμό πριν και μετά την τραγωδία των Τεμπών, αποδυνάμωση και εκμηδένιση της βαρύτητας των Ανεξάρτητων Αρχών, διάλυση και αποδιάρθρωση του ΕΣΥ. Βέβαια, θα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι οι ευρωεκλογές δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνα των εθνικών εκλογών. Και αναφέρομαι σε δύο ουσιαστικές διαφοροποιήσεις: Πρώτον, ότι ο πολιτικός αγώνας παίζεται σε ένα ευρύ πολιτικό πεδίο. Θα πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία σε κάθε είδους επιλογή, γιατί οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λειτουργούν δεσμευτικά και για τις εθνικές πολιτικές. Το δεύτερο ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε –και εμείς στο ΠΑΣΟΚ το έχουμε συνειδητοποιήσει και το προσπαθούμε στην επικοινωνία μας με τους συνανθρώπους μας– είναι να πείσουμε για τη σημασία της ψήφου των ευρωεκλογών: Τόσο για τις πολιτικές αλλαγές προς όφελος των ανθρώπων που απαιτούνται από την ίδια την ΕΕ, όσο και για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερα δυσχερών εθνικών μας ζητημάτων και των δραστικών προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ επιχειρούμε να καταδείξουμε ευκρινώς την ουσία και τον κοινωνικό προσανατολισμό των δικών μας πολιτικών ιδεών για τον άνθρωπο και τη χώρα μας.

Οι δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει η ηγεσία του κόμματός σας. Πώς μπορεί να γυρίσει το «παιχνίδι»; 

Παρακολουθούμε κριτικά τις δημοσκοπήσεις και συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα δημοσιοποίησης των θέσεών μας, των θέσεων του ΠΑΣΟΚ, που συμπυκνώνονται στη βασική μας πολιτική στόχευση: Η κοινωνία στο προσκήνιο. Όλοι εμείς στο ΠΑΣΟΚ, και για τον αγώνα που καταθέτουμε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, προτάσσουμε την κοινωνία – και μέσα σε αυτήν τον κάθε άνθρωπο της χώρας μας και της ΕΕ γενικότερα. Γιατί τα προβλήματα που έχουν δραματικά συσσωρευτεί, από την οικονομία μέχρι και την κλιματική κρίση, πλήττουν κυρίως όχι τους αριθμούς, αλλά τον καθένα μας χωριστά. Και θέτουν υπό αμφισβήτηση την επιβίωσή του, την ίδια του τη ζωή. Επομένως, μέλημά μας μέχρι τις 9 Ιουνίου, οπότε η κάλπη θα δείξει την ετυμηγορία της, είναι η άρθρωση του πειστικού και αποφασιστικού μας λόγου προς την κοινωνία. Ενός λόγου που ο αγώνας θα πρέπει μετά να γίνει ευρωπαϊκή πολιτική πράξη, τόσο για τους κατοίκους της χώρας μας όσο και για τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη.

Πώς κρίνετε την ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, με φόντο την κυριαρχία στην Κεντροαριστερά; 

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, από την ιδρυτική του μεταπολιτευτική παρουσία, δημιούργησε, με τολμηρές θεσμικές αποφάσεις, το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, μια αναγκαία πολιτικοκοινωνική μεταρρύθμιση που έβγαινε από την κορύφωση των αδιεξόδων του μεσοπολεμικού κόσμου και αυτών που δημιούργησε η δικτατορία. Το κράτος πρόνοιας, που ρυθμίζει τις οικονομικές επιλογές με άξονα την κοινωνία και τον πολίτη, είναι πραγματικά και σήμερα αμετακίνητος στόχος μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν τη στιγμή δεν έχει αποσαφηνισμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και στόχους και παράλληλα δεν φαίνεται να έχει αποτιμήσει επαρκώς τα αποτελέσματα της δικής του διακυβέρνησης με τα θετικά σημεία αλλά και τα αρνητικά. Κατά συνέπεια, το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται, απευθυνόμαστε στην κοινωνία και στον κάθε πολίτη ξεχωριστά, με βάση τον πυρήνα της πολιτικής μας: Ευρώπη για τους ανθρώπους, δημοκρατική, βιώσιμη για όλους.

Μια επιτυχημένη επιστήμονας, όπως εσείς, γιατί μπαίνει στη «βάσανο» της πολιτικής, ειδικότερα σε μια περίοδο που η κοινή γνώμη φαίνεται ότι γυρίζει την πλάτη της στο πολιτικό σύστημα; 

Υπηρετώ με συνέπεια τον χώρο του ΕΣΥ για περισσότερο από 12 χρόνια, ως καρδιολόγος, στη Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΠΓΝ «Αττικόν». Αυτός ο επιστημονικός δρόμος και το καθημερινό κλινικό έργο απαίτησαν τη μείωση της πολιτικής μου δραστηριότητας στον χώρο των διεθνών σχέσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και παρόλο που είχα υπηρετήσει επιπλέον και ως βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Η υποψηφιότητά μου στις ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι αδιαμφισβήτητα μια τιμητική για μένα επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Σηματοδοτεί για μένα πολύ αυξημένη ευθύνη και ομαδικό πνεύμα για την επεξεργασία οικονομικών και πολιτικών προτάσεων για τη στήριξη των ασθενών και του συστήματος υγείας στην πατρίδα μας αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο γενικότερα.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο