Στην κατηγορηματική διάψευση του δημοσιεύματος των Financial Times για την αποστολή S-300 στην Ουκρανία, προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει έστω και κατ’ ελάχιστο την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράμυνα της χώρας μας. Έχουμε πολλές φορές προβεί σε πολλές διαψεύσεις, σας απαντώ και σήμερα κατηγορηματικά» δήλωσε.

Για το υπόμνημα που κατέθεσε η ΝΔ για το κόμμα “Σπαρτιάτες” ανέφερε: «Η ΝΔ έκανε κάτι το οποίο είναι συνεπές με όλες τις αντίστοιχες προηγούμενες περιπτώσεις και των βουλευτικών εκλογών. Όποιος διαβάσει το υπόμνημα της ΝΔ βλέπει μια σαφέστατη και ολοκληρωμένη τεκμηρίωση. Το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου είναι το αποκλειστικά υπεύθυνο να αποφασίσει όπως εκείνο κρίνει».

«Δεν ξέρω γιατί δεν κατέθεσε για ακόμη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ υπόμνημα, δεν ξέρω αν ακόμη ψάχνουν να βρουν αίθουσα για να δικάσουν την ΧΑ, αν παρέπεσε σε κάποια από τις κρουαζιέρες του κ. Κασσελάκη το υπόμνημα και ξέχασαν να το καταθέσουν. Η αλήθεια είναι ότι πολύ καλύτερες, από τα ωραία λόγια, τις πορείες έξω από τα δικαστήρια, από τις πομπώδεις δηλώσεις, είναι οι πράξεις”.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επανέλαβε ότι η κυβέρνηση πιστεύει στον διάλογο, πιστεύει στο κλίμα που έχει αποτυπωθεί, στον περιορισμό των παραβιάσεων. «Αυτό δεν σημαίνει ότι ο διάλογος αυτός έχει εξαλείψει τις διαφορές. Είναι μια η διαφορά η οποία θέλουμε να επιλυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσουμε ούτε κατ’ ελάχιστον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» σημείωσε.

Σε ερώτηση για το ζήτημα του Κοσόβου στο ΣτΕ σημείωσε «καμία απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν μπορεί να επηρεάσει την ένταξη ή μη του Κοσόβου. Οι ελληνικές θέσεις παραμένουν οι ίδιες με αυτές που ίσχυαν διαχρονικά. Θέλουμε να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο κρατών όπως προβλέπουν οι προηγούμενες συμφωνίες. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει και είναι κάτι που έχει αποτυπωθεί σε όλα τα επίπεδα και στο επίπεδο του Έλληνα υπουργού εξωτερικών και αυτή εκφράζει την ελληνική θέση απόλυτα».

Χαρακτήρισε θλιβερό το περιστατικό με τη βουλευτή της ΝΔ κ. Δεληκάρη υπογραμμίζοντας «είναι μια χαρακτηριστική απόδειξη του πως κάποιοι καπηλεύονται την πίστη μας και την θρησκεία μας η οποία δεν ανήκει αποκλειστικά σε κανένα κόμμα. Συμπεριφέρονται με ένα τρόπο που δεν έχει καμία σχέση με αυτά που πρεσβεύει η πίστη μας και αυτοί που δήθεν είναι οι αποκλειστικοί εκπρόσωποι ιερών συμβόλων, της πίστης μας, συμπεριφέρονται με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο από αυτά που πρεσβεύει».

Για τη σημερινή επιχείρηση ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως η δολοφονία του αστυνομικού ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής της κοινωνίας. Όπως είπε, τότε, η κυβέρνηση είχε λάβει αποφάσεις σε δύο σκέλη. «Το πρώτο αφορούσε την ευθύνη της Πολιτείας, τα μέτρα τα οποία έπρεπε να εφαρμόσουμε με κόστος για εκατοντάδες χιλιάδες φίλαθλους να μείνουν εκτός γηπέδων για δύο μήνες. Όλα όσα είχαμε πει τότε τα κάναμε πράξη, με αποτέλεσμα να βλέπουμε σημαντικά παιχνίδια να γίνονται όπως και τα ευρωπαϊκά και όπου εντοπίστηκαν προβλήματα από μειοψηφίες επιβλήθηκαν οι απαραίτητες πειθαρχικές ποινές από την αρμόδια αρχή», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι το δεύτερο σκέλος αφορά στην ποινική διάσταση. Όπως είπε, αυτό δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης. «Η απάντηση στα ερωτήματα που έχω δεχθεί για τη διάρκεια της έρευνας, είναι ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛΑΣ και στους ανθρώπους της ελληνικής Δικαιοσύνης. Είναι πολύ πιθανόν τέτοιες υποθέσεις να απαιτούν χρόνο, τεκμηρίωση, στοιχεία νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα» σημείωσε. Καταλήγοντας υπογράμμισε: «είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι στην ΕΛΑΣ δουλεύουν σε πολλές υποθέσεις. Λεπτομέρειες ως κυβέρνηση δεν ξέρουμε, δεν είναι δουλειά μας, θα ακολουθήσουν θεωρώ σύντομα ανακοινώσεις από την Ελληνική Αστυνομία».

Για την υπόθεση με τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο είπε ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή ακολουθήθηκαν οι νόμιμες ενέργειες και ότι η κυρία Μενδώνη θα προσφύγει στα αστικά και ποινικά δικαστήρια για τις αιτιάσεις οι οποίες, όπως είπε, ψευδώς έχουν γραφτεί εναντίον της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ