Κατά του Ισλάμ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εναντίον των μειονοτήτων και των μεταναστών, αμφισβητίες της κλιματικής αλλαγής ή φιλορωσικά είναι τα κόμματα που έρχονται με φόρα στην αναμέτρηση για το νέο Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο οι ήδη ένοικοι θα πολλαπλασιάσουν τις δυνάμεις τους, ενώ το κατώφλι θα περάσουν νέοι σύμμαχοι πυροδοτώντας και ανταγωνισμό ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα στα όποια είναι αυτήν τη στιγμή διαιρεμένοι.

Οι διαφορές ανάμεσα στους «Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές» (ECR), ντε φάκτο επικεφαλής των οποίων είναι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, και στην ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID), με επικεφαλής τη Μαρίν Λεπέν, είναι μεγάλες, κυρίως ως προς τη στάση τους απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ιταλική Lega και το αυστριακό FPÖ τάχθηκαν για παράδειγμα με τον Πούτιν, ενώ το πολωνικό PiS και το ιταλικό Fratelli d’Italia με την Ουκρανία.

Η «Εθνική Συσπείρωση» κατεβαίνει στη Γαλλία με αέρα πρωτιάς για τις ευρωεκλογές, έχοντας επικεφαλής τον νεαρό Ζορντάν Μπαρντελά. Αν και επιχειρεί την αποστασιοποίησή του από τον ιδρυτή του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος Ζαν-Μαρί Λεπέν και τη διάδοχό του Μαρίν Λεπέν, η οποία παραμένει ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς, επενδύει στα γνωστά παλιά θέματα και θέσεις: κατά της «μαζικής μετανάστευσης», κατά της «εξαχρείωσης» και της «παρακμής» της Γαλλίας, κατά μίας «τιμωρητικής οικολογίας» που πλήττει τους αγρότες.

Στην Ιταλία η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι ενδέχεται να χάσει περισσότερους από τους μισούς των 25 βουλευτών που διαθέτει βλέποντας τη… σκόνη από τα «Αδέλφια της Ιταλίας» της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Η «Εναλλακτική» αναμένεται να αναδειχθεί δεύτερη πολιτική δύναμη στη Γερμανία και να διπλασιάσει τις εννέα έδρες της, παρότι το ακροδεξιό κόμμα βρίσκεται σε αναβρασμό μετά το άνοιγμα προκαταρκτικών ερευνών βάσει υποψιών για τη χρηματοδότηση του επικεφαλής της λίστας Μαξιμίλιαν Κραχ από τη Ρωσία και την Κίνα.

Το Κόμμα της Ελευθερίας στην Αυστρία, με 3 βουλευτές σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις και θα κερδίσει έδρες παρά την πληθώρα σκανδάλων που το συνοδεύουν.

Στο Βέλγιο το Βλάαμς Μπέλανγκ, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Φλάνδρας και υιοθετεί τη θεωρία συνωμοσίας «της μεγάλης αντικατάστασης» των ευρωπαϊκών πληθυσμών από τους μετανάστες, προηγείται στις δημοσκοπήσεις και θα ανανεώσει τη θητεία των τριών βουλευτών του.

Τρία ακόμη αντιευρωπαϊκά κόμματα εκπροσωπούνται από έναν βουλευτή: το κόμμα «Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία» της Τσεχικής Δημοκρατίας, το Λαϊκό Συντηρητικό Κόμμα της Εσθονίας και το Κόμμα του Λαού της Δανίας.

 Οι σύμμαχοι που έρχονται

Μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου στην Ολλανδία, το Κόμμα της Ελευθερίας του Χέερτ Βίλντερς, που δεν είχε κατορθώσει να εκλέξει ούτε έναν βουλευτή το 2019, αναμένει την είσοδό του στο Στρασβούργο και μάλιστα να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 31 θέσεων που διακυβεύονται.

Στην Πορτογαλία το κόμμα Chega, που μεταφράζεται «Μέχρι εδώ», το οποίο ιδρύθηκε το 2019, έκανε την έκπληξη στις βουλευτικές του Μαρτίου εξασφαλίζοντας το 18% των ψήφων και τώρα αναμένεται να πάρει θέση και στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο «αντισυστημικός» ιδρυτής του, Αντρέ Βεντούρα, είναι θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ και του Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Το υπερεθνικιστικό φιλορωσικό κόμμα Vazrazhdane στη Βουλγαρία, ο ηγέτης του οποίου, Κοσταντίν Κοσταντίνοφ, χαρακτηρίζει τους Ρομά «παράσιτα», αναμένεται να μπει στην οικογένεια της ομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία».