Πώς η διευθύντρια έκλεινε δουλειές με τον λογιστή και την διεκπεραιώτρια

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την εγκληματική οργάνωση που λειτουργούσε στη ΔΟΥ Χαλκίδας, με φερόμενο ως «εγκέφαλο» την διευθύντρια και μέλη τον υποδιευθυντή, τρείς υπαλλήλους και δύο ιδιώτες.

Αποκαλυπτικός είναι ο διάλογος των μελών του κυκλώματος των διεφθαρμένων εφοριακών, που εκβίαζαν έναντι χρημάτων επιχειρηματίες και ιδιώτες για φορολογικά ζητήματα. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν 100. 000 ευρώ με την «ταρίφα» να φτάνει έως και τις 30.000 ευρώ.

Τι έλεγαν τα μέλη του κυκλώματος

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Δ.Ο.Υ.: Ο Χ. έχει στην τράπεζα τώρα 75.000, ανοίξαμε τους λογαριασμούς.

ΛΟΓΙΣΤΗΣ: Πόσα έχει;

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Δ.Ο.Υ.: 75

ΛΟΓΙΣΤΗΣ: Α έχει λεφτουδάκια.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Δ.Ο.Υ.: Έχει λεφτουδάκια.

ΛΟΓΙΣΤΗΣ: Και 600 που θα πάρει;

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Δ.Ο.Υ.: Ναι έχει.

ΛΟΓΙΣΤΗΣ: Μήπως πρέπει να την πάρουμε την υπόθεση;

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Δ.Ο.Υ.: Δεν ξέρω. Γι’ αυτό το κρατάω ακόμα.

Τρεις ημέρες αργότερα οι δύο τους συνομιλούν για έναν άλλο υποψήφιο… πελάτη τους και μάλιστα μοιράζουν και τα χρήματα που θα πάρουν.

Λογιστής: Με εκνεύρισε τώρα αυτός. Είχα βγει με τον Α….. και μου λέει εγώ θέλω να πάρω 5.000 και δεν ξέρω τι θα κάνεις.
Διευθύντρια: Ωωω…
Λογιστής: Να υπογράψω. Του λέω κάτσε, οι άλλοι τι θα πάρουμε ρε συ; Του λέω θα κανονίσει η Ε…. με τον Τ… Εγώ τι πρέπει να πάρω η προϊσταμένη τι θα πάρει από 1000 ευρώ.  Και κάνε το παραπάνω και κερδίζεις τόσα. Εντάξει του λέω θα δω το παραπάνω του λέω άντε να πάει μέχρι δώδεκα.
Διευθύντρια: Θα πάρει τρία κι εντάξει. Άμα πάρει αυτός τρία θα πάρουμε εμείς από δύο δηλαδή;
Λογιστής: Θα δώσει δύο στον Τ…..
Διευθύντρια: Θα χρειαστεί κι αυτός σε άλλη υπόθεση

Στις 14 Μαΐου του 2024 λογιστής και, διευθύντρια αυτή τη φορά φαίνεται να συνομιλούν για το πως θα μαϊμουδέψουν μια υπόθεση.
Διευθύντρια: Αυτό με την Κ…, μπορείς να φτιάξεις συμφωνητικό και τις επιταγές να τελειώνουμε;
Λογιστής: Τις επιταγές τις έκοψα σήμερα παιδί μου.
Διευθύντρια: Ωραία πες να φτιάξει κι ένα συμφωνητικό.
Λογιστής: Τις επιταγές τις κόψαμε. Έκοψα τιμολόγιο κι επιταγή, να είναι λίγο αλήθοφάνες… Τώρα χειρίσου εσύ τον άλλο.

Διευθύντρια: Φέρε την έκθεση και θα δούμε.
Λογιστής: Θα τον παίξω λίγο, μου λέει αυτός θα πάρει ένα τάλιρο.
Διευθύντρια: Όχι δεν θα πάρει τάλιρο, τρία θα πάρει.

Αποκαλυπτικές είναι και οι συνομιλίες που έχει η διευθύντρια της ΔΟΥ με μια 56χρονη η οποία εργάζεται ως διεκπεραιώτρια κι έχει κι εκείνη συλληφθεί.
Διεκπεραιώτρια: Εύη έχω σαλτάρει, αλήθεια σου λέω. Ναι αυτό με τη συμβολαιογράφο.
Διευθύντρια: Ναι.
Διεκπεραιώτρια: Είναι αυτό που σου έδωσα χρήματα προχθές. Να κάνουμε την αποδοχή να προχωρήσουμε.
Διευθύντρια: Κάτσε να δω.

Μια ημέρα αργότερα ο κοριός των αστυνομικών καταγράφει την παρακάτω συζήτηση μεταξύ των δύο συγκεκριμένων γυναικών.

Διευθύντρια: Ρε συ αυτή έχουν πάρει ένα εκατομμύριο. Τα μάζεψα όλα σου λέω από το 2019. Έχουν πάρει 1,5 εκατομμύριο μόνο από την περιφέρεια, όχι από άλλες δουλειές.
Διεκπεραιώτρια: Α για αυτό θέλουν…. Θέλουν Αλκαπόνηδες αυτοί.
Διευθύντρια: Λένε ότι το έκαναν για να ζητήσουν 15 χιλιάδες φόρο κι από εκεί και πέρα τους χτύπησε η απληστία τους. Δηλαδή τους έλειψαν 15 χιλιάδες που πήραν επιστροφή.

Διεκπεραιώτρια: Τώρα θα περάσουν καλά.

Διευθύντρια: Θα μας πέταγαν τίποτα ψίχουλα και στην υγειά των κορόιδων.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, αρχηγός είναι η 50χρονη προϊσταμένη. Αυτή φέρεται να συγκέντρωνε πληροφορίες των υποψήφιων στόχων με τις μεγαλύτερες φορολογικές εκκρεμότητες οι οποίες ανέβαζαν και το «εκβιαστικό κόμιστρο». Μάλιστα, η ίδια διένειμε τα χρήματα που λάμβαναν στα υπόλοιπα μέλη. Το Εσωτερικών Υποθέσεων έχει «σηκώσει» όλο το σχετικό αρχείο των υποθέσεων της ΔΟΥ Χαλκίδας και πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων που βρέθηκε στα σπίτια των κατηγορουμένων.

Σημαντικό ρόλο είχε φέρεται να είχε και η 67χρονη υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, η οποία λόγω επικείμενης σύνταξης λειτουργούσε αυτόνομα στην απαίτηση των χρημάτων και μάλιστα τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος σχεδίαζαν τη σταδιακή απομάκρυνσή της γιατί θεωρούσαν ότι «ρίσκαραν επικίνδυνα». Ακολουθεί η 56χρονη διεκπεραιώτρια φορολογικών υποθέσεων που ήταν άμεση συνεργάτιδα της αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης για τον εντοπισμό των καλύτερων υποθέσεων με φορολογικές εκκρεμότητες που θα «μεγάλωνε» και τις απαιτήσεις της διεκπεραίωσης.

Στη συνέχεια, υπάρχει ο 62χρονος λογιστής ο οποίος είχε μάλιστα θέση και στο επιμελητήριο της Εύβοιας. Γνώριζε τις φορολογικές εκκρεμότητες επιχειρήσεων και ιδιωτών, επομένως ενημέρωνε σχετικά την αρχηγό και ήταν ένας από τους βασικούς κρίκους της υποομάδας που είχε δημιουργηθεί, που μιλούσε απευθείας με την αρχηγό της οργάνωσης. Βασικό ρόλο είχε και ο 52χρονος υπο/δντής της ΔΟΥ, που ήταν προϊστάμενος ελέγχων, καθώς επίσης και ο 54χρονος προϊστάμενος εσόδων, ενώ υπάρχει και ένας υπάλληλος που συνεργαζόταν με 4 λογιστές για επιχειρηματίες που είχε υψηλές φορολογικές εκκρεμότητες.

Η «ταρίφα» ήταν από 5.000-30.000 για:

– Επιστροφή φόρου
– Μείωση ή διαγραφή προστίμων
– Μη διενέργεια ελέγχων

Τα παράνομα έσοδα ανέρχονται σε 100.000 ευρώ σε 3 μήνες από 17 επιχειρηματίες.

Πειστήρια:

Συνολικά βρέθηκαν περίπου 80.000 ευρώ στο σπίτι της διευθύντριας της ΔΟΥ, σημειωματάριο με ονόματα και ποσά από 250 ευρώ έως 11.000 ευρώ από το Νοέμβριο του 2020 έως και τον Μάιο του 2024 και τηλεφωνική σύνδεση-φάντασμα της διευθύντριας της ΔΟΥ. Κατά την προσαγωγή της η διευθύντρια υποστήριξε, ότι στο κύκλωμα την είχε βάλει η υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας και η διεκπεραιώτρια για ένα έξτρα εισόδημα, όπως της είπαν.

Το Εσωτερικών Υποθέσεων έχει «σηκώσει» όλο το σχετικό αρχείο των υποθέσεων της ΔΟΥ Χαλκίδας και πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων που βρέθηκε στα σπίτια των κατηγορουμένων.