Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Trinity College του Πανεπιστημίου του Cambridge, για τα 200 έτη από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, συμμετείχε σήμερα, Παρασκευή, 19 Απριλίου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας.

Όπως ανακοινώθηκε, σε χαιρετισμό που απηύθυνε, ο υπουργός μίλησε για την ιδιαίτερη σχέση του Λόρδου Βύρωνα με την Ελλάδα και τη συμβολή του στον αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία.

«Για εμάς τους Έλληνες ο Λόρδος Βύρων ήταν ο πιο γνωστός φιλέλληνας και ένας καθηγητής Ιστορίας», ανέφερε.

«Φίλος μου, μου λέει συνεχώς: Στις 19 Απριλίου 1824 χάσαμε τον Λόρδο Βύρωνα, αλλά ήταν ξεκάθαρο πλέον ότι κερδίσαμε την ανεξαρτησία μας», πρόσθεσε.

Όπως είπε, θυμάται τους στίχους από το πολύ γνωστό ποίημά του «Τα νησιά της Ελλάδας».

«Τα βουνά θωρούν το Μαραθώνα και ο Μαραθώνας θωρεί τη θάλασσα. Μόνος ρεμβάζοντας για ώρα ονειρευόμουν ότι πάλι η Ελλάδα θα ελευθερωνόταν. Στεκόμενος στο περσικό μνήμα δεν μπορούσα να με θεωρήσω σκλάβο» τόνισε ο Ν. Δένδιας.

«Τα ποιήματά μιλάνε στην ελληνική ψυχή και η Ελλάδα θυμάται και τιμά τον Λόρδο Βύρωνα πάντοτε» κατέληξε ο υπουργός.

Στην τελετή παρέστησαν ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας.

Μετά το τέλος της τελετής εις μνήμην του Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος πέθανε στο Μεσολόγγι στις 19 Απριλίου 1824, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κατέθεσε στέφανο στον ανδριάντα του στο Trinity College του Cambridge, του οποίου υπήρξε σπουδαστής.

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο καθηγητής Ναπολέων Κάτσος, η πρόεδρος του Κολεγίου Dame Sally Davies, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ιωάννης Τσαούσης, η εκπρόσωπος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Κυριακή Μήτσου και ο εκπρόσωπος της Εταιρίας «Ελληνισμού και Φιλελληνισμού» Κωνσταντίνος Βελέντζας.