Το Σάββατο μας κάνει ποδαρικό ο Ιούνιος με ανεβασμένες θερμοκρασίες, φέρνοντας τον πρώτο μίνι καύσωνα του καλοκαιριού.

Οι προβλέψεις των περισσότερων μετεωρολόγων κάνουν λόγο για θερμή αέρια μάζα η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες με αποκορύφωμα τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Η πιο έντονη ζέστη όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι θα ξεκινήσει την Κυριακή και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη.

Μάλιστα, οι μετεωρόλογοι προβλέπουν και θερμοκρασίες άνω των 36 βαθμών.

Τσατραφύλιας για καιρό: Πρόκειται για το πρώτο σοβαρό κύμα ζέστης
Ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλιας έκανε λόγο για «σοβαρό κύμα ζέστης» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για 40άρια!

Σύμφωνα με τον Γιώργο Τσατραφύλλια: «Πρόκειται για το πρώτο σοβαρό κύμα ζέστης το οποίο θα διατηρηθεί τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει σε αρκετές περιοχές τους 35-36 βαθμούς ενώ το στοίχημα για την άλλη εβδομάδα είναι κατά πόσο κοντά η μακριά θα βρεθεί ο υδράργυρος από τους 40 βαθμούς ή αν θα τους ξεπεράσει!

Ενδεικτικά οι περιοχές που θα εκδηλωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες είναι η Θεσσαλία, η κεντρική Μακεδονία, η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, η Αιτωλ/νία, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Για την Αττική η θερμοκρασία δεν αποκλείεται να φτάσει το μεσημέρι:

Σάββατο 1/6: 31 βαθμούς
Κυριακή 2/6: 33 βαθμούς
Δευτέρα 3/6: 37 βαθμούς
Τρίτη 4/6: 38 βαθμούς
Για τη Θεσσαλονίκη:

Σάββατο 1/6 : 31 βαθμούς
Κυριακή 2/6 : 33 βαθμούς
Δευτέρα 3/6 : 36 βαθμούς
Τρίτη 4/6: 37 βαθμούς».

Καλλιάνος: Βλέπει ακόμη και 36άρια (με επιφύλαξη)
Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος του Mega Γιάννης Καλλιάνος προβλέπει διάρκεια στο κύμα ζέστης χωρίς ακόμη τα προγνωστικά μοντέλα να μπορούν να δείξουν πόσο θα διαρκέσει η ζέστη.

Οι ενδεικτικές μέγιστες θερμοκρασίες που έδωσε ο Γιάννης Καλλιάνος είναι οι εξής:

Ενδεικτικές μέγιστες θερμοκρασίες στην Αθήνα

Τετάρτη 29/5: 29°C
Πέμπτη 30/5: 28°C
Παρασκευή 31/5: 28°C
Σάββατο 1/6: 30-31°C (με επιφύλαξη)
Κυριακή 2/6: 33-34°C (με επιφύλαξη)
Δευτέρα 3/6: 35-36°C (με μεγάλη επιφύλαξη)

Μαρουσάκης: Η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 35 βαθμούς
Ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, ανέφερε ότι τον ασταθή καιρό των προηγούμενων ημερών θα αντικαταστήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπεράσουν και τους 35 βαθμούς Κελσίου.

 

Η ανάρτηση Κολυδά
Την Κυριακή αναμένεται να ξεκινήσει το κύμα ζέστης που θα επηρεάσει αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ και μετεωρολόγο, Θοδωρή Κολυδά.

Σύμφωνα με ανάρτησή του, η θερμοκρασία θα ανέβει σταδιακά από την Κυριακή και η ζέστη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη.

Όπως ενημερώνει ο κ. Κολυδάς, τη Δευτέρα ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει τους 34 με 35°C στα ηπειρωτικά από Θεσσαλία και νοτιότερα και τοπικά 36°C.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά για τον καιρό των επόμενων ημερών
«Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ των προγνωστικών δεδομένων, παράλληλα έχουμε και πολλά σημεία όπου οι απόψεις τους συγκλίνουν .
✅Έτσι μπορούμε να μιλάμε για σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας από την Κυριακή και μετά, με το πεδίο των ανέμων να είναι γενικά εξασθενημένο. Οι θαλάσσιες αύρες θα δράσουν ευεργετικά στις παράκτιες περιοχές.
✅Η ζέστη θα κρατήσει μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη. Τα όρια των θερμοκρασιών θα περιγραφούν μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα, όπου η προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας είναι καλή. Η Τρίτη και η Τετάρτη θα αξιολογηθούν εκ νέου τις επόμενες ημέρες.
✅Παρουσιάζονται σε πίνακα οι συγκρίσεις των θερμοκρασιών στη στάθμη των 850hPa και ακολουθεί το βίντεο που παρουσιάζεται η εξέλιξη με βάση το μοντέλο ECMWF και GFS .

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Σάββατο: 32 με 33 και τοπικά στα ανατολικά 34°C
Κυριακή : 32 με 34 και τοπικά 35°C
Δευτέρα 34 με 35°C στα ηπειρωτικά από Θεσσαλία και νοτιότερα και τοπικά 36°C», έγραψε.


Αρναούτογλου: Το πιο καυτό διήμερο
Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποίησε με ανάρτησή του χθες για το κύμα ζέστης.

Ο μετεωρολόγος, όπως δείχνει σε γράφημα στο Facebook, εκτιμά ότι οι θερμοκρασίες παίρνουν την ανιούσα από την Παρασκευή, με τη μέση θερμοκρασία στους 31 βαθμούς, το Σάββατο στους 33, την Κυριακή στους 35, τη Δευτέρα και την Τρίτη -οι πιο ζεστές ημέρες- με μέση θερμοκρασία 36 βαθμούς και την Τετάρτη στους 35 βαθμούς. Μάλιστα, αναφέρει ότι στη δυτική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα, όπως και στην Αττική και στην Κρήτη, μακριά από τη θάλασσα η θερμοκρασία θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη!

Αντίστοιχα, προβλέπει 3 με 6 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία στις ορεινές περιοχές (π.χ. 500-1.000 μέτρα υψόμετρο), ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές και στα νησιά 3-5 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία, αντίστοιχα, αλλά σχετικά πιο αυξημένη.