Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

«Δίνουμε έμφαση σε όλη τη χώρα, προσπαθούμε να πάμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές. Η Δυτική Μακεδονία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες λόγω και της απολιγνητοποίησης» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός για τις περιοδείες που κάνει λόγω ευρωεκλογών.

Ακρίβεια

Οι πολίτες οι ίδιοι μας λένε με κάθε τρόπο ότι η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα και έχουν δίκιο. Αξίζει να επισημάνουμε όχι για να υποτιμήσουμε το πρόβλημα, η Ελλάδα έχει χαμηλότερο πληθωρισμό 5ετιας σε σχέση με την Ευρώπη. Έχουμε πράγματι ένα πρόβλημα στοχευμένο στον πληθωρισμό των τροφίμων. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και το ελαιόλαδο γιατί καταναλώνεται περισσότερο, είναι ένα χρηματιστηριακό αγαθό. Πράγματι η κυβέρνηση έχει πάρει παρεμβατικά μέτρα στην αγορά, έχουμε κάνει ελέγχους και έχουμε επιβάλει πρόστιμα που έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα όχι όμως σε βαθμό που θα περιμέναμε και εμείς.

Να κάνουμε διάκριση ανάμεσα στα προιοντα των πολυεθνικών και της λαικής όπου στη δεύτερη δεν είμαστε ακριβότεροι. Στις πολυεθνικές διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πρακτικές που χωρίζουν την εε σε ζώνες και τιμολογούν αυθαίρετα τα προιόντα τους. Ζήτησα εμφατικά από την ΕΕ για πρώτη φορά σε επίπεδο πρωθυπουργού να υπάρξει παρέμβαση. Κανένα μέτρο από μόνο του δεν θα λειτουργήσει το πρόβλημα αλλά αθροιστικά θα φέρουν λύσεις.

Η πιο δομική παρέμβαση αφορά την αύξηση των μισθών. Έχει μειωθεί η ανεργία. Πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι στον κατώτατο μισθό. Το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το μοιράζεται ο επιχειρηματίας με τον εργαζόμενο.

Παντού στον κόσμο φοιτητές συχνά εργάζονται για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους. Πού είναι η δικιά μας ευθύνη; Να στηρίξουμε τα παιδιά που μετακινούνται σε άλλες πόλεις με ένα καλό επίδομα ενοικίου. Να υπάρξει δωρέαν αξιοπρεπή φοιτητική στέγη και έχουμε σε εξέλιξη ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στον τελικό καταναλωτή αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά. Το κάνουμε και για τα έσοδα, βεβαίως. Όποιος το εισηγείται να μας πει πού θα βρει τα 2,5 δισ. που φέρνει ο ΦΠΑ. Έχω ζητήσει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο για να δούμε αν βγαίνει ο λογαριασμός.

Τα επιδόματα που δίνουμε είναι στοχευμένα με κοινωνικό πρόσημο. Αν διαφωνεί η αντιπολίτευση να μας πει ποια θα πρέπει να κόψουμε. Αυτή τη στιγμή προέχει η υλοποίηση του προυπολογισμού. Δεν θα διακινδυνεύσουμε τα δημοσιονομικά πλεονάσματα.

Νομίζω ότι τα χειρότερα του πληθωρισμού τα έχουμε περάσει και θα έχουμε στοχευμένη μείωση τιμών. Θα εξακολουθούμε να παλεύουμε με ελέγχους στην αγορά και με αυξήσεις στο εισόδημα να στηρίζουμε τους πολίτες.