H Δρ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, ε. καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, κατεβαίνει στην αρένα των ευρωεκλογών ως υποψήφια με τους Δημοκράτες.

Με μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στην Ιατρική ως χειρουργός-γυναικολόγος, μαστολόγος-ογκολόγος, είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας και Εθνικός Εκπρόσωπος στην ΕΕ για τον καρκίνο του μαστού και τα Κέντρα Μαστού. Η υποψήφια ευρωβουλευτής καταγράφει το πολιτικό διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης, στηλιτεύει την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου και ξεδιπλώνει το όραμά της.

Ποιο είναι το πολιτικό διακύβευμα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης; 

Το κόμμα «Δημοκράτες – Ανδρέας Λοβέρδος» ιδρύθηκε για να ενώσει και όχι για να διχάσει. Τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα την κοινωνία μας είναι αρκετά και σοβαρά.

Η υπεράσπιση της χώρας μας σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πατριωτισμός, η δημοκρατία μας, η διατήρηση των αρχών της θρησκείας, της οικογένειας, της υγείας, της ελευθερίας αποτελούν βασικό πολιτικό διακύβευμα των Δημοκρατών και του προέδρου μας κ. Ανδρέα Λοβέρδου.

Ψηφίζουμε για την Ελλάδα και για μια Ενωμένη Ευρώπη. Κάθε ψήφος είναι σημαντική. Η αποχή από το εκλογικό δικαίωμα δεν βοηθάει και δεν ωφελεί όχι μόνον εμάς ως πολίτες, αλλά και την πατρίδα μας. Με την ψήφο μας, στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στην ΕΕ και επιλέγουμε τους Δημοκράτες – Ανδρέας Λοβέρδος».

Θεωρείτε ότι η ποιότητα του πολιτικού διάλογου, όπως έχει εξελιχθεί, μπορεί να «συγκινήσει» τους πολίτες ώστε να συμμετέχουν σε μια εκλογική αναμέτρηση που, εκ των πραγμάτων, έχει αρχίσει να διαπνέεται από μια τάση απαξίωσης; 

Η Διακήρυξη του κόμματος «Δημοκράτες», το οποίο ίδρυσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, είναι μια διακήρυξη σύγχρονη, ουσιαστική, ρεαλιστική και πραγματική, με στοχευμένες προτάσεις, απόψεις αλλά και ενεργές θέσεις στα εθνικά θέματα, την κοινωνία, την οικονομία, την Παιδεία και την Υγεία. Στοχεύουμε στην ενότητα, τη συνοχή και την ευγένεια στην πολιτική μας δράση και συμπεριφορά. Οι Δημοκράτες ιδρύθηκαν για να ενώσουν και όχι για να διχάσουν.

Παρουσιάζουν τους Δημοκράτες ως «κόμμα πάρκινγκ» των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ. Ποιος είναι ο στόχος σας και πώς απαντάτε σε αυτού του είδους την κριτική; 

Ο όρος «κόμμα πάρκινγκ» για τους Δημοκράτες είναι μια απαξιωτική ερμηνεία και δεν συνάδει με την Ιδρυτική Διακήρυξη του κόμματος. Δεν ακολουθούμε κανέναν στην κατηφόρα του. Ο ελληνικός λαός θα εκφράσει με την ψήφο του την επιλογή του σε νέα πρόσωπα, που θα τον εκπροσωπήσουν και θα παλέψουν στην ΕΕ για μια ενωμένη και δυνατή Ελλάδα.

Γιατί μια επιτυχημένη επιστήμονας μπαίνει στην αρένα της πολιτικής; 

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά αποδέχθηκα την πρόταση του πρόεδρου του κόμματος «Δημοκράτες», κ. Ανδρέα Λοβέρδου, τον οποίο και εκτιμώ βαθύτατα. Είναι ένας μορφωμένος άνθρωπος, καθηγητής, νομικός και πολιτικός με έντονη πατριωτική φωνή και εμπειρία στον πολιτικό στίβο της χώρας μας, αφού διετέλεσε υπουργός Εργασίας, Παιδείας και Υγείας.

Η πρόσκληση του κ. Λοβέρδου να συμμετέχω στους Δημοκράτες, στις επικείμενες ευρωεκλογές, θέλω να πιστεύω ότι σχετίζεται με τη γνώση που είχε ο ίδιος για το άτομό μου κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Υγείας, σε σχέση με την επιστημονική και κοινωνική προσφορά μου από τη θέση της προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας.

Προτεραιότητά μου, εφόσον εκλεγώ ευρωβουλευτής, είναι να συντελέσω στην ποιοτική και επιστημονική διαμόρφωση των προτάσεων της Ελλάδος στα θέματα υγείας, θρησκείας, ασφάλειας, πρόληψης και θεραπείας μαζί με τους άλλους εταίρους της ΕΕ. Και όσον αφορά τις προτάσεις μου, μπορώ να σας παρουσιάσω μερικές από αυτές που θα επιθυμούσα να υλοποιήσω και τις κατατάσσω σε δύο ομάδες: του επιστημονικού τομέα και του κοινωνικού.

Στον επιστημονικό τομέα:

·       Επανασχηματισμός της λειτουργίας του ΕΣΥ ανά την Επικράτεια, με βασικούς πυλώνες την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμισή του.

·       Κίνητρα για τον επαναπατρισμό των ιατρών που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

·       Θέσπιση της ειδικότητας της Μαστολογίας στην Ελλάδα, ως ανεξάρτητης ειδικότητας, όπως ψηφίστηκε στο 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού και την Υγεία του Μαστού, στη Ρόδο τον Μάιο του 2023.

·       Καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας με έλεγχο των σχολικών κυλικείων.

·       Ενημέρωση, ανά την Επικράτεια, των μαθητών και μαθητριών της Β’ Λυκείου για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Στον κοινωνικό τομέα:

·       Ποιοτική αναβάθμιση της κοινωνικής μέριμνας (π.χ. δημιουργία εστιών ανά την Επικράτεια για την προστασία της κακοποιημένης γυναίκας και της γυναίκας που βιώνει ενδοοικογενειακή βία, των ΑμεΑ και των ατόμων της 3ης ηλικίας).

·       Αναβάθμιση των μέτρων στήριξης που αφορούν τους ανέργους, τα οποία θα συντελέσουν στη δημιουργία προοπτικής για τους νέους, για να μην ξενιτευτούν από την πατρίδα τους.

·       Μέτρα στήριξης για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

·       Μηνιαία οικονομική ενίσχυση των οικογενειών σε περιοχές όπου δεν είναι δυνατή η δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών.

·       Δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών κοντά σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

·       Εκσυγχρονισμός των μέτρων στήριξης για την ασφάλεια των πολιτών.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο